in ,

Gödöllő Opatijában – Herendi porcelánokból és Erzsébet királyné ruháinak rekonstrukcióiból nyílt kiállítás

Opatija (Abbázia) a magyar arisztokrácia nyaralóhelyének számított a múlt század elejéig. A monarchia korabeli település az utóbbi években egyre szorosabb kapcsolatot ápol Gödöllővel. Tavaly Czédly Mónika Erzsébet királyné ruha rekonstrukcióinak kollekciójával kezdődött az a kulturális együttműködés, ami az idén folytatódott.
Bár Opatija 2020-ban Európa Kulturális Fővárosa, a koronavírus okozta nehézségek miatt a programok több mint kilencven százalékát vissza kellett mondani.
Városunkat idén ismét felkérték egy kiállítás megrendezésére. Gödöllő Város Önkormányzata a Gödöllői Városi Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély és magánszemélyek segítségével Herendi porcelánokkal bővítette a tavalyi kiállítást.
Ferenc József és Erzsébet királyné maguk is szívesen használták a fehér aranynak is nevezett, kézzel festett különlegességeket.
Egykor valójában csak az arisztokrácia engedhette meg magának a különleges étkészleteket, ezért a mai napig ismert az Apponyi, Esterházy, Rothschild minta, de a legismertebb és legkedveltebb a Viktória motívum, amit egykor Viktória királynő rendelt.
Ferenc József először 1871-ben rendelt étkészletet Herendről. Később egy Siang Rouge készletet vásárolt feleségének, amit ma Gödöllő mintásként ismerünk.
Opatija polgármestere Ivo Dujmic már most felkérte Gödöllő városát, hogy jövőre újra rendezzen kiállítást a Svájci Házban.
Az idei kiállítás szeptember 30-ig lesz látható

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Nyári rendezvény lesz a 22. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál

Pirók Irén alkotásai a Levendula Galériában