in

A GEAC-PÁLYÁTÓL A TÉVÉSTÚDIÓIG

Beszélgetés Jaeger Ákossal

Tősgyökeres gödöllőiként Jaeger Ákost nem nagyon kell bemutatni, már ami a sportbarátokat – itt is elsősorban az atlétika rajongóit – illeti. Az egykori rúdugró pályafutása befejezése után sem távolodott el a sporttól, hiszen jelenleg az Eurosport magyar nyelvű honlapjánál dolgozik szerkesztőként; de ami legalább ilyen fontos vele kapcsolatban az az, hogy a hamarosan megújuló és friss műsorszerkezettel jelentkező gödöllői webtelevíziónál, a GödöllőNettv-nél lesz műsorvezető és beszélgetőpartner. Múltról, jelenről és jövőről társalogtunk az egykori sportolóval, akinek első műsorvezetői bemutatkozása Gödöllőn, az Év Sportolója díjátadáson esedékes.

 

– Nyilvánvalóan a sport mindig is központi szerepet töltött be az életedben…

– Ez így van. Kezdettől fogva mozgékony gyerek voltam, így egyenes út vezetett a Hajós Alfréd Általános Iskolába, méghozzá annak sporttagozatára. A suliban kezdetben kézilabdáztam, majd kilencéves korom környékén Szörényi Pista bácsi keze alatt a GEAC-ban kezdtem el atlétikával foglalkozni. Eleinte sok mindent kipróbáltam, majd tizenkét évesen a rúdugrásnál kötöttem ki.

– Miért pont annál?

– Az edzőm javasolta. Azt mondta, szerinte nekem ehhez van érzékem és tehetségem. Kipróbáltam és rájöttem, hogy ez egy nagyon nehéz, de ugyanakkor klassz és szép sport.

– Szerény ember vagy, így nem szoktál  az eredményeiddel kérkedni…

– Maradjunk annyiban, hogy Magyarországon a rúdugrás élmezőnyéhez tartoztam. Imádtam a GEAC-os időket. Jó hangulat, baráti légkör uralkodott, emellett kiváló pedagógusvénával megáldott edzők foglalkoztak velünk. A mai napig hálás szívvel gondolok vissza arra az időszakra.

– Középiskolás korodban nem ment a tanulás rovására a rúdugrás?

– Szerencsére nem. A Hajós iskola után a Református Líceumba kerültem; mivel édesanyám ebben az intézményben tanított, mindig előbb tudta, hogy milyen jegyet kaptam, mint én. A mi családunkban már akkor működött az e-napló, amikor még ki sem találták.

– Az egyetem alatt is folytattad a versenyzést?

– Igen, ezt nem lehet abbahagyni egyik pillanatról a másikra. Rendszeresen jártam versenyekre. Előfordult, hogy egy-egy elő-adás helyett is edzésre mentem. Először az ELTE testnevelés-történelem szakát kezdtem el, de mindig is sportújságíró és kommentátor szerettem volna lenni, ezért úgy gondoltam, ennek később gyakorlati hasznát veszem. Végül diplomát a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán kommunikáció és médiatudomány, elektronikus szakirányán (tévé, rádió) szereztem.

– Milyen élményeid fűződnek ehhez az időszakhoz?

– Mivel jómagam tényleg tanulni mentem oda, így felejthetetlen az a korszak. Minden érdekelt, amit oktattak. Kiváló tanárok ismertettek meg bennünket a szakmával. Például a Kossuth Rádió, az RTL Klub, az MTI, illetve az országosan ismert médiumok szakemberei tanítottak nálunk. Belekóstoltam a rendezésbe, a műsorvezetésbe és az operatőri szakmába is.

– Melyik volt a kedvenced?

– Mindegyik érdekesnek bizonyult, de ha ki kell emelni valamit, akkor az legyen a műsorvezetés.

– Majd jött a nagybetűs élet…

– A főiskola után még egy ideig sportoltam, viszont 2014 májusában az Eurosport magyar nyelvű szerkesztősége létrehozta a hosszabbitas.hu nevű weboldalt, ahová gyakornokokat kerestek. Kapva kaptam az alkalmon és jelentkeztem. Szerencsére a felvételi és az egyéb tesztek sikerültek, így felvettek.

– Konkrétan mivel foglalkoztál?

– Kezdetben híreket írtam, később interjúkat és tudósításokat készítettem. Tartalmas és hasznos időszak volt ez számomra. Idővel sikerült előbbre lépnem és két esztendeje már szerkesztőként dolgozom; mára a nevünk is megváltozott: eurosport.hosszabbitas.hu. Fentebb már említettem, hogy világéletemben a sportújságíróskodás és a kommentátorok világa vonzott. Az egyiket már kipipálhatom, de a másik még hátra van.

– Pár napja a hamarosan megújuló internetes GödöllőNettv munkatársa lettél…

– Adódott egy lehetőség, hogy az Eurosport mellett Gödöllőn is dolgozhassak a szakmámban, jelen esetben a GödöllőNettv-nél, mint műsorvezető-szerkesztő.

– Mit lehet tudni erről bővebben?

– A város ismert, népszerű, érdekes életpályát befutott lakosaival kötetlen, jó hangulatú, de tartalmas beszélgetéseket tervezünk, minden héten egy valaki kerülne terítékre. Emellett újdonság lesz az az összefoglaló, ami a hét legfontosabb gödöllői eseményeit gyűjti egy csokorba. Az adások a GödöllőNettv Youtube- és Facebook-oldalán, a Gödöllői Szolgálat online felületén és Facebook oldalán, illetve a godollo.hu-n is láthatóak lesznek. Fontos kiemelni, hogy ezen beszélgetések írott és rövidített változata a Szolgálatban is megjelenik. Mivel alapvetően érdekelnek az emberek, így remélhetőleg színes és érdekes adások születnek. Természetesen a szerkesztés is közel áll hozzám, abban is részt veszek.

– Még egy pici atlétika: valamikor a távoli jövőben visszatérnél abba a világba?

– Szakmai feladatokat szívesen vállalnék, de az edzőség is érdekel. Ki tudja, mit hoz a jövő?…

– Az atlétikán kívül melyik sportok a favoritok nálad?

– Labdarúgás, tenisz, NFL, NBA.

– Gödöllőről elmondhatjuk, hogy kutyabarát település, ami rengeteg kutyás rendezvénynek is otthont ad, te viszont csak egy kutyának…

– Van egy kétéves, fekete labradorom, aki Momó névre hallgat. Imád játszani és néha az az érzésem, hogy sosem fárad el. Simán végiglabdázna egy egész napot és ha vízet, tavat, folyót lát, azonnal rohanna bele.

– A munka mellett marad szabadidőd?

– Persze. Ilyenkor elmegyek kondizni vagy focizni, mert mozgás nélkül nem tudok élni. Ebben Momóval rokonlelkek vagyunk.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Indulnak a GIM-ház szövőtanfolyamai

Figyelem! Lezárják az arborétumi és az Isaszegi úti vasúti átjárót!