in ,

A Magyar Festészet Napja

Három kiállítással ünnepelte Gödöllő a Magyar Festészet Napját. A rendezvénysorozat a Művészetek Házában kezdődött, ahol Vadász Endrére emlékeznek a munkásságát bemutató kiállítással.
A szegedi származású művész a két világháború közötti festészet figyelemre méltó alakja, akinek fájdalmasan rövid élete itt, Gödöllőn ért véget. 1944. június 3-án zsidó származása
miatt az itt kialakított munkatárborba szállították, ahol másnap véget vetett életének. Felesége egy nappal később követte őt a halálba. A tárlat festményeit, különlegességnek számító ex libriseit és mesekönyv illusztrációit egyaránt bemutatja. A megnyitón L. Péterfi Csaba, a kiállítás rendezője elmondta, bár a kiállítás kapcsolódik a holokauszt 75. évfordulójához, mégsem a tragédiára helyezték a hangsúlyt, hanem Vadász Endre színes egyéniségére és életszeretetére, ami alkotásain is tükröződik. A kiállított művekről a kiállítást megnyitó Guba Anna művészettörténész beszélt.
Közreműködött a Swing Mystic zenekar és a Benedek Krisztina, akik zenével és dalokkal a idézték meg azt az életszeretetet, ami Vadász Endrét is jellemezte.

A rendezvénysorozat második állomása a Levendula Galéria volt, ahol Bajkó Dániel alkotásait mutatták be. A fiatal művész alkotásain fontos szerephez jutnak a vonalak, a foltok, s az apró darabokból álló tér megbontása teszi feszülté a képeket. Megnyitó beszédében Posztobányi Péter festőművész kiemelte Bajkó Dániel érdekes színhasználatát térhatású képein. melyeken érdekes ellentéteket képeznek a hideg és meleg színek a nyírfa motívumokkal. A megnyitón Vörös Attila közreműködött, aki szaxofon játékával tette teljessé a kiállítást.

A rendezvénysorozat utolsó állomása Máriabesnyőn volt, ahol Boda Anikó festőművész erre az estére megnyitotta az Arady villában berendezett műtermét a látogatók előtt.
A találkozón nem csupán alkotásait csodálhatták meg, hanem a művész különleges előadása keretében az alkotás folyamatába is bepillantást nyerhettek.

Magyar Festészet Napjáról 2002 óta emlékeznek meg hazánkban. A szervezők október 18-át, a festők védőszentjének, Szent Lukácsnak a névnapját választották ki az ünnepre. A helyszínek között retro busz segítette a közlekedést.

 

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egy éves a KamaszHíd

Elhunyt dr. Fábri Mihály