in

Beszélgetés Buka Enikővel, a Frédéric Chopin Zenei AMI igazgatójával

A kultúra része az életünknek

Megkezdődött a tanév, ami Buka Enikő, a Frédéric Chopin Zenei AMI igazgatója számára nem csak egy új oktatási évet jelent, hanem egy újabb ötéves igazgatói ciklus kezdetét is.  A múlt év végén lejárt megbízatását követően újabb pályázatát az intézmény tanárai, alkalmazottai valamint a Dunakeszi Tankerületi Központ pozitív véleményezése után az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkára támogatta, folytathatja tehát az öt évvel ezelőtt megkezdett vezetői munkát.

– Kezdjük egy kis visszatekintéssel, hiszen számtalan kiváló eredmény jellemzi ezt az öt évet!

– Az eredmények a kitartó munka gyümölcsei. Az intézmény nem lehetne sikeres, ha nem lennének kiváló, elkötelezett, a hivatásuk iránt igényes tanáraink.
Érdekes egyébként ez az összegzés, hiszen azt mutatja, nagy igény van a zenetanulásra. Öt éve 622 növendékkel vettem át az intézményt, az elmúlt tanévet 689 fővel zártuk. Az idei felvételi alapján úgy tűnik, kevésnek bizonyul az alapító okiratban meghatározott 700 fő.  A növendékek száma mellett a munkatársaink körét is sikerült bővíteni, valamint új szakokat is indítottunk, a hárfa és a cimbalom szakot, Dr. Rásonyiné Brecz Annamáriával és Unger Balázzsal. Az alapítványunk támogatásával hangszereket is tudtunk ehhez vásárolni, egy kisebb gyakorló és egy gyönyörű koncerthárfát. Mindezek mellett sikerült új zenetanárokkal gazdagítani az intézményt, és két új, adminisztrációt végző munkatárs segíti a munkánkat. Bízom benne, hogy a következő időszakban is lesz lehetőség további fejlesztéseket végrehajtani.

– Az elmúlt évben szinte alig volt olyan lapunk, amelyben ne számoltunk volna be valamelyik növendék eredményes verseny szerepléséről. Jól érzékeljük, hogy egyre nő a kiváló eredményeket elérő növendékek száma?

– Valóban, egyre több versenyen jelenünk meg és egyre több növendékkel. Ha az elmúlt öt év statisztikáját nézzük, a 2013-as tanév kezdetétől a 2018 -as zárásáig megyei és regionális versenyeken 127 első, 20 második és 22 harmadik díjat, valamint 6 különdíjat hoztak el növedékeink. Az országos megmérettetéseken 80 első, 106 második, 17 harmadik díjat és 20 különdíjat érdemeltek ki. A nemzetközi megmérettetések rendkívül erős mezőnyében pedig 17 első, 2 második, és 2 harmadik díjat, valamint 1 különdíjat kaptak.
De a diákok mellett több tanár kolléga munkáját is elismerték, a megyei és regionális versenyeken négy, az országosokon tizenhét, nemzetközin pedig egy tanári díjat kaptunk. Ez országosan is kiemelkedő eredmény, mely látványosan minősíti a munkánkat.  De ez csak egy megközelítés.  Mert óriási eredmény az is, hogy ez alatt az idő alatt százötvenkét növendékünk tette le a művészeti alapvizsgát, és tizenegyen folytatták tanulmányaikat zeneművészeti szakközépiskolában vagy a Zeneakadémián.
De hadd mondjak még egy érdekességet! A pedagógusok értékelési rendszerét természetesen az általános iskolai oktatáshoz alakították, nehezen alkalmazható a zeneiskolai képzésben, ezért a fenntartó kérésére mi a zeneiskola vezetőségével nyáron kidolgoztunk egy speciálisabb, ránk vonatkozó elképzelést. Ennek eredményeként a tankerület az általunk kidolgozott módszert ajánlja a tankerületi művészeti iskoláknak.

– Mi a nehezebb feladat, a korábbi években megszerzett magas színvonalat megtartani, vagy a mindennapok feladatokat ellátni és magasabbra tenni a mércét?

– A színvonal megtartása azért nem nehéz, mert itt egy kiváló tanári kar van, akik nem csak magasan képzettek, kreatívak, hanem magukkal és munkájukkal szemben rendkívül igényesek, sokuk kiemelkedő az előadóművészetben, s többüket rendszeresen hívják zsűrizni a különböző versenyekre. Ők magukban hordozzák a sikert és magas színvonalat. Ezt szintén nagyban segíti, hogy Gödöllő egyedülállóan gazdag kulturális élete úgy motiválja a gyerekeket, szülőket és mi magunkat is, hogy szinte észre sem vesszük. De a fellépések, a versenyek is mind ösztönzőek.

– Nagyon sokszor olvasunk a mai gyerekekre vonatkozóan negatív kritikákat. Ennek ellentmondanak az említett adatok…

– Ez nagyon összetett dolog… Gödöllőn az elmúlt évtizedekben kinevelődött egy jelentős réteg, aki igényes a kultúra iránt és akinek fontos az, hogy a gyereke magas szintű műveltséggel, többek között zenetudással is rendelkezzen. Ezekkel a gyerekekkel és szülőkkel kiválóan lehet együtt dolgozni. Itt a lakosság jelentős részének természetes, hogy a kultúra az életünk része. Ez országos szinten is ismert tény városunkról.
De azt is el kell mondani, hogy nem egy olyan szemléletbeli változás van, ami nehezíti a munkánkat. Hadd mondjak egy példát! Régebben a szülő sokkal inkább volt partnere a tanárnak a gyerek hosszú távú fejlődése érdekében, mint most. Egyre többször tapasztaljuk, hogy a szülő inkább a gyerek mellé áll a tanárral szemben, ha például az épp nem akar gyakorolni. A pillanatnyi komfortérzetet helyezik előtérbe, ami nem feltétlenül szolgálja a gyerek hosszútávú érdekeit. Ez egy nagy csapda! Gyakran beszélgetek erről a szülőkkel. A kitartó zenetanulás nagyon sokat ad a gyerekeknek. A személyiségüket, az akaraterejüket, a jellemüket formálja épp úgy, mint a rendszeres sport.

