in ,

A gödöllői Csuja László filmjének bemutatója a Gödöllői Városi Moziban

Kilenc hónap háború

A Szarajevói Filmfesztiválon mutatták be nagy sikerrel Csuja László Kilenc hónap háború című, nagy visszhangot kiváltó filmjét. Az alkotást május 15-én szerdán, 20 órakor közönségtalálkozóval egybekötött vetítésen láthatja a gödöllői közönség.

A Kilenc hónap háború egy anya-fiú történetet mesél el az ukrán-orosz fegyveres konfliktus árnyékában. A magyar-katari koprodukcióban készült film egy 24 éves srác története, aki kárpátaljai magyarként kilenc hónapig harcol az orosz-ukrán háborúban.
A magyar nemzetiségű Jani félárva, egyke gyerek, aki Beregszászon él. Elege van szülővárosa unalmas mindennapjaiból, fulladozik anyja, Erzsike szeretetétől. Amikor besorozzák az ukrán hadseregbe, megkéri kedvese, Zsani kezét.
„Csuja László dokumentumfilmje a hitelesség olyan magas fokára lép fel, amit a legtöbb háborús mű, már csak a fikciós volta miatt is, képtelen elérni. Pedig igazából semmi újat nem mond el: Van a Jani, aki kalandvágyból, vagy talán az otthontól való függetlenedés szándékából, de elmegy háborúzni. Rögtön látszik rajta, hogy nem fogta fel, mire vállalkozik. A fronton fokozatosan fagy le az arcáról a mosoly, fokozatosan foszlik le róla a vagányság álcája, és veszi át a helyét a frusztráció, az apátia.” – írja a filmről Varga Dénes, a Film.hu kritikusa.

A filmbe a stáb által forgatott profi anyagok mellé bekerültek fronton készített mobilos videók is, valós harci felvételek és  egyszerű, hétköznapi pillanatok.
A film a Szarajevói Filmfesztiválon a dokumentumfilmes versenyprogramban elnyerte a zsűri különdíját.
A Gödöllői Városi Moziban rendezett vetítést követően L. Péterfi Csaba beszélget Csuja László rendezővel, és Nagy Zágonnal, a film operatőrével.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Maraton: A táv, amit tisztelni kell

A dunaszerdahelyi Rivalda Színház vendégjátéka Gödöllőn