in

Február 25: A kommunizmus áldozatainak emléknapja

Még ma is csak kevesen tartják számon és a legtöbb családban ma sem beszélnek az egykor elszenvedett megpróbáltatásokról. Február 25. a kommunizmus áldozatainak emléknapja,1947 februárjában – koholt vádak alapján – ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, akit ezután többévi előzetes fogva tartás után a Szovjetunióba hurcoltak, és 1952-ben 25 év szabadságvesztésre ítéltek.
A Gulag néven ismert kényszermunka-táborok keserveit megjárva, 1955-ben térhetett haza, de csak fél év múlva szabadult, s bár ezután még képviselőként politikai szerepet is volt alkalma vállalni, a meghurcoltatás és fogság megpróbáltatásai következtében 1959-ben 51 évesen meghalt.
A II. világháború után Magyarországon is ezrek kerültek koncepciós perek alapján börtönbe, bitófára, kényszermunka-táborokba. A gödöllőiek is megszenvedték ezeket az éveket, de itt már a háború befejezése előtt szembesültek a kommunista diktatúrával.
Pest eleste után a szovjeteknek több hadifoglyot kellett bemutatniuk, mint amennyit valójában ejtettek, ezért a civilek köréből gyűjtöttek embereket „malenkij robotra“. Ezeket a véletlenszerűen összefogdosott embereket Gödöllőn állomásoztatták, mielőtt kivitték őket Szovjetunióba. Fényi Ottó premontrei tanár visszaemlékezése szerint 1945. január 16-án adták át az oroszoknak a premontrei gimnázium – a mai egyetem – épületét, akik fogolytábort rendeztek ott be. Volt úgy, hogy 30 ezer embert zsúfoltak össze, akik lehetetlen körülmények között sínylődtek hónapokon keresztül.
Polónyi Péter 1991-ben interjút készített néhány olyan túlélővel, aki megfordult ebben a táborban, például Raksányi Gellért színművésszel, dr. Pecznik János egyetemi tanárral. 1993-ban a Városi Múzeum kezdeményezésére a fogolytábornak emléket állító táblát helyeztek el az egykori gimnázium (ma MATE ) udvarán. A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport-, politikai- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.
Február 25-én emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Ezen a napon felidézzük mindazok emlékét, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott a kommunista diktatúra.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Véradás Gödöllőn: Március 3. szerda