– Ezek a szülők tisztában vannak azzal, hogy ha a gyereküket beíratják a zeneiskolába, az kötelezettséget jelent?

– Sajnos nem mindig. Nem egy olyan eset van, amikor meglepődnek azon, hogy itt bizony otthoni gyakorlásra is szükség van, és ez nem egy szakkör, ahová ha van kedve, elmegy a gyerek, ha nincs, nem megy. Emiatt éves szinten mintegy száz fő körüli a fluktuáció, ami elég magas, és nagyon szeretném, ha csökkenne a jövőben. De az így kiesők helyére azonnal új növendékek kerülnek, mert nagyon sokan vannak, akik itt szeretnének zenét tanulni. Viszont ez rengeteg adminisztratív terhet jelent a számunkra.

– Beszéljünk most azokról a gyerekekről, akik maradnak és keményen dolgoznak! Nagyon sok rendezvényen láthatjuk, hallhatjuk őket…

– A fellépések szorosan hozzátartoznak a zenetanuláshoz és nagyon fontosak a gyerekek fejlődése szempontjából! Sok művészeti csoport és formáció működik a Chopin Zenei AMI keretein belül: tizenöt olyan együttesünk, zenekarunk van, amiket növendékeink alkotnak, és nyolc olyan, amelyben a tanárok és a volt növendékek közösen muzsikálnak. De sokszor egy-egy verseny vagy felkérés is életre hív egy-egy csoportot. A gyerekek nagyon szeretik a közös muzsikálást, a kamarazenét. Erre nagyon nagy az igény.

– Igaz, hogy sok olyan növendékük van, akinek már a szülei is itt tanultak zenét?

– Akik eljutnak a művészeti alapvizsgáig, nagyon nagy eséllyel később a gyerekeiket is fogják zenére taníttatni. Egyre többen igyekeznek már kiskorban megszerettetni velük a muzsikálást. Az alapítványunk támogatásával működő Zene-Csoda-Vár foglalkozásokba most több óvoda is bekapcsolódott Benedek Krisztina lelkes koordinálásával, ez az utánpótlásunkat is biztosítja.

– Mi szerepel az új vezetői ciklus tervei között?

– A tantestület kiemelt igénye a világítás korszerűsítése, melyre valóban nagy szükség van. De nagyon fontos lenne az is, hogy még egy főállású segítő munkatársunk legyen a könyvtárunkban. Szeretnénk tovább bővíteni a hárfa és a népzenei tanszakot és természetesen szem előtt tartjuk a hangszerfejlesztés is, hiszen az iskola hangszereit nagyon sokat használjuk. Hamarosan basszusklarinétot és újabb népi dudát vásárolunk az alapítvány támogatásával, a februári farsangi műsorunk bevételét használjuk erre. Egyébként most ősszel egy nagy hangszerberuházás zajlik a tankerület támogatásával, reméljük, minden a terveink szerint alakul. Pénteken egy Yamaha pianino érkezett az iskolánkba, aminek nagyon örülünk. A fejlesztési forrásaink általában korlátozottak, épp ezért örülünk minden támogatásnak. Így tudtunk például kialakítani kis zenei sarkokat a könyvtárunkban, melyekhez a Leartől kaptunk számítógépeket. Ez nagy segítség a tanároknak, akik így itt tudnak fejhallgatóval zenét hallgatni, műveket válogatni.  Az elmúlt években kötelező csoportos óraként bevezettük a zenehallgatás, zeneismeret órákat azon növendékek számára, akik már letették a művészeti alapvizsgát, így már nem kell szolfézsra járniuk. Ezek az órák nagyon sokat tesznek hozzá a gyerekek műveltségéhez. Terveim között szerepel, hogy a jövőben ilyen foglalkozások – akár alapítványunk segítségével – kurzus formában is látogathatók legyenek, felnőttek számára is. A városunkban is jól ismert kiváló karmester Gál Tamás is a tanári karunkat gazdagítja az idei évtől. Ő is hasonló zeneismeret órákat fog tartani és a zenekarok munkájába fog bekapcsolódni.

– Milyen tanévre számít?

– Már most úgy látom, hogy nagyon tartalmas év vár ránk. Még alig kezdődött el a tanév, de rengeteg felkérést kaptunk. Így például az Ars Sacra Fesztivál keretében is fellépnek a növendékeink, tanáraink, Dezső Piroska szervezésében.   És itt van október 1.  a Zene Világnapja, amikor ismét megrendezzük a már hagyományosnak számító kosztümös koncertet a kastély lovardájában.  Nagy öröm számomra, hogy az önkormányzat támogatja ezt a nagyszabású rendezvényt, ami a pedagógusoknak épp olyan nagy élmény, mint a résztvevő növendékeknek és a közönségnek. Most – az Ifjúság éve programsorozat részeként – mi is ezt örökítettük meg az épületben látható fotókiállítás keretében.  Erre a koncertre és valamennyi rendezvényünkre szeretettel várunk mindenkit!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Gyászmisét tartottak a kastélykápolnában Erzsébet királyné halálának emlékére

Lészpedi gyerekek Gödöllőn