in

Gödöllő, a negyedik legélhetőbb járásszékhely

Beszélgetés Gémesi György polgármesterrel

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet június 18-án szűnt meg. Az elmúlt időszak és a közeljövő történéseiről dr. Gémesi György polgármesterrel beszélgettünk.

Hogyan zárult a veszélyhelyzet a városban?

Összességében jónak értékelem a munkát. Rengetegen dolgoztak a város részéről a veszélyhelyzet alatt, még egyszer szeretném mindenkinek megköszönni a munkáját. A legnagyobb kihívás a 70 év fölöttiekről való gondoskodás volt. Közülük azoknak, akik igényelték, étkezést, bevásárlást, gyógyszervásárlást és postai befizetést biztosítottunk. Rengeteg munkatársunk bevonásával sikerült az ő ellátásukat megoldani. Operatív központot működtettünk, az egészségügyi ellátási feladatokat is megoldottuk. Különösebb probléma nélkül zárult le a veszélyhelyzet. Nagyon komoly elismerést kaptunk az idősek otthona vizsgálata után, hiszen az ÁNTSZ átfogó vizsgálatot tartott és mindent a legnagyobb rendben talált. Megbetegedés szerencsére itt nem történt, hiszen a dolgozók minden óvintézkedést betartottak. Adományvonalat működtettünk a járvány alatt, ahova szép számmal jöttek a felajánlások, amiket aztán eljuttatunk a megfelelő helyekre. Gödöllői koronavírusos betegről nincsen tudomásom, bár hivatalosan nem értesítettek bennünket. Karanténban lévő lakosok természetesen voltak, akik külföldről jöttek haza. A város összességében szépen átvészelte a járványhelyzetet. Köszönöm az állampolgárok fegyelmezett magatartását, hogy betartották a szabályokat. Ez is sokat segített abban, hogy Gödöllőn a járvány nem tudott kiteljesedni.

A veszélyhelyzet alatt sem állt meg az élet, zajlottak a fejlesztések. Az Alsóparkban átadásra került a futókör, illetve a kerékpárút építése is szépen halad…

Számos sportfejlesztés fut a városban. Nem azért, mert csak ezzel foglalkozunk, hanem most csúcsosodnak ki a pályázatok. Ilyen például a kerékpárút építése vagy épp a futótókör átadása, ami hihetetlen népszerűségnek örvend, de folyamatban van az asztalitenisz-, és a vívócsarnok építése is. Jelen pillanatban több sportfejlesztés is folyik párhuzamosan, de természetesen mással is foglalkozunk, hiszen elkészült az egyetemi bejárat, a Szent-György Albert utca a kanyarodó sávval együtt.

Július 15-én indul a városháza átépítése, bővítése. Mit kell tudni erről a projektről?

Sok támadást kaptam emiatt, de azt gondolom, hogy Gödöllőnek szüksége van egy olyan épületre, ahol minden szolgáltatást, önkormányzati feladatot egyhelyen el lehet intézni. A városháza tervei már korábban elkészültek, hosszú hónapokon keresztül próbáltuk a legpraktikusabb megoldássokat megtalálni. Ha egy szóval kellene jellemeznem az épületet, mindenképpen puritán lesz. A korszerű munkavégzéshez vagy az állampolgárok kiszolgálásához tökéletesen megfelel majd. Lesz egy közösségi terem, ügyfélszolgálati rész és természetesen minden szolgáltatás, ami a városhoz tartozik helyet kap az épületben. Mindent egy helyen lehet majd intézni. A munkát nyílt közbeszerzési eljárás keretében a Generalbau Center Kft. végezheti, ami nettó 999 millió forintos ajánlattal nyerte el a megbízást. A munka július 15-én a mozi melletti kerítés bontásával kezdődik. Ezt követően a leendő udvarban kialakításra kerülő pavilon munkáival folytatódik a fejlesztés. A földszintes épület teteje zöldtetős kialakítást kap. Ennek a kivitelezése a tervek szerint október elején kezdődik. Ezt követően még ez év november elején indul az újabb fázis, ekkor fognak hozzá a foghíjtelek piac felőli oldalán kialakításra kerülő szárny megépítéséhez. A felújítás alatt a polgármesteri hivatal munkájában nem lesz változás. Az ügyfélfogadás a szokásos rend szerint történik. A Szabadság tér 6. szám alatti épületből az ideiglenes kiköltözésre 2021 első negyedévében kerülhet sor. A felújítást követően minden az önkormányzat hatáskörébe tartozó feladatellátás egy helyre kerül. Ha miden jól megy, akkor 2022 elején átadásra kerül az új városháza.

Mennyire fogja az építkezés zavarni a városháza környezetének, a piacnak, a mozinak, a múzeumnak és az egészségügyi központnak a munkáját, megközelíthetőségét?

