in

Adventi adománygyűjtés Csörsz mondák könyv újbóli kiadására  

 

2020-ban a járványhelyzet nem teszi lehetővé a hagyományos adventi vásárok megtartását. Emiatt sok civil szervezetnek nincs lehetősége a már szokásos adventi adománygyűjtő kampányaik fizikai megvalósítására. Ennek pótlására jött létre az online térbe „költözve” az Adventi Civil Börze. A Pest Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ honlapján, a http://cicpestmegye.hu/ oldalon a gödöllői székhelyű Csörsz-árok Mente Egyesület is felkerült a bemutatkozó szervezetek közé.

 

Az egyesület tevékenysége az ókori történelmi kulturális örökségünk, a Csörsz-árok gondozásáról szól, amely – talán sokan nem is tudják – végig vonul Gödöllőn, összeköt embereket, falvakat, városokat, tájakat, országokat a Dunától a Tiszán át, az Al-Dunáig. Összeköt múltat és jelent, közel 2000 éve. Összeköti a Földet az éggel a róla szóló mondákban. Az egyesület munkájába beletartozik a védelmi fokozat erősítésére vonatkozó törekvés, minden adatának térinformatikai rendszerbe való vonása, térképezése, közkinccsé tétele előadásokkal, ismeretterjesztő kiadványokkal, plakát, makett és festmény kiállítással, kirándulásokkal. Ma még csak megbújik a tájban a jövő gazdasági potenciálja.

Harkányiné Dr. Székely Zsuzsanna, az egyesület elnöke céljaikból a következőket emelte ki a kampányban való induláshoz:

“Az adományokból most a Csörsz mondák könyvecskénket szeretnénk újra kinyomtatni, mert elfogytak az eddigi példányok. Ebben először gyűjtöttük össze azt a színes mende-monda világot, ami a Csörsz árok keletkezéséről szól az összesen 1260 km hosszú árok mentén.

Köszönjük, ha adományával hozzá segít bennünket ennek az egyedülálló kincsnek a megőrzéséhez és a világörökség részévé válásához!”

Aki támogatni szeretné az egyesület munkáját az megteheti utalással a 65100266-11375120 bankszámlaszámra.

Bármely magán- vagy jogi személy adományozhat tetszés szerinti összeget. Az adományozás banki átutalással történik, a közleménybe az „Adventi Civil Börze” megjegyzés szükséges.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak Facebook csoportukba és az éves rendes Csörsz gulyásos Csörsz-túrájukra 2021. május 8-án a Juharosba, ahol az ország első Csörsz-árok tanösvénye is épül! Már fent van a Csörsz-árok az Open Street Map-en, a turistautak.hu-n is!

 

 

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Figyelem! Ingyenes elektronikai hulladékgyűjtés!

Online, interaktív adventi naptár minden korosztálynak