in ,

Brüsszelben mutatták be a gödöllői művésztelepet

A gödöllői művésztelepet bemutató kiállítás nyílt Brüsszelben a Balassi Intézetben. Az Art Nouveau és Art Deco Fesztivál keretében látható tárlat a magyar szecesszió különleges szeletére kívánja felhívni a figyelmet, az életmódjában és művészetében is újat hozó gödöllői művésztelep bemutatásakor.

A megnyitó résztvevőit Vitézy Zsófia, a Balassi Intézet igazgatója köszöntötte, aki örömének adott hangot, hogy Magyarország, amely első alkalommal csatlakozott ehhez a nagyszabású fesztiválhoz, ilyen csodálatos és gazdag anyaggal mutatkozott be.

Elsőként Dr. Kovács Tamás Iván, hazánk rendkívüli és meghatalmazott nagykövete mondott beszédet, aki kiemelte: Magyarország a szecesszió egyik központja, volt, Budapest híres épületei is ennek jegyeit hordozzák magukon. Budapest mellett Nagyváradot, Marosvásárhelyet és Szabadkát említette, mint a korszak jelentős művészeti központjait, de – mint mondta – a szecesszió bölcsője Gödöllő volt, hiszen itt éltek legnagyobb képviselői.

“Gödöllő in Europe, Europe in Gödöllő” – ez volt a szlogen 2011-ben, amikor Magyarország töltötte be az Európai Unió elnöki tisztét, s több, mint negyven kiemelt rendezvénynek adott otthont a város, emlékeztetett beszédében dr. Gémesi György polgármester. Gödöllő akkor már bemutatkozott Brüsszelben egy szép kiállítással, s nagy öröm most ismét megjelenni kultúránk egy szeletével. Megemlékezett Körösfői-Kriesch Aladárról, Nagy Sándorról és Remsey Jenőről, akik köré összegyűltek a kor művészeti életének jeles képviselői.
Gémesi György szólt a kiállított gazdag anyag részeként itt bemutatott ,Nagy Sándor tervei alapján, Leo Belmonte által készített „Attila hazatérése a vadászatról” című kárpitról is, amit
a francia művész unokája, a Kanadában élő Laurence Dupourqué ajándékozott Gödöllői Városi Múzeumnak. Mindössze annyi volt a kikötése,hogy Brüsszelben mutassák be először.
A művésztelep folytatásaként ma a Gödöllői Iparművészeti Műhely fogja össze a gödöllői művészeket, de a város kulturális központként számos színvonalas kulturális programnak ad otthont, mondta Gémesi György, aki úgy fogalmazott: A kultúra az a kapocs, ami összeköt bennünket Gödöllőn, Európában és a világban.

A megnyitó beszédek sorát Kerényiné Bakonyi Eszter, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója zárta, aki szólt a szecesszióról, az egykori művésztelepről és a kiállított alkotásokról – szintén kiemelve az “Attila hazatérése a vadászatról” című kárpitot.
A megnyitón Czelleng Réka (ének) és Jancsó Edit (zongora), a Frédéric Chopin Zenei AMI növendékei közreműködtek.
A rendezvényre belga és holland testvérvárosainkból Turnhoutból és Wageningenből is érkezett küldöttség, Marcel Hendricx, Turnhout volt polgármestere, és Kees Beurmanjer, a wageningeni Testvérvárosi Egyesület elnöke is megtisztelte jelenlétével.
A gödöllői művésztelepnek a fesztivál keretében történő bemutatását Burányi Adrienn kezdeményezte, aki Gödöllőről származik, és 2004 óta a Balassi Intézet munkatársa. A tárlat anyagának kiszállítását a külügyminisztérium szervezte.

A kiállításhoz gazdag program kapcsolódik.
Március 23. délután Dr Gellér Katalin, művészettörténész A „Magyar Preraffaeliták”- Idealizmus és pragmatizmus a gödöllői művészek alkotásaiban címmel tart előadást.
Vasárnap délelőtt a gyerekeket várják, akiknek Tündérkert címmel Kerényiné Bakonyi Eszter a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója és Kovács Noémi múzeumpedagógus tartanak kreatív foglalkozást.
Délután Őriné Nagy Cecília, a kiállítás kurátorának előadásán vehetnek részt az érdeklődők, ami képekkel illusztrálva röviden ismeretei Magyarország helyzetét és művészetét a XIX. -XX. század fordulóján, bemutatva a korban alakuló magyar művésztelepeket, kiemelve a gödöllői művésztelepet, mint a magyar szecesszió legjelentősebb csoportosulását.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Zöld Forgatag

Nagy hangsúly van a mentális felkészülésen