in

2020-ban is a civilség erejével – beszámoló a Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület munkájáról

Az idei év nem volt könnyű a civil szervezetek számára sem, a koronavírus miatti intézkedések hosszú heteken át lehetetlenné tették tavasszal és teszik a mostani időszakban is a személyes találkozást. Ez azonban nem vetett gátat a működésnek, azokban a hetekben, hónapokban, amikor ez lehetővé vált, a megszokott pezsgés jellemezte a városi civil életet. A szigorítások alatt pedig kihasználva az online, illetve az elektronikus eszközök adta lehetőségekkel tartják egymással a kapcsolatot, szervezik programjaikat, összejöveteleiket,amiben sokan már egyre gyakorlottabbak.

 

A Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület is folytatta munkáját 20 szervezettel és 9 magánszeméllyel tagjainak sorában – hol kisebb, hol nagyobb intenzitással a járványügyi korlátozások miatt. Éves nagy programjai közül sikeresen megrendezte nyár végén, augusztus 28-án a hagyományos Civil Pikniket a Civil Ház kertjében nagy létszámú résztvevővel, ahol Vitrin Beat kellemes muzsikája és a finom bográcsos lecsó mellett mindenki nagyon örült a közös együttlétnek.

A Civil Utca szervezése már sok izgalomra adott okot a rendelkezések következtében, végül az önkormányzat nagyfokú támogatásával sikeresen megrendezésre került szeptember 12-én ez a nagy hagyománynak örvendő program is, közel 25 szervezet részvételével, idén azonban új helyszínen, Gödöllő főterén. Szeptember 20-án még sikerült megrendezni – az ugyancsak hagyományként elindított – Civil-Duflex Művészeti Szalont a Civil Ház kertjében, melynek keretében első alkalommal mutatkozott be a Civil Házban a Gödöllői Fotóskör a Duflex szakmai támogatásával.

Az egyesület az éves közgyűlését szeptember 14-én tartotta meg a tagok nagyszámú részvételével, amikor is megválasztásra került az új elnökség. Six Edit már régóta szeretett volna visszavonulni,  lemondott a sok éven át tartó elnöki posztról. Mindenki nagy örömére azonban továbbra is elnökségi tag kívánt maradni, amit a tagság egyöntetűen megszavazott. Az ernyőszervezet új elnökének Szabó Csabát – a Gödöllői Fészek Nagycsaládosok Egyesületének elnökét – választották meg, aki a több évtizede folytatott sokoldalú önkéntes munkájával nyerte el a tagok teljes bizalmát. Gazdasági elnökhelyettesként Szabó Sándort – aki ugyancsak a kezdetek óta segíti a Civil Kerekasztal munkáját –, általános elnökhelyettesnek pedig Dr. Seress Zoltánt választották meg, friss erőt hozva a csapatba. Dr. Reindl László elnökségi tagságát  a többi elnökségi taghoz hasonlóan egyöntetű szavazással megújította a közgyűlés. A közel három éven át nagy lelkiismerettel és precizitással végzett pénztárosi feladatokat Mandevillené Keresztényi Gizella átadta Gyarmati Erzsébetnek, aki új lakosként Gödöllőn nagy örömmel csatlakozik az elnökség munkájához.

Az elnökség fő feladatának tekinti továbbra is nagyobb programok szervezését, civil szerveződések segítését és felkarolását, a civilség erejének fokozását, népszerűsítését városunkban. Ennek jegyében koordinálja az önkormányzat által rendelkezésre bocsájtott és fenntartott Civil Ház használatát és gondoskodik a zavartalan működéséről. Ebben – és az adminisztratív feladatok elvégzésében – nagy segítséget jelentett egész éven át Bódis Emese munkatárs az önkormányzat alkalmazásában, aki egyedülálló rátermettséggel koordinálja a Civil Ház használatát napi szintű ügyeletet biztosítva. Munkája kulcsfontosságú, hiszen egyre nagyobb az igény a ház használata iránt. 2020-ban 32 szervezet illetve csoport végezte itt napi, heti, havi vagy évi rendszerességgel tevékenységét, legyen az ügyfélfogadás, klubnap, közös torna vagy  más foglalatosság. Sajnos a házat a tavaszi karantén alatt és a közelmúltban újra be kellett zárni, jelenleg teljes létszámkorlátozással és a szabályok betartásával csak a szervezetek képviselői végezhetik el a legszükségesebb teendőiket. A korlátozások ellenére azonban idén is nagyszámú, november végéig közel 5800 látogatója volt a Civil Háznak! A szám érthetően valamivel kevesebb, mint a tavalyi látogatóké, nyáron azonban minden eddigit felülmúlt az intézmény forgalma.

