in ,

Attila hazatért – a múzeum gyűjteményébe került az eddig csak leírásokból ismert kárpit

Különlegességgel gyarapodott a Gödöllői Városi Múzeum gyűjteménye. A Nagy Sándor tervei alapján, Leo Belmonte által készített „Attila hazatérése a vadászatról” című kárpitot a francia művész unokája, Laurence Dupourqué, a múzeumnak ajándékozta.

A kárpit a feltételezések szerint 1908-ban készülhetett, amit a szakemberek arra alapoznak, hogy a Magyar Iparművészet című kiadvány 1909-es számában jelent meg róla egy anyag. Az ebben szereplő leírás csomózott szőnyeget említ, amit Leo Belmonte készített. A leírás mellé valaki azt is feljegyezte, hogy a mű Párizsban, a művész családjánál található.  Mint azt Őriné Nagy Cecília művészettörténésztől megtudtuk, a Magyar Iparművészet példányai hiteles forrásnak számítanak. A mű Nagy Sándor által készített tervét korábban megvásárolta a múzeum, s az a kép jelenleg is látható az állandó kiállításon.

Mint megtudtuk, a múzeum munkatársai már régóta keresték ezt a kárpitot, aminek a létezéséről csak a már említett kiadványból, a leírások alapján tudtak a kutatók, élőben senki sem látta.

Ennek oka feltehetően az, hogy Leo Belmonte francia állampolgár volt, ő és családja 1914. májusában, amikor már sejteni lehetett, hogy küszöbön áll a háború, nagyon gyorsan, szinte menekülve hagyták el az országot. Ekkor minden saját alkotást magukkal vittek Gödöllőről, valószínűleg az „Attila hazatérése a vadászatról” című művet is. Most azonban, hogy Laurence Dupourqué megtudta, hogy március második felében Brüsszelben lesz egy nagyszabású kiállítás, amely a múzeum rendezésében, és Gödöllő önkormányzatának anyagi támogatásával bemutatja a művésztelepet, úgy döntött, hogy a múzeumnak ajándékozza ezt az alkotást.  Mindössze annyi volt a kikötése, hogy Brüsszelben mutassák be először. A kárpit így ott lesz látható előszőr, a gödöllői közönség pedig októberben láthatja majd a Nagy Sándor kiállításon, amikor a művésztelep egyik alapítója születésének  150. évfordulójára emlékezünk.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elektromosautó-töltőoszlopot avattak