in

25 éves a Margita

1995. november 7-én alakult meg a „Margita 344,2” Turisztikai és Sport Egyesület. Névadójuk stílusan a Gödöllői-dombság legmagasabb pontjának a neve és annak tengerszint feletti magassága. A civil szervezet fő tevékenysége a természetjárás – elsősorban gyalogos, kerékpáros és vízi túrázás, teljesítménytúrázás – és a szabadidősportok művelése, az ilyen jellegű rendezvények szervezése, népszerűsítése. A jubileum kapcsán beszélgettünk Pálffy Tiborral, az egyesület elnökével.

– Honnan jött az ötlet, hogy létrehozzanak egy kifejezetten szabadidősporttal foglalkozó civil szervezetet?
– Nem hivatalos formában korábban már kettő ilyen is működött Gödöllőn. Az egyiket Varga András barátom vezette, a másikat én; a fúzió révén pedig hivatalos formában is egyesületté váltunk. Az alakuló ülésen a taglétszámunk már 50 volt; az eredeti tagok közül mára hárman maradtunk, Beke Ildikó, Spányik Anna és jómagam.
– Jelenleg mekkora a Margita tagsága?
– Olyan 70 körül mozog, a legfiatalabb tagunk nyolc, a legidősebb nyolcvan éves.
– Melyek a legnépszerűbb „szolgáltatásaik”?
– A környékén egyesületünk honosította meg a túrázás legnépszerűbb és legnagyobb tömegeket megmozgató formáját, a teljesítménytúrázást. Évente három gyalogos, négy kerékpáros teljesítménytúrát és egy városismereti túrát rendezünk. Legnépszerűbb a február eleji Téli Margita teljesítménytúránk, ami nemcsak gyalogos, hanem egyben futóverseny is, melyet külön díjazunk. Az éjszakai gyalogos teljesítménytúránk különlegessége, hogy az egész útvonalat fényvisszaverős szalagokkal jelöljük ki, amivel lecsökkentjük az eltévedés lehetőségét, ráadásul nagyon látványosak a messziről világító jelzések.
A négy kerékpáros teljesítménytúránkon pedig a környékbeli településeket járjuk be. Időközben csatlakoztunk az „Ötpróba” versenyrendezői közé, ami az ország legrégebbi és legnagyobb szabadidősport sorozata.
– Mára viszont szinte az egész országot bejárták…
– Pontosan. Az ország jelentősebb kiránduló helyeit is megismertük, de túráztunk a Magas-Tátrában, a Szlovák Paradicsomban, az Alpokban, és nekem a legszebb és a legnagyobb kihívás volt az Erdélyi Király hegység, a Padis. Nyaranta több napos kerékpáros vándortúrával meglátogattuk az osztrák, szlovák, lengyel, szerb, ukrán és lengyel testvérvárosainkat is. Végigcsináltuk az „Ország Kerülő Kerékpáros vándortúrát”, ami 3300 km hosszú volt és szinte hazánk összes nevezetességét kellett felkeresnünk. Sok egy és többnapos gyalogos és kerékpáros túrát szervezünk nemcsak az országban, hanem a határainkon túl is. Nagy sikere van a „Mi Hazajáró” túráinknak.
– A Margita Kupa túrasorozatról mit érdemes tudni?
– 2003 óta minden évben meghirdetjük a „Margita kupa” túrasorozatot. Ezzel ösztönözzük a jelentkezőket, hogy ne csak egy-egy alkalommal induljanak a rendezvényeinken, hanem rendszeresen visszatérő vendégeink legyenek. A teljesített túrák számától függően kis, közepes vagy nagy kupát vehetnek át a nevezők. Többek között ezért az ötletért kaptuk meg a Magyar Szabadidősport Szövetségtől a „Lakosság Sportjáért” kitüntetést. Emellett megalakulásunk óta négyszer kaptuk meg „Pest megye Legeredményesebb Szabadidősport Egyesülete” címet, amire nagyon büszkék vagyunk.
– De a tagokra is büszkék lehetnek az elmúlt 25 év távlatából…
– Fiatal kerékpárosaink indultak az Országos Down Hill bajnokságon és futam és korosztályos címeket szereztek. Nagyon sajnálom, hogy „kiöregedtek” és abbahagyták a versenyzést. A Nemzeti Teljesítménytúra bajnokság csapatversenyén második helyezést értünk el; egyéniben több kategóriában is előkelő helyezéseket szereztünk. A Bécs-Budapest Szupermaratonon háromszor indítottunk váltócsapatot. Ezen a 320 km-es futóversenyen Kerékgyártó Péter háromszor is célba ért egyéniben. Sajnos két nagy veszteség is érte egyesületünket. Deák Zoltán kiváló túravezetőnket súlyos betegségben hunyt el. Kiss Péter fiatalon a Himalájában a világ tetején veszítette életét.
– Milyen volt az idei év?
– Sajnos a koronavírus-járvány miatt nem úgy alakult, ahogy előre elterveztük, ahogy ezt a 25 éves egyesület megérdemelte volna. A nyolc országos rendezvényünkből csak hármat tudtunk megtartani, így a „Margita Kupa” tekintélyén is csorba esett. Sok túrát kellett lemondanunk, elhalasztanunk.
– Azért Ön mögött sem akármilyen teljesítmények mutatkoznak meg.
– Négyszer teljesítettem a Kinizsi 100 teljesítménytúrát, háromszor célba értem a Terep 100 terepfutó versenyen, kétszer a Duna-menti szupermaratonon (150 km), kétszer a Tisza-tó ultramaratonon (65 km), ötször pedig a Balaton Szupermaratonon (197 km). Indultam 24 órás kerékpárversenyen, ahol 476 km-t tudtam teljesíteni. Négyszer úsztam át a Balatont, háromszor teljesítettem az „Ironmant” (3,8 km úszás, 180 km kerékpár és 42 km úszás).
– Mit hoz a jövő?
– Remélhetőleg szépet és jót. Most a legkiemelkedőbb figyelmet a fiatalításra kell fordítani, mert a csapat kezd kissé kiöregedni és sajnos a fiataloknak egyéb csábító és kevésbé fárasztó lehetőségek vonzóbbnak bizonyulnak.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

30 éve Gödöllő polgármestere

Újabb elismerés a Gödöllői Városi Könyvtárnak