A belső környezet otthonossá tételéhez idén is nagyban hozzájárult a Duflex Fotográfiai Stúdió, akik több színvonalas, különböző tematikájú kiállítással örvendeztették meg a Civil Házat használókat, nagy népszerűségnek örvendő kiállításmegnyitókkal – természetesen amikor erre lehetőség nyílt. Az idei utolsó, “Civil élet Gödöllőn” c.  kiállításuk már sajnos e nélkül kerültek a falakra. A közösségi médiában azonban meg lehetett tekinteni a remek pillanatokat megörökítő fotókat, képet adva a városunkat jellemző sokszínű civilségről.  Ifjúsági Fotopályázatuk kiértékelését is online kellett megszervezniük, de bízunk benne, hogy a decemberre tervezett tehetséges fiatalok képeinek kiállítását a terveknek megfelelően sikerül jövőre bepótolni.

A épület környzetének ápolását továbbra is heti ügyeleti beosztásban végzik a házat használók, utcát sepernek, nyáron füvet nyírnak, télen pedig gondoskodnak a hó ellapátolásáról. Példaértékűen járult hozzá a kert gondozásához idén is a Gödöllői Kertbarátkör, akik korukat meghazudtoló vitalitással folytatták az általuk épített magaságyásokban az Iskolakert program keretén belül a Gödöllői Petőfi Sándor Általános Iskola diákjaival a kertészkedést. A szépen gondozott ágyásokban csodájára lehetett járni a friss, burjánzó zöldségeknek, gyümölcsöknek, igazi ékessége lett a Civil Ház kertjének! Gondos önkénteseik idén is két alkalommal – tavasszal és ősszel – szerveztek nagyszabású kertrendezést. Ők ültették be a VÜSZI-től adományba kapott palántákat is a balkonládákba, hogy minél szebb és ápoltabb környezet várja az ide látogatókat.

A Civil Ház heti takarítását az Önkormáynzat biztosítja, az éves nagytakarítás viszont nagyszabású összefogással valósult meg augusztus 3-án, amikor is nagyon lelkesítően valamennyi szervezet képviseltette magát, akik használják a házat. Így kívül-belül, az utolsó szegletig megtisztult a civil közösségi tér, majd egy jó hangulatú batyus piknikkel zárták az eredményes munkát.

A Civil Ház oldalsó kerítése is felújításra került idén ősszel lelkes önkénteseknek köszönhetően, ehhez a kerítéspaneleket az Önkormányzat támogatásával sikerült beszerezni. Az utcafront előtti kerítés azonban még felújításra vár, amihez nagyobb beruházás szükséges.

A Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület jó kapcsolatot ápol a Pest megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központtal, az együttműködést szorosabbá fűzve két munkatárs, Mandevillené Keresztényi Gizella és Bencze Ágnes egyfajta alközpontot létrehozva segítik munkájukat, hogy a civileket érintő fontos hírek, programok közvetelenül juthassanak el általuk Gödöllő határain túl, a környékbeli szervezetekhez. Ennek keretében “Kérezz KEDvedre” jogi és pályázati tanácsadó irodát működtettek a Civil Házban, amit most online tartanak és “élőben” is folytatnak majd, amint ezt a járványhelyzet újra lehetővé teszi.

Az egyesület idén is véleményezte az önkormányzati civil pályázatokat, hiszen “testközelben” érzékeli a szervezetek munkáját, a városra gyakorolt hatását. Az egyesület működésének alapja a fenti pályázaton elnyert támogatás, amihez hozzájárult még az idén is a sikeres elbírálásban részesült NEA pályázat Szabó Csaba nagy gyakorlottságú pályázatírásának köszönhetően.

Ilyenkor december elején már nagy erőkkel szokott zajlani a  Civil Karácsony szervezése. Erre sajnos idén a járvány miatt nem kerülhet sor, sajnos le kell mondanunk a szívet melengető, hagyományos évzáró programról. Mégis biztosak vagyunk benne, hogy az összetartás ereje legyőzi az elszigeteltséget, erőt és hitet ad a közösségek további működéséhez.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani minden kedves civil vezetőnek és tagnak  rengeteg önzetlen munkájáért, városunk értékeinek gyarapításáért. Szívből kívánjuk, hogy jövőre sokkal több lehetőségük legyen a személyes találkozásokra, együttlétekre, programjaik megvalósítására!

Köszönjük továbbá az Gödöllő város önkormányzatának sokrétű és jelentős támogatását, ami idén is nagyban segítette a városi civil élet működését, kibontakozását!

Kecskés Judit civil referens
Fotó:Danis János

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elhunyt Barthos Zoltánné

A Kalória csapatát még jobban összekovácsolta a járvány