in ,

Átadták főtérbővítést

Pénteken délután ünnepélyesen átadták a főtér megújult részét.
A rendezvényt a Gödöllői Mesék Háza Óvoda tánccsoportjainak előadása nyitotta meg, majd Gémesi György polgármester mondott köszöntőt, aki úgy fogalmazott, jól döntött a képviselő-testület, amikor az egykori városháza rendkívül rossz állapotú épületének elbontása, és a közvélemény-kutatások alapján a főtér bővítése mellett döntött.A most átadott fejlesztésre közel bruttó 500 millió fordított az önkormányzat.
A játszótérre kerülő játékokat a gyerekek kívánságai alapján állították össze. Mint mondta, az eredeti elképzelésekhez képest csak a szabadtéri színpad fedése nem valósult meg, mivel az újabb százmillió forinttal emelte volna a költségeket. A város számára hosszú távon is előnyösebb, ha az egyes rendezvények idején ideiglenes fedést biztosítanak.
A fejlesztés a “generációk együtt” koncepció mentén készült , a terület egyik oldalát a gyerekekek készült játszótér foglalja el, a másik oldalon pedig az idősebbek és a fiatalok le tudnak ülni, együtt pihenhetnek.
A polgármester emlékeztetett rá, a most átadott fejlesztés egy folyamat része, amelyek első lépése a főtér korábbi átalakítása volt, valamint a Mária -kert és a nemrég elkészült Tulipános-kút környezetének rendbetétele, a mostani átadással pedig még tovább bővült a főtér.
Mint mondta, a fejlesztések más irányokban is folytatódnak, jelenleg sétány készül a görögkatolikus templom előtt, és az Alsóparkban, a Rákos-patak környezetének rendezésével bővülhet tovább a város közösségi tere. Ennek a tervei már készen vannak, épp úgy, mint a városháza átalakításának és bővítésének. A munkálatok várhatóan jövőre kezdődhetnek el. Ezzel ér majd véget a terület fejlesztése.
Mint elhangzott, a tér arculata még változni fog, így például Street Art pályázatot írnak majd ki a graffitisek számára, hogy a szabad felületekre az ő munkáik kerülhessenek és visszakerülnek a térre a GIM-ház tablói is, amik korábban már láthatóak voltak itt.
A köszöntőt követően adta át az Adventista Egyház által a városnak ajándékozott defibrillátort, Horváth Péter adventista lelkész. Az életmentő készülék a városháza portájára kerül, s a közeljövőben a portán szolgálatot teljesítők oktatáson fognak részt venni, hogy – amennyibe arra szükség lenne – használni tudják a készüléket, és segíteni tudjanak a rászorulónak.
Ezután Monori Dominik, Rausch Blanka és Szilágy Gergő könnyűzenei összeállítása szórakoztatta a közönséget, majd sor került az átadási ceremóniára.
A szalagot Gémesi György polgármester, dr. Kiss Árpád jegyző, Mészáros Péter (Bau-Trade Kft., ügyvezető igazgató) Madácsi Gábor (LyraFlorae Kft., ügyvezető igazgató), Szörényi Ádám (Innogy Solutions Kft., ügyvezető igazgató) és Mészáros Judit főépítész vágták át.
A gyerekek által időközben már használatba vett létesítményt Albert Gábor evangélikus lelkész és Balogh Tamás református lelkész áldották meg. Az átadó ünnepséget a Palásthy György által vezetett Salsa Mojito tánciskola bemutatója zárta.
A megszépült terület a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra. A játszótéren a XXI. századnak megfelelő játszóeszközök, többek között családi dombcsúszda, mászóhálók, supernova forgó ad lehetőséget a mozgásra, míg a terület másik oldalán függőhinták és -ágyak, padok, asztalok várják a pihenni vágyókat.
A helyszínre telepített Voltee okostöltővel felszerelt oszlopai segítségével lehetőség többek között telefonok, laptopok és egyéb mobil eszközök töltésére, de található itt olyan oszlop is, ami az UV szintet jelzi. A területen “főtér 2018” jelszóval ingyenes wifi működik. A használat módjáról az oszlopokon találnak tájékoztatót az érdeklődők.
A fejlesztésnek köszönhetően nem csak a zöld felület növekedett meg, hanem a Petőfi utca felé egyfajta “zöld zárást” kapott a Szabadság tér az új növényekkel és olyan lakossági igényt kiszolgáló egységek létesítésével, mint nyilvános illemhely és pelenkázó, valamint itt kaptak helyet színpadot kiszolgáló helyiségek is. A dombnak ezt a hátsó részét zöld növényfal illeszti be a térbe.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Lezajlott a Művészetek Háza megújult és kibővült parkolójának műszaki átadása

Spanyol tűz: megnyílt a GödöllŐsz Fesztivál