in

Diabétesz Világnap rendhagyó módon

Tekintettel a járvány miatti veszélyhelyzetre, online találkozót szervezett a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) a Cukorbetegek Világnapjának alkalmából november 14-én, több mint 50 résztvevővel.

A köszöntőben Füzesi Brigitta elnökmegemlékezett azinzulin feltalálójáról, Frederick Bantingről, aki ezen a napon született és 1922-ben Nobel-díjat kapott találmányáért. Az első Diabetesz Világnap 1991-ben került megrendezésre, ami a cukorbetegség elleni küzdelem világszintű összefogáshoz vezetett. Ugyanis ez egy globális probléma: 250 millió ember szenved világszerte ebben a krónikus betegségben, évente 7 millióval nő a számuk!

A Diabétesz Világnap logója egy kék kör – a cukorbetegség nemzetközi jelképe, mely a UNITE for Diabetes kampány során került kialakításra. A kék kör egy szimbólum, a cukorbetegséggel küzdő szervezetek és személyek világszintű közösségét jelképezi. A kör valamennyi kultúrában egyúttal az élet és egészség jelképe, a kék szín az eget jelképezi, mely egyesíti a nemzeteket és egyben az ENSZ zászlójának színe is.

A világnap alkalmából került kihirdetésre az országos  CEOSZ receptverseny, melyen gödöllői siker is született: Bujdosó Magdolna, a Gödöllői Cukorbetegek Egyesületének tagja, 3. helyezést ért el  “Spenótos nokedli, fokhagymás szósszal” ételével. A versenyre 90 finomabbnál finomabb recept érkezett be, az első 12 recept fényképeiből (ill. elkészítés módjáról) készült el a 2021-es naptáruk, amiből minden CEOSZ-hoz tartozó  klubtag részesül.

Ezt követően Diabetes kvízjátékra került sor, 30 perc állt rendelkezésre a kérdések megoldására. A maximális pontszámot elérők jutalomban részesültek. Az online rendezvény jó hangulatú beszélgetéssel zárult, amit folytatnak, ugyanis minden kedden találkoznak az online térben 17 órakor. Legtöbbször egy előadással kezdenek, majd 30 perces kíméletes jóga tornát végeznek Kangyelka Barbara jógaoktató vezetésével.

A gödöllői cukorbetegek nagyon szerencsésnek érezhetik magukat. A Gödöllői Cukorbetegek Egyesület szakmai vezetője dr. Kiss Éva, Fejéregyházi Péterné elnök és Ernhoffer Csilla alelnök vezetésével teljeskörű egészségügyi, szakmai segítséget nyújtanak. “Béke időben” havi rendszerességű klubnapot szerveznek a Civil Házban, mely nagy látogatottságnak örvend. Most sajnos erre nem kerülhet sor, a találkozókat valamelyest pótolják a heti rendszerességű országos online előadások, ezen túl a tagok  telefonon és emailen tartják egymással a kapcsolatot. Ily módon mindent meg tudnak beszélni a betegségünkkel kapcsolatban és a barátságok is szorosabbra szövődnek.

Hamarosan mindenki kézhez kapja a klubvezető által gondosan összeállított karácsonyi ajándék csomagot, melyek házhoz szállításában a tervek szerint a Gödöllői Török Ignác Gimnázium diákjai fognak közreműködni a közösségi szolgálat keretében.

 

Végezetül pedig szeretnénk megosztani minden érdeklődővel Bujdosó Magdolna 3. helyezést elért ínycsiklandó receptjét, hogy minél többen kedvet kapjanak az egészséges étrendhez a cukorbetegség orvoslásának ill. megelőzésének céljából.

Bujdosó Magdolna klubtag és Kecskés Judit civil referens
Fotó:CEOSZ naptár/Baranyi Norbert

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A városi utakat és a helyi fuvarozókat is védi az útfenntartási hozzájárulás

Profi szintre lép a gödöllői asztalitenisz