in

A kultúra ünnepe

Díjátadással és Kölcsey Ferenc emléke előtti tisztelgéssel emlékeztek meg a Magyar Kultúra Napjáról, a Himnusz megírásának 200. évfordulójáról az Erzsébet királyné Szálloda dísztermében rendezett ünnepségen.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

A 200. évforduló kapcsán bepillanthattunk azokba a folyamatokba, amelyek során Kölcsey műve nemzeti imádságunkká vált.

A rendezvényen dr. Gémesi György polgármester osztotta meg gondolatait a kultúra mai helyzetéről. Mint mondta, felelősségünk, hogy megmaradjon az igényes, magas színvonalú és színes magyar kultúra, amire nem csak Magyarországon lehetünk büszkék, hanem a világ minden táján. Mint mondta, ezen a napon a gödöllői kultúrát is ünnepeljük. Büszke arra, hogy az elmúlt évek, – a covid, és a jelenlegi energiaválság okozta bezárások ellenére sem szűnt meg városunkban a kulturális élet. A különböző együttműködéseknek köszönhetően mindenki megtalálta azokat a helyeket, ahol kit tud lépni a közönség elé. Ez az ereje a gödöllői kultúrának, mondta Gémesi György.

A polgármester megköszönte városunk kulturális élete szereplőinek, hogy ebben a helyzetben is tovább viszik a minőségi, igényes és magas színvonalú kultúra üzeneteit. Külön köszönetet mondott dr. Ujváry Tamásnak, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatójának, hogy segítette és segíti ezt a folyamatot. Kijelentette: Gödöllőnek a magyar kultúra napján van mit és van kikkel ünnepelni.

Beszédét követően elismeréseket adott át azoknak, akik városunk kulturális életében kiemelkedő tevékenységet végeztek, munkájukkal városunk jó hírnevét öregbítették.

Polgármesteri Ezüstérem Gödöllőért elismerésben részesült a Gödöllői Királyi Kastély munkatársai közül Kaján Marianna muzeológus, történész; Pásztor Szilvia, a kastély vendégforgalmi osztályvezetője és dr. Papházi János múzeumi osztályvezető.

Őriné Nagy Cecília a Gödöllői Városi Múzeum munkatársa; Szelba István Vilmos a Művészetek Háza Gödöllő műszaki vezetője és Eszenyi Zsombor Junior Prima díjas klarinétművész.

A Gödöllő Kultúrájáért díjat vehetett át Hidasi Zsófia, a Gödöllői Iparművészeti Műhely művészeti vezetője textiltervező művész, vizuális-és környezetkultúra tanár, művészeti kurátor. Szintén Gödöllő Kultúrájáért díjban részesült Kerényiné Bakonyi Eszter, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója, történész, múzeumpedagógus, aki külföldi tartózkodása miatt nem tudott személyesen részt venni az eseményen. Az ő nevében a díjat Őriné Nagy Cecília a múzeum munkatársa vette át.

Az est folyamán megismerhettük a gödöllői kulturális élet több szereplőjének, Buka Enikő, a Frederic Chopin Zeneiskola igazgatója; Benedek Krisztina néptánc – és népzene oktató; Istók Anna a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ munkatársa, az IRKA vezetője, író; Mészáros Beáta Garabonciás Színtársulat vezetője és Sz. Jánosi Erzsébet a Levendula Galéria vezetője, képzőművész – gondolatait arról, mit jelent nekik a magyar és a gödöllői kultúra.

Az ünnepi műsorban Bertalan Adrienne, Czine Eszter, Hidvégi László, Fodor László Kossuth-díjas klarinétművész, Herczenik Anna operaénekes, a Forrás kórus, Tápai Dóra vezetésével közreműködött.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS építészeti, városépítészeti ügyintéző munkakör betöltésére

GÉMESI GYÖRGY: Nem tűrtem el, hogy egyesek belenyúltak a kasszába