in

Gödöllőről indult a legsikeresebb magyar DJ-k egyike

Üstökösként robbant be 2014-ben az elektronikus tánczene (EDM) nemzetközi világába a magyar StadiumX produkció. A két fős formáció egyik tagja, Nagy Dávid ízig-vérig gödöllői. A mai napig Gödöllőn él, amikor éppen nem a világot járja. A StadiumX pályája az elmúlt 6 évben egyenes vonalban ívelt felfelé. Olyan neves előadókkal dolgozhattak együtt, mint David Guetta vagy Robin Schulz. Idén májusban pedig nem kisebb elismerésben részesült Nagy Dávid, mint, hogy a Forbes magazin beválasztotta a 30 legsikeresebb 30 év alatti magyar közé. A globálisan népszerűnek számító DJ-vel és egyben zenei producerrel beszélgettünk.

– Mikor kezdtél el zenével foglalkozni, illetve minek hatására jött számodra az elektronikus zene iránti érdeklődés?

– Már kiskorom óta zenéltem. Gyerekként zenét tanultam az Erkel Ferenc Általános Iskolában, mellette zeneiskolába is jártam, énekkaros is voltam. Szóval a zenei vonal mindig bennem volt. 14-15 éves lehettem, mikor igazán elkezdtek tetszeni ezek a zenék, ahogy belecsöppentem a diszkó világába. Nem sokkal ezután magam is elkezdtem az otthoni szerény körülményeim között zenéket, dalokat írni, s 2012-13 táján végül már, ez volt a fő tevékenységem.

– Ha jól rémlik nekem a 2000-es évek második felében viszonylag nagy klub- és diszkóélet volt Gödöllőn is.

– Igen. Itt bontogattam először a szárnyaim, de ez akkor még az egyetemi tanulmányaim mellett csak hobbi volt. De itt alapozódott meg az én szakmai hátterem, ez egyértelmű.
A járvány alatt felléptetek a Gödöllői Királyi Kastélyban is egy (online közvetített) adománygyűjtő fesztivál keretében. Ennek az ötlete a te fejedből pattant ki, hogy itt legyen a helyszín?
Lotfi Begivel, az esemény főszervezőjével gondolkoztunk, hogy hol lehetne a rendezvény, és így vetődött fel a kastély, továbbá maga az ötlet is, hogy a zeneipar háttérdolgozóinak gyűjtsünk adományt, akiknek ténylegesen megszűnt minden jövedelmük a vírus következtében. A szervező munkában én nem vettem részt, az abszolút Begi érdeme volt. Ezek után pedig természetes volt, hogy a fellépésünkkel is támogatjuk ezt a jó ügyet. Több mint 6 millió forintot sikerült összegyűjteni ennek keretében.

– Az állandó utazások, turnék mellett milyen gyakran szoktál visszajárni Gödöllőre?

– Jelenleg is Gödöllőn lakom. Ez a bázis. Ide járok haza.. Rengeteg dolog ideköt.

– A StadiumX-et az első pillanattól fogva egy nemzetközi produkciónak szántátok?

– Abban az időszakban nekem az a hangzásvilág tetszett, amely nemzetközileg is megállta a helyét. Akkor még elég nagy különbségek voltak technikai szempontból a hazai és külföldi produkciók között. Könnyedén megtudtad mondani melyik volt magyar és melyik a külföldi zene. Hiába volt mindkettő angolul. Mostanra e téren szerencsére sokat javult a helyzet itthon is.

– Mennyire stresszes, fárasztó ez az életmód, amit folytattok ?

– Nagyon. Idő kellett, hogy hozzászokjak. A sok utazás az állandó időeltolódásokkal, fel tudja borítani az ember szervezetét.

– Emiatt is jellemző a ti szakmátokban a kiégés ?

– Igen. Maguk a fellépések hatalmas adrenalin löketet tudnak adni, nem is ezzel van a probléma. Hanem sokakat megviselnek a hosszú utazások, az állandó hotelszobai létforma, az idegen helyen alvás. Ezt nem mindenki bírja. Avicii-nek péládul ráment az élete. (szerk.: 2018-ban öngyilkos lett hosszan tartó depresszió és egyéb mentális problémák után.)

