in

Európai Örökség Díjat (Europa Nostra Díj) kapott a Gödöllői Királyi Kastély “Egy kastély titkos élete” című kiállítása

2020. május 7-én hozták nyilvánosságra az idei Európai Örökségdíj / Europa Nostra Díjasok listáját, amelyből kiderül, a díjat az Oktatás, képzés, tudatosságnövelés-kategóriában indított projekttel érdemelte ki a kastély.

A 2018 -2019-es, a rendszerváltás harmincadik évfordulójához kapcsolódó, rendhagyó ifjúsági projekt itthon is több szakmai elismerést kapott.

“Ez a projekt a Gödöllői Királyi Kastély történelmének egy kevésbé ismert korszakára hívta fel a figyelmet. Az 1950-es évektől egészen a szocializmus 1990-ben történt bukásáig a Kastély épülete két részre tagolódott, ezek egyike a Fővárosi Tanács Szociális Otthona számára volt kijelölve, a másik pedig a szovjet hadsereg laktanyájaként működött, illetve néhány szobát kiutaltak lakásként a katonatisztek és családtagjaik számára. Ebben az oktatási és figyelemfelhívó projektben aktívan vettek részt 12 és 18 év közötti diákok. Közreműködtek a koncepció fejlesztésében, a Kastély történelmének kutatásában, és a kiállítás megtervezésében, kialakításában, reklámozásában. A projektet teljes mértékben a Gödöllői Királyi Kastély finanszírozta.
A II. világháborút követő időszakban a XVIII. században épült Kastély kiterjedt épületegyüttesének állapota hamar leromlott. 1990-ben az idősek otthonának elköltöztetését és a szovjet hadsereg kivonulását követő építési, helyreállítási munkálatoknak köszönhetően a Királyi Kastély hamar a régi fényében tündökölhetett, eltörölve ezzel számos nyomát a XX. századi történelmének. Annak érdekében, hogy ezen időszak történetét újra megismerhessék, a muzeológusok és egy csapat elkötelezett diák a környező lakosság visszaemlékezéseinek összegyűjtésébe kezdett, interjúk készítésével és rögzítésével.
A megkérdezett helyi polgárok, akik nagy része az idős generációhoz tartozott, a szovjet katonákkal és az otthonban velük együtt élő társaikkal való kapcsolatukról, a rájuk bízott feladatokról, a helyi szokásokról és a különleges eseményekről meséltek a diákoknak. A fiatalok meglepődve tapasztalták, hogy sokuknak kellemes emlékei vannak erről az időszakról, és hogy jó néhányan közeli barátságot ápoltak a szovjet katonákkal, ami a kivonulásuk után is sokáig megmaradt. Ezek a visszaemlékezések most már megőrződnek az utókor számára.
A diákok részt vettek egy alapszintű kiállításrendezői tréningen, és a katonai levéltárban történő kutatásuk során végig szakmai segítséget kaptak. Mindezeken felül részesei lehettek egy régészeti ásatásnak is a Kastély pincéjében, melynek során számos műtárgyat feltártak és megtisztítottak. A kiállítás olyan termekből állt, amelyek berendezése felidézte az egykori laktanyák, tiszti lakások, és az idősek otthonának hangulatát, kiegészítve a helyiek elbeszéléseivel és műtárgyakkal. A diákok tárlatvezetőként is tevékenykedtek, illetve tematikus események megszervezésében is aktívan részt vettek. Közülük néhányan ma is rendszeresen visszatérnek a Kastélyba azzal a szándékkal, hogy a szakmai munkákba becsatlakozzanak.
A kiállításnak speciális jelentősége van európai szinten is, mivel a helyi lakosok szemével enged betekintést a háború utáni időszakba.
„A fiatalok minden tekintetben aktív résztvevői voltak az Egy Kastély titkos élete projektnek. Az, hogy ilyen kiemelkedő szerepet kaptak a folyamatban, a képességeik körének bővüléséhez vezetett, szakértő muzeológusok felügyelete mellett. Rengeteget kommunikáltak ezen időszak átélőivel. Köszönhetően annak, hogy elmesélhették történeteiket, a lakosság a folyamat kezdetétől fogva bevonásra kerülhetett a projektbe. Az elbeszéléseiket összegyűjtötték, így azok most már megőrződnek, és ez a bonyolult, összetett örökség újraértelmeződött a fiatalok által egy új közönség számára. Az online kiállítás pedig biztosítja a széles körű hozzáférést” – áll az Europa Nostra által kiadott tájékoztatóban a zsűri méltatása. .

Az angol nyelvű pályázat különlegessége volt többek között, hogy azt is diákok készítették.

A kulturális örökség tisztelőinek és támogatóinak lehetősége nyílik online szavazni (https://vote.europanostra.org/) kedvenc díjazottjukra, és így eldönteni, hogy melyik projekt kapja az idei év Közönségdíját. A jelenlegi korlátozások idején az Európai Bizottság és az Europa Nostra azt reméli, hogy egy nagyobb létszámú közönséget inspirálhat a díjnyertes alkotások megismerésére és három kedvencük másokkal történő megosztására. A Közönségdíj kihirdetésére nyár után kerül sor. A Nagydíj nyerteseinek nevét, akik mindegyike 10 000 € pénzjutalomban részesül, szintén ezen eseményen tárják a nyilvánosság elé.

A projejkthez kapcsolódó kisfilm az alábbi linken tekinthető meg:
https://www.youtube.com/watch?v=96XxN4TPQzY

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A Tormay Károly Egészségügyi Központ tájékoztatása a sebészeti ellátásról

Kávéházi történetek – Otthonról