A piac és az üzletek folyamatosan nyitva lesznek. A piacot a vásárlók gyalogosan változatlanul a megszokott útvonalakon közelíthetik meg: a múzeum felől, a főtér felől a HÉV-sínek felől és a mélygarázs felől. Korlátozásra csak esetenként, rövid időre kerülhet sor. A közlekedéssel kapcsolatban mindig minden pontosan ki lesz írva. Kérek mindenkit, hogy figyeljen és óvatosan közlekedjen.

Nem mehetünk el szó nélkül a kormány döntései mellett, amik nagyban befolyásolják az önkormányzatok költségvetését. Hogyan érintik ezek a döntések az idei és a jövő évi költségvetést?

Nem csupán a kormány döntései kapcsán, hanem a koronavírus-járvány miatt sajnos kevesebb lesz az iparűzési adó a késések miatt, illetve más bevételeink is csökkentek. Nagyon lényeges ezek mellett, hogy a kormány elveszi a gépjárműadót az önkormányzatoktól. Ez Gödöllőn körülbelül 115 millió forintos kiesést jelent évente. Ebből következik, hogy jóval kevesebbet tudunk majd az út-, és járdaépítésekre, felújításokra költeni. A kommunális adó viszont megmarad, így azért 200 millió forintot fogunk tudni ezekre, illetve a vízelvezetésre fordítani. Ennél többet szoktunk ilyen fejlesztésekre költeni, de ezek a források a gépjárműadó kiesésével, csökkennek. Eddig is már csak a gépjárműadó 40%- a maradt az önkormányzatoknál, de jelen állás szerint 2024-ig teljes egészében elveszi az állam. Nagyon rossznak tartom ezt, mert annak idején pont arra lett kitalálva ez az adó, hogy a települések ebből a pénzből tudjanak járdákat, utakat építeni, valamint a vízelvezetést megoldani. Bizonytalan a jövő évi bevételi oldal, tehát szigorú költségvetést kell majd terveznünk 2021-re. Ennek az előkészítése viszont csak ősszel fog elkezdődni. Bízom benne, hogy a lehetőségekhez képest a legjobb költségvetést fogjuk tudni megalkotni. Az viszont már most látszik, hogy nagyon sok mindenre nem fog, illetve sok mindenre kevesebb fog jutni. Az országgyűlés által elfogadott költségvetésben az önkormányzatok jövőbeni finanszírozása, nem túl rózsás és akkor még finoman fogalmaztam…

Hogyan készül a város az augusztus 20-ai ünnepségre?

Augusztus 15-ig semmilyen tömegrendezvényt nem lehet tartani az országban, ám valószínűleg ezt nem fogják meghosszabbítani, így meg lehet majd tartani az ünnepséget. Augusztus 20-át, egésznapos programokkal ünnepli Gödöllő városa. Ezen a napon két különleges verseny várja a gasztronómia iránt érdeklődőket, akiket a Városi Piacra várnak a szervezők. Lesz lecsófőző verseny, illetve keressük Gödöllő kenyerét. Este 20 órakor kezdődik majd a városi ünnepség, az Urban Verbunk: ŐsErő-Rózsa story című előadása pedig fél 9-kor lesz látható.

Gödöllő nemrégiben a negyedik legélhetőbb járásszékhely lett országosan, lehet egy ilyen listán még előrébb kerülni?

A választási kampány során sokan támadtak, amikor azt mondtam, hogy Gödöllő a saját kategóriájában a legfejlettebb város. Azt mondták a fideszes ellenfeleim, hogy meghamisítottam a KSH adatait. Nem hamisítottam semmilyen adatot, egyszerűen kiszámoltuk 15-20 faktor alapján, hogy hogyan állunk. Hazugsággal és a statisztikák meghamisításával vádoltak, amire nem tudtam igazán válaszolni. Ez a Magyar Nemzet által is közölt rangsor viszont jó válasz erre, hiszen ez a lap nem vádolható azzal, hogy túlságosan elfogult lenne velem vagy a várossal kapcsolatban. Ebben a már említett életminőségi rangsorban Gödöllő a 174 járásszékhely közül a negyedik lett, de ha kiveszszük ebből Győrt és Székesfehérvárt, amelyek megyeszékhelyek, akkor Szentendre mögött a másodikok vagyunk. Elképesztően büszke vagyok erre, ez igazolt engem és nagyon sokakat abban, hogy Gödöllő élhető városként fejlődik. Nyilván vannak problémák. Elég, ha csak a közlekedés még mindig feloldhatatlan gondjaira gondolunk és sorolhatnám azokat a dolgokat, amikkel nap, mint nap szembesülünk. De, ha a többi magyarországi településhez hasonlítjuk magunkat, akkor előkelő helyén vagyunk. Legyünk erre büszkék, ebben mindannyian benne vagyunk! Mi pedig azon leszünk, hogy megpróbáljuk ledolgozni a hátrányt és még előrébb lépjünk a listán. Azt gondolom, hogy ez a lista nagy elismerése az eddigi munkánknak.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Gödöllőről indult a legsikeresebb magyar DJ-k egyike

Kisvárosi oázis