in

A film forog tovább

Beszélgetés Reményi Richárddal

Reményi Richárddal, a Gödöllői Városi Mozi vezetőjével beszélgettünk a tavaszi veszélyhelyzet átvészeléséről, a mozi újranyitásáról és persze az is szóba került, hogy mit gondol a mozi jövőjéről a Netflix és az HBO GO világában.

Hogyan sikerült átvészelni a veszélyhelyzetet?

Március 16-án zárt be a mozi, amikor a kormányrendelet ezt előírta. Onnantól kezdve három és fél hónapos szünet következett. Az embereim nagyon fontosak nekem, így fel sem merült bennem, hogy költséghatékonyság miatt elküldjem őket. Megbeszéltük, hogy bár nincsen mozi, de állományban tartom őket, rendesen megkapják a fizetésüket. A három és fél hónapos zárva tartás alatt ők végezték a takarítást, a fertőtlenítést és mindent, ami felmerült ezen időszak alatt.

Milyen szabályok szerint nyílhatott újra a mozi?

A veszélyhelyzet megszűnésével, június végén nyithattak újra a mozik Magyarországon, de nekem még két hét kellett a felkészülésre. Fel kellett tölteni a büfét, filmeket kellett lekötni, aztán végül július 2-án nyitottunk meg újra. Azonban hiába tudtunk kinyitni, nem voltak filmpremierek. Az amerikai vírushelyzet miatt a nagy stúdiók sorra mondták vissza a megjelenéseket. Nemcsak Amerikában, de Európában is elmaradtak a premierek. Úgyhogy a kínálatban csak reprízek jelenhettek meg, amiket már három hónappal ezelőtt lejátszottam. Ezekből kellett valamit kihoznom, hogy a mozi életképes maradjon.

Hogyan sikerült visszacsalogatni az embereket?

Olcsóbban adtam a jegyeket, mást nem lehetett csinálni. A vetíthető filmek limitálva voltak, így aztán bízva abban, hogy vannak olyanok, akik nem látták előzőleg a filmet, rájuk építve próbáltam a műsort összerakni és őket becsalogatni.

Azóta eltelt egy kis idő, milyen most a mozi látogatottsága?

Sajnos elég gyenge. Az előző évvel összehasonlítva körülbelül 60-70 százalékkal visszaesett a látogatottság, ami nagyon sok. Az a legfőbb baj, hogy továbbra sincsenek premierek. A nagy stúdiók leginkább az amerikai piacra számítanak, de ott a mozik még mindig zárva vannak, tehát nem hozzák ki az új filmeket. Ezáltal Európában sincsenek megjelenések. Folyamatosan tolják el a jövő évre a premiereket. A Marvel például erre az évre semmit sem fog kihozni. Egy ördögi kör az egész. Hiába nincsenek itthon a moziban korlátozások, elvileg látogathatóak bármilyen létszámban, persze szájmaszk használatával, de mivel nincsenek olyan új filmek, amelyek érdekelnék az embereket, ezért nincsen látogatottság sem.

Mit tudott a veszélyhelyzet alatt csinálni?

A mozival kapcsolatban semmit. A gödöllői mozinak az egyetlen bevételi forrása a mozi működése. Magánemberként viszont volt időm olyasmikre, amikre egyébként nem. Már régi vágyam volt, hogy elvégezzek egy borásztanfolyamot, illetve van egy kis birtokom a Badacsonyban, azt szépítgettem.

Többször rendezett olyan vetítést, ahová az alkotók is meghívást kaptak. Kik jártak itt az elmúlt években?

Ha a legjelentősebbet akarom mondani, akkor az mindenképp a Rokonok című film díszelőadása kapcsán itt járt Szabó István Oscar-díjas rendező. A Valami Amerikának is volt nálunk díszbemutatója, melynek kapcsán itt volt Herendi Gábor rendező és Pindroch Csaba, Oroszlán Szonja színészek. Vannak gödöllői érdekeltségű rendezők is, Mundruczó Kornél és Csuja László. Nekik is volt itt közönségtalálkozójuk. A gödöllőiek nagyon fogékonyak ezekre az eseményekre és rendre nagyon sokan jöttek el. Majd, ha az élet visszatér a normál kerékvágásba, mindenképp szeretném folytatni ezeket a bemutatókat.

A Netflix, HBO GO és a többi streaming oldal mellett mit gondol a mozi jövőjéről?

A mozit már nagyon sokszor temették. Amikor kijöttek a videók, aztán a dvd-k, meg a bluerayek, mindig azt mondták, hogy a mozinak vége van és be fognak zárni. Hála Istennek erre az idő rácáfolt! Azt gondolom, hogy a mozi közösségi élmény. Például, ha beül az ember 150 másik nézővel egy vígjátékra, teljesen máshogy hatnak a poénok, mintha otthon egyedül egy sörrel megnézné az ember a tévén. És természetesen jó program is a mozi. Teljesen más élmény beülni a barátokkal egy jó filmre, mint otthon megnézni a letöltött filmeket. Van ezekben a streaming oldalakban konkurencia, nem mondom, hogy nincs, de amíg a hollywoodi stúdióknak ilyen hihetetlen bevételeik vannak a mozikból, nem valószínű, hogy ez változni fog.

A gödöllői mozi vezetőjeként évek óta különböző karitatív tevékenységeket is vállal. Mit lehet ezekről tudni?

Két fix ilyen eseménye van a mozinak. Az egyik a gyereknapi rendezvényünk, amikor egy gyerekfilm premiert szoktunk bemutatni nagyon kedvezményes helyárért, mostanában ez 300 forint szokott lenni. Ennek a bevételét szoktuk felajánlani egy gödöllői hátrányos helyzetű családnak, beteg gyereknek vagy valamilyen alapítványnak. Az a lényeg, hogy gyerekeknek tudjunk segíteni. A másik rendezvényünk pedig a Mikulás Mozi szokott lenni. Ez az önkormányzattal közös eseményünk, amikor is a város óvodásait szoktuk megmoziztatni teljesen ingyen, illetve az önkormányzat biztosítja számukra a csokoládét és a narancsot. Persze ezeken felül is szoktunk jótékonysági eseményeken részt venni, de azokat az alkalom szüli. Tavaly például a Patrónus Ház számára gyűjtöttünk, de volt olyan is, amikor természetfilm-vetítésekkel a menhelyet segítettük. Próbálunk mindig segíteni azoknak, akiknek nehezebb, mint nekünk.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A kultúra iránt nagy az igény

A szüret veszélye a mustgáz mérgezés