in ,

A testvérvárosi kapcsolatok kiváló alapjai a nemzetközi együttműködéseknek

MÖSZ konferencia a jól működő gyakorlatokról

Jól működő testvérvárosi gyakorlatokat ismerhettek meg a résztvevők a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által rendezett nemzetközi konferencián, amit szeptember 11-én rendeztek Gödöllőn. A Várkapitányi-lakban megtartott tanácskozáson a hazai előadók személyesen, míg a külföldiek videoüzenet keretében tartották meg előadásaikat.

A rendezvényen dr. Gémesi György polgármester, a MÖSZ elnöke mondott köszöntőt, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a testvérvárosi kapcsoatok fontos együttműködési felületet jelentenek a nemzetközi kapcsolatokban.
Ezt igazolta Tibor Bial, cseh nagykövet előadása is. A nagykövet azokat a pojekteket mutatta be amelyekkel Csehország segíti a településvezetőket a testvértelepülési kapcsolatok építésében. Kiemelte ez a Visegrádi Négyek együttműködés keretében is irányadó, ezen belül több olyan együttműködés jött létre, ami három vagy négy település partnerségére épül. Tibor Bial fontosnak nevezte a fiatalok bevonását a nemzetközi kapcsolatok fejlesztésébe, külön kiemelve a diákcsere programokat. Úgy fogalmazott: A fiatalok jelentik azt az alapot, amire a későbbiekben építeni lehet.
Fontosnak nevezte, hogy a jövőben az együttműködések eredményeként a cseh és a magyar nép jobban megismerje egymás hagyományait és kultúráját. Mint mondta, ezen a téren még sok a feladat, ezért is támogatják azokat a programokat, amelyek minőségi kapcsolatot visznek a települések életébe.
A nagykövet videofilm segítségével engedett bepillantást egy olyan programba, amit a cseh településvezetők számára szerveztek.
Gödöllő egyik legrégebbi és legaktívabb kapcsolatának nevezte Gémesi György a Wageningennel való együttműködést, amit Geert van Rumund, Wageningen polgármestere és Kees Beurmanjer, a wageningeni Testvérvárosi Egyesület elnöke mutattak be. Videoüzenetükben a békés egymás mellett élést és a toleranciát nevezték a testvérvárosi kapcsolatok fontos elemeinek, valamint a családok közötti kapcsolatok erősítését. Mint mondták, a két város kapcsolata az egyetemek és a civil szervezetek együttműködésével indult, s ma már kiterjed az egészségügy, a rendőrség, a kultúra és az oktatás területére is. Ezeken belül a legfontosabbnak a diákcsere programokat nevezték, amikor a gyerekek egymás családjainál lakva ismerhetik meg a másik nép szokásait, mindennapjait.
A települések közötti kapcsolatok építését segíti a Tempus Közalapítvány. Frank Nóra az Európa a polgárokért program programkoordinátora olyan projektekről szólt a konferencián, amelyek az elmúlt években nagy sikerrel támogatták a különböző együttműködéseket. Kiemelte az Európai emlékezet projektet, ami a közelmúlt és a totalitárius rendszerek feldolgozását segítette, de mint mondta a legnépszerűbbek azok, amelyek a testvérvárosi találkozókat támogatják. Mint mondta, Magyarország ezekben a legsikeresebb.
Az Európa a polgárokért program hét éven át támogatta a különböző programokat, ennek most zárul az utolsó szakasza, de Frank Nóra úgy fogalmazott: valamiyen formában folytatódni fog.
Gödöllő széles nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, s a testvértelepülési kapcsolatok egyik kiemelt programja a lassan 10 éves múltra visszatekintő Nemzetközi Ifjúsági Tábor, amit nyaranta Balatonlellén rendeznek meg diákok számára. A táborról, annak programjáról és eredményeiről L. Péterfi Csaba, a Gödöllői Polgármesteri Hivatal polgármesteri kabinet vezetője beszélt. Kiemelte, a program fontos része, hogy a testvértelepülésekről érkező gyerekeket gödöllői családok fogadják. A tábor programjáról szólva pedig elmondta, hogy a különböző országokból érkező gyerekekből “vegyes csoportokat” alakítanak, így a Kínából, Spanyolországból érkezők együtt vesznek részt a programokon a gödöllői és az Erdélyből vagy Izraelből érkezett társaikkal. Ez erősíti a különböző nemzetek közötti barátságokat, amik a tapasztalatok szerint nem szűnnek meg a tábor végén, hanem tovább működnek Ebben nagy segítséget jelenteken a fiatalok által használt közösségi portálok.
A tábor programja úgy épül fel, hogy a gyerekek megismerjék egymás országát, kultúráját, gasztronómiáját, mindezt persze játékos formában.
A program eredményéről szólva L. Péterfi Csaba elmondta, a már elhangzottak mellett érdemes kiemelni, hogy ennek köszönhetően barátság szövődött izraeli és indonéz gyerekek között, holott a két ország között nincs diplomáciai kapcsolat. Sőt, a tábor során Indonézia és Izrael nagykövetei is egy asztalhoz ültek. Szólt arról is, a gödöllői gyerekek minden évben meghívást kapnak Izraelbe, ahol szintén családok látják őket vendégül, s ami meghatározó élmény a számukra.
De , hogy a balatonlellei tábor milyen hatással van a résztvevőkre, azt a legjobban az mutatja, hogy van, aki ennek köszönhetően kezdett el nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozni , sőt, van aki diplomáciai pályára készül.
L. Péterfi Csaba úgy fogalmazott, a program – amit idén a koronavírus járvány miatt el kellett halasztani, folytatódik, s a tervek szerint az Ifjúsági Önkormányzat is szerepet vállal majd benne. Megjegyezte, a Nemzetközi Ifjúsági Tábor is évek óta az Európa a Polgárokért program támogatásával valósul meg, de kaptak már támogatást a Visegrádi Négyektől és a Tempus Közalapítványtól is.
A nemzetközi- és a testvérvárosi kapcsolatokban fontos a határon túli magyarsággal való kapcsolatok erősítése, mondta Gémesi György polgármester. Ennek mentén jött létre a felvidéki Dunaszerdahellyel is az együttműködés. A szlovákiai település polgármestere dr. Hájos Zotán is kiemelte videoüzenetében a magyar közösségekkel való kapcsolattartás, a hagyományok megőrzésének, a szokások bemutatásának fontosságát. Az együttműködési területek között – mint mondta – függetlenül attól, hogy nemzetbeli vagy nemzetek közötti kapcsolatról van szó, fontos felület a sport, a kultúra, a turizmus és a gazdaság, s ezekben nem a településvezetőkre, hanem a lakosságra kell építeni.
Ezzel Gémesi György is egyetértett, aki a konferencia zárásakor úgy fogalmazott: Európában együtt kell élnünk és ennek egyik alapja a települések közötti együttműködés.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ismét Szűz Mária-szobra fogadja a vonattal érkezőket a máriabesnyői vasútállomáson

Az év legjobb sajtófotói a Művészetek Házában