in

“Ha belehalok, akkor is végigcsinálom!”

Beszélgetés Kéri Veronikával

30 perc című műsorunk vendégét bizonyára nagyon sokan ismerik a koronavírus-járvány alatti tévétornákból. Kéri Vera aztán a veszélyhelyzet megszűnése után teljesítette az Ultra Tisza-tó versenyt, ahol 126 kilométert futott, kevesebb mint 18 óra alatt.

Te vagy a magyar nők Forrest Gumpja?

Megtisztelő, ha így hívnak, de nem tartom magam annak. Csak szeretném megmutatni az embereknek, hogy amatőr sportolóként is el lehet jutni a nulláról akár egy ilyen ultra versenyig is.

Mi az, ami motivál?

Saját magam legyőzése. Nem a külvilágnak akarok bizonyítani, csak saját magamnak. Hogy képes vagyok egyre többször és többször legyőzni saját magam. Annak viszont nagyon örülök, hogy sokan már példaképként tekintenek rám.

A Facebookon is olvasható volt, hogy szívesen tartasz edzéseket az alsóparki futókörnél, mennyire népszerű ez a kezdeményezésed?

Sokan mondták a környezetemben, hogy szeretnének futni, de nem tudnak és akkor kipattant a fejemből az ötlet, hogy én szívesen tartanék nekik edzéseket. A kezdeti heti két napból aztán a sikereknek köszönhetően heti három lett, így most már hétfő, szerda és péntek este 7-től futunk.

A Facebookon a több mint 16.000 fős Gödöllő-csoportban sok negatívumot lehet olvasni azzal kapcsolatban, hogy a futókört nem megfelelően használják, neked mi a tapasztalatod?

Épp a napokban írtam én is erről, hogy tényleg sokan nem megfelelően használják. Tudom, hogy azért vannak a szabályok, hogy megszegjük őket, de akkor is… Lassan egy hónapja járunk oda majdnem minden nap és minden alkalommal van valami. Kutyát sétáltatnak rajta, rollereznek, bicikliznek vagy éppen szembe futnak és sorolhatnám. Jó lenne, ha mindenki betartaná a szabályokat és vigyázna a pályára, hogy sokáig lehessen használni!

Hogyan kezdődött a sport iránti szerelmed?

1996-ban költöztünk Gödöllőre és akkor a Hajós Alfréd Általános Iskola sporttagozatára kerültem. Ács Tibi bácsi, a testnevelő tanárom alapozta meg a sport iránti rajongásomat. Gyerekkoromban talajtornáztam, aztán a hajósos évek alatt atlétizáltam és kézilabdáztam, ami aztán kilenc évig volt az életem része. Igazolt NB1-es játékos voltam a Postás Matáv SE-ben. Aztán választanom kellett, hogy tanulás vagy sport? A kettő nem ment együtt. Végül a tanulást választottam, de talán a kézilabdából jött ez a kitartás, a harciasság, ami a mai napig elkísér.

Mennyit szoktál edzeni egy héten?

Három futóedzésem mindenképpen van a csapatommal az Alsóparkban, de e mellett egyedül is futok kétszer, plusz van két erősítő edzésem. Gyakorlatilag a hét napból hatszor szoktam edzeni.

Nemrégiben teljesítetted az Ultra Tiszta-tó versenyt…

Július elején rendezték ezt a versenyt Tiszafüreden. Ennek az évnek ez volt a fő projektje számomra. Reggel 6-kor rajt és 18 órán belül kellett teljesíteni ezt a 126 kilométert. Nekem végül ez 14 óra 25 perc alatt sikerült. Futás közben azonban számtalanszor feltettem magamnak a kérdést, hogy mit keresek én itt és hogy biztos, hogy normális vagyok-e?

Volt valaki segítőd?

Volt egy fantasztikus biciklis kísérőm, Szabó Kriszta, aki egyébként a masszőröm is. Nagyon fontos volt, hogy olyan ember kísérjen, aki ismer és tudja, hogy mikor kell két-három mondatot odaszólnia, mert épp mélyponton vagyok. Nagyon hálás vagyok neki, hogy elkísért, nélküle biztos, hogy sokkal nehezebb lett volna.

Hogyan lehet egy ilyen versenyre felkészülni?

Nagyon sok futással. De a viccet félretéve, nyilván nagyon sok futás van benne, hol rövidebbek, hol hosszabbak. Sok erősítő edzés, amire nagyon nagy szükségem volt. Valamint a mentális felkészülés is roppant fontos volt. Rengeteg motivációs videót, filmet néztem. Igazából egy titkom van, hogy bízom önmagamban és tudom, ha belehalok, akkor is végig kell csinálnom.

Tudni már, hogy mikor pótolják be a tavasszal elmaradt gödöllői félmaratont?

Úgy tudom, hogy idén már nem lesz megtartva, hanem csak 2021 áprilisában. Persze, csak ha a vírushelyzet megengedi, manapság már semmit sem lehet készpénznek venni.

Ha nincs a sport, mivel foglalkoznál?

Eredetileg rendőrnek készültem, ehhez képest szülésznő lettem, most edzőként dolgozom és egy tisztítószalont vezetek. Majdnem az lettem, ami szerettem volna. Elég régóta edzőként dolgozom a HS Sportközpontban.

Mik a jövőbeli terveid?

Még nem döntöttem el, hogy versenyzem-e még idén vagy sem. Októberben lesz az Ultrabalaton, illetve a 12 órás ultrafutó országos bajnokság. Ezen a kettőn gondolkodom még. De igazából már a jövő évre szeretnék koncentrálni. Márciusban lesz a Balaton szupermaraton, itt négy nap alatt kell a tavat megkerülni. Ez 196 kilométer. De a jövő évi nagy projektem az Ultrabalaton egyéniben, ami 222 km, illetve még szeretnék indulni a Korinthosz 160 elnevezésű versenyen, ami Szekszárd-Baja-Szekszárd útvonal és mint a neve is mutatja, 160 km-t kell teljesíteni.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

“Nem elég gödölleinek lenni, annak is kell látszani!”

Újabb intézkedéssorozat a koronavírus terjedésének minimalizálása érdekében a Szent István Egyetemen