in , ,

Az éhes felhő találkozott a nappal és jóllakott

Istók Anna könyvbemutatója a Városi Könyvtárban

Március 1-jén este Istók Anna: Éhes felhő a napot című, nemrégiben megjelent könyvének bemutatóját tartották a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban. A helyszín tökéletes választásnak bizonyult, mivel Panni igen jelentős mennyiségű időt tölt el az intézmény falai között. Naná, hiszen ott dolgozik; ráadásul a Gödöllői Irodalmi Kerekasztal (IRKA) alapító tagjaként sem idegen tőle az írás, így nem meglepő, hogy a tavalyi év végén piacra dobta első regényét, ami egyszerre gasztroregény, pszichodráma és családi eposz. A könyvbemutatón Ocsovszky Zsófia beszélgetett a szerzővel a könyv és Panni kulisszatitkairól.

Az est nyitányaként Fóthy Zsuzsanna igazgató-helyettes beszédében kiemelte, hogy a könyvtár közösségével együtt izgulták végig a kötet megjelenését, majd Ocsovszky Zsófia mutatta be a szerzőt Panni saját szavaival, vagyis aki nem tetováltatott, aki az ország legszuperebb könyvtárában dolgozik, és aki verset másnaposan, míg regényt józanon szeret írni, de ez nem elég a halhatatlansághoz, az megmarad a Hegylakónak.
Istók Anna elárulta, hogy titkon mindig is regényíró szeretett volna lenni, a korábban létrehozott novellák és versek után egy olyan regényt akart megalkotni, ami az örök körforgás és a visszatérő tragédiák ellenére egy happy endes történetet ad vissza; a cselekmény eredetileg egy olvasónapló jegyzeteiből nőtte ki magát és elképzelhető, hogy lesz folytatása is.
Arra a kérdésre, hogy mennyi a regényben a fikció és az önéletrajzi motívum, a szerző úgy felelt, hogy a valóságalapot kicsit átferdíteni nem probléma; vagyis a mű fikció, de igen sokan magukra ismerhetnek benne.
Emellett kiderült, hogy hiába gasztroregény a könyv, Panni nem igazán szeret főzni. De akkor miért szerepel a könyvben annyi étel és ital? Erre őszintén az volt a felelet, hogy ezzel lehet eladni a könyvet. Az emberek szeretnek enni. Istók Anna elárulta, hogy elsősorban süteményeket készít, míg a főzésre sajnálja az időt. Maradva a gasztronómiánál: arra a felvetésre, hogy szerinte a könyvének „milyen illata van“, Panni így reagált: „Curry és chilipaprika“.
A könyvet egyébként három évvel ezelőtt kezdte írni, majd jött két nagy átírási folyamat, amikor többek között sok kedvenc szereplőjétől meg kellett válnia, de ilyen az írók sorsa. Az Istók Panni rajongóknak pedig azt üzenjük, hogy az írónő szeretne a jövőben is könyveket megjelentetni…
Gasztro: A helyszínen az érdeklődők is jóllakhattak, mivel a regényben megemlített ételek közül hárommal a helyszínen is találkozhattak.
És hogy milyen a regény? Álljon itt egy emberke véleménye:
Egy olvasó hozzászólása: „Még a gyönyörű borító előtt, a fülszöveg alapján tudtam, hogy ez a könyv kell nekem. Aztán megláttam a borítót, és alig vártam, hogy a kezemben legyen. Most pedig, hogy elolvastam, könnyes szemmel itt simogatom, dédelgetem, mert egy 244 oldalnyi csodát tartok a kezemben. Nincsenek szavak, mennyire mélyen megérintett. Kedves Írónő, szeretnék még nagyon sok ilyen csodát olvasni Öntől.“

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Május 1.: Kik lépjenek fel?

Először rendeztek kolbásztöltő versenyt a városi piacon