in

A Gémesi családnak nincs túl nagy szerencséje az olimpiákkal

Beszélgetés Gémesi Csanáddal

Gémesi György polgármester 1984-ben, a keleti blokk bojkottja miatt nem indulhatott el a Los Angeles-i olimpián. Most pedig unokaöccsével, Gémesi Csanáddal babrált ki a sors. Csak éppen nem a politika, hanem a vírus, illetve a járvány szólt közbe. Úgy tűnik, hogy neki viszont csak további egy évet kell várnia az olimpiai álom beteljesüléséig.

Két hete, legutóbbi számunkban megjelent Gémesi Csanáddal készített interjú idején még az apropó a férfi kardcsapat olimpiai kvótájának bebiztosítása volt. Azóta sokat változtak a körülmények. 2020-ban biztosan nem lesz olimpia. Leghamarabb pedig csak 2021 nyarán fogják megrendezni.

„Nagyon vegyesek az érzéseim. Az elmúlt két hét történései után már látszott, hogy az eredeti időpontban biztosan nem lesz olimpia. Nyilván ez a jó megoldás. Eközben viszont nekem erre volt felépítve az életem az elmúlt 1-2 évben, sőt, az egész családom élete. Minden erre volt kihegyezve. Ezt most nem könnyű feldolgozni. De közben meg tudom, hogy ennek most így kell lennie.”vélekedik a kialakult helyzetről Csanád.

A 33 éves gödöllői vívó saját bevallása szerint is nehezen állítja át az agyát még az új időpontra, az új célra. A szituációból fakadó bizonytalanságot nehezen tudja megemészteni. „Nem egyszerű most aktuálisan minden reggel motivációt találni az edzésekhez úgy, hogy még nem is biztos az olimpia jövő évi időpontja sem, illetve az sem, hogy mikor lesz egyáltalán a következő versenyünk a szezonban.”

A NOB döntése értelmében a halasztás szerencsére nem befolyásolja a már megszerzett kvótát, így a magyar férfi kardcsapat indulása biztos az olimpia időpontjától függetlenül. „A csapatkvótát ez a bejelentés biztosan nem érinti. Azonban a csapatba kerülésért ugyanúgy meg kell harcolni megint, mivel a megszerzett kvóta nem névre szól a versenyzőknek, hanem a csapat indulását garantálja. De így plusz egy évünk lesz még arra is, hogy eldőljön, négyünk közül ki lesz az a három ember, aki az egyéni versenyben is indulhat a csapat mellett.”

Az új helyzet viszont új terveket is szül. Ezt követően az edzésprogramját is totálisan át kellett alakítania a válogatott versenyzőnek. „Gyakorlatilag most egy teljes alapozást kezdtünk ennek hatására a nulláról. Elvileg szezon közepe van, szóval furcsán hangozhat, hogy alapozunk, de erre tudjuk most felhasználni az időt. A fizikai felkészítésre, ha már vívni nem tudunk. Ezáltal sokkal erősebbek leszünk legalább.” – teszi hozzá némileg viccelődve Csanád a pozitívumokat keresve a jelenlegi körülmények között.

HB

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kezdődik a nyári időszámítás

Gémesi György a koronavírus-járvány megelőzésére tett gödöllői intézkedésekről nyilatkozott