– A koronavírus és annak hatásai alaposan megviselték a zeneipart is. Ezt ti hogyan éltétek meg ? Számotokra mennyire volt nehéz ez az időszak?

– Igazából még mindig tart attól függetlenül, hogy Magyarországon már engedélyezték a bulikat bizonyos feltételek mellett, és lehet, hogy idén nyáron még egy-két fesztiválokon. is lesz lehetőségünk fellépni. Viszont nemzetközi viszonylatban 2021 első felére tehető, mire a zenei szegmens ezen része rendeződik. A számunkra különösen fontos ázsiai piacot a koronavírus különösen nagy hatással érintette. Sok helyen most újra korlátozásokat léptetnek életbe. Dél-Koreában például, ahol nagyon sok fellépésünk lenne – a klubélet még mindig teljesen szünetel. De ugyanez a helyzet Japánban. Kínában pedig még jelenleg is beutazási tilalom van érvényben. Tavaly az összes fellépésünk 30-40 százaléka Kínában volt…

– Akkor nálatok Európa után az ázsiai piac a második?

– Nem. Nálunk Ázsia az első. Csak azután jön Európa, a harmadik helyre pedig Dél-Amerikát tenném. Európában nagyjából minden fellépés a két hónapos, nyári fesztiválszezonra koncentrálódik, míg Ázsiában szinte egész évben jelentős a klubélet.

– Így, hogy elmaradnak a koncertek, a bevételeitek hány százalékától fogtok elesni idén?

– Nehéz pontosan megmondani, de a szakemberek becslései szerint különböző nagyjából 70-80 százalékos bevételkieséssel lehet számolni.

– Két hónapja létrehoztátok a saját kiadótokat Sub Religion néven, ahol meg is jelent már négy dalotok. Ez a lépés miért volt fontos? Ezentúl itt fog megjelenni az összes számotok?

– Úgy éreztük, hogy már elég erős volt a közönségbázisunk, ahhoz, hogy ez a saját lábán is megtudjon állni ez a produkció. Minden értelemben. Emellett pedig még a személyes alkotói szabadságunk szempontjából volt fontos. Itt abszolút csak mi határozzuk meg milyen zenéket akarunk kihozni. Nem kell alkalmazkodnunk. Mi határozzuk meg a stílust, az irányvonalat. De persze igyekszünk a nemzetközi vérkeringésben is benne maradni, így évente legalább 2-3 dalunk – a korábbiaknak megfelelően – megjelenik majd Don Diablo és Nicky Romero kiadójánál is: akik által ismertté, népszerű váltunk. Azonban eközben a saját kiadónkat is építgetni szeretnénk.

Névjegy
Nagy Dávid (30), a StadiumX formáció tagja, zenei producer és DJ
Egy 2009-ben meghirdetett versenyre elkészített, Funkerman Automatic című dalának remixével több mint 1500 jelentkező közül lett 1. helyezett
Ekkor kezdett el, mint DJ tevékenykedni és így ismerkedett meg a gödöllői klubélet rezidenseivel
Hazai viszonylatban később Radics Gigivel, Király Viktorral és Tóth Gabival is együtt dolgozott, mint dalszerző
A StadiumX-el 2014-ben lettek ismertek a Howl At The Moon című dalukkal, amely az elektronikus zenei toplistákon 1. helyezést ért el
Ezután David Guetta felkérésére készítettek egy remixet az ő egyik szerzeményéből
Majd a világhírű francia DJ-vel tovább folytatódott – mintegy 3 éves – együttműködésük során, közösen készítették el David Guetta 6. nagylemezét (Listen)

-Hornyák Balázs-
Fotó: StadiumX/Mészáros Péter

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Átadták a Gödöllői Irodalmi Díjakat

Gödöllő, a negyedik legélhetőbb járásszékhely