in ,

Emlékezés Erzsébet királynéra, aki szívében gödöllői volt

Hagyományosan Erzsébet királyné szobránál kezdődött vasárnap az ünnepség, amellyel a magyarok szeretett királynéja előtt tisztelegtek mindazok, akik ma is ápolják a sokak által ma is csak Sisiként emlegetett királyné emlékét.
A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Sisi Baráti Kör meghívására idén is sokan jöttek el Gödöllőre Erzsébet nap alkalmából.
Az Erzsébet-parkban Czédly Mónika, a Sisi Baráti Kör elnökségi tagja köszöntötte a megjelenteket, aki úgy fogalmazott: Gödöllő megannyi kedves élményt, barátot jelentett a királynénak, aki itt ugyanazt a nyugalmat találta meg amit gyermekkorában Possenhofenben.
A rendezvényen Gémesi György polgármester mondott beszédet aki kiemelte, kedves kötelességünk ápolni Erzsébet királyné emlékét, akiről a fennmaradt történetekből összeáll az a kép, ami nem a misztifikált Erzsébet királynét hozza elénk, hanem azt a személyiséget, aki a mindennapokban volt jelen, érezte és viszonozta a magyarok szeretetét. Diplomáciai képességeivel sokatt tett azért, hogy a magyarok és Ausztria közötti kapcsolatok rendeződjenek. Gémesi György úgy fogalmazott: Erzsébet királyné a szívében gödöllői volt.
Hogy ez mennyire igaz, azt jól példázza az a történet, miszerint, amikor egyik sétája alkalmával eltévedt, úgy kért útbaigazítást: “Gödöllői lakos vagyok, eltévedtem, szeretnék hazamenni.”
A beszédedeket követően a szobornál elhelyezték az emlékezés virágait. Gödöllő városa nevében Gémesi György polgármester és Pappné Pintér Csila alpolgármester koszorúzott.
A megemlékezés ezután a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében folytatódott, ahol Pálinkás Patrícia Zita történész tartott előadást “A halhatatlan királyné címmel”. A számtalan ábrázolás mellett Erzsébet királyné naplójának részletei segítségével ismerhették meg a királyné életét az érdeklődők. Erzsébet királynét Ördöghné Vilman Melinda személyesítette meg.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Játék a kastélyban – a kastélyban

Beszélgetés Kiss Erzsébettel a Sisi Baráti Kör elnökével