in ,

Halottak Napi megemlékezés

A világháborúk áldozatairól emlékeztek meg október 30-án este az I. és a II. világháborús emlékműveknél Gödöllő város önkormányzata szervezésében. A program a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd Madarászi László és Rehorovszky Gábor adott zenés, irodalmi műsort.
A világégések hőseire és áldozataira Bajkó Norbert alpolgármester emlékezett, aki többek között elmondta: „Nehéz dolog az elmúlásról beszélni. Márai Sándort idézve: „A halált – mint a világegyetemet – nem lehet értelemmel megközelíteni. Nincs értelme. „Csak van”, mint a föltétlen tények, értelem nélkül.” Így hát a halottak napja nem az elhunytakról, inkább az itt maradt emberekről, emlékekről szól. Mi, akik nem éltük meg a világégések viszontagságait, csak tankönyveink lapjairól ismerhetjük, mi történt. A Casus Bellitől a hazánknak máig fájó pontot jelentő békeszerződésig. Csak az első világháborúban a világ gyarmati rendszerének újrafelosztásáért több mint 10 millió ember adta életét. Aztán nem tanultunk belőle, mi emberek újra megtettük. Az anschlusstól az atombombáig még erőszakosabb eszközökkel törtünk egymás ellen, ami végül 73 millió ember életébe került! A mai harcunk a covid-19 világszerte megközelítőleg 1,1 millió ember életét követelte eddig, s világméretű gazdasági és társadalmi válsággal fenyeget közben. A halottak napi megemlékezést nem csupán a háborús emlékek felidézésével érdemes tölteni. Minden ember hordoz magában olyan emlékeket, amelyek ilyenkor a felszínre törnek.
Úgy is mondhatnám, kicsit arra gondolunk, mit tanított nekünk az a szeretett ember, apa, anya, testvér, nagyszülő, barát… Mi volt az, ami miatt szívesen emlékszem rá, mely intelme cseng vissza a fülemben, amikor csak úgy a mindennapokban a piacra sétálva vagy a buszra felszállva egyszer csak felvillan egy emlék. Amikor a beszédemre készültem, eszembe jutott sok gondolat, személyes élmény s feltételezem önök is így vannak ezzel. Minden évben ez egy olyan nap, amikor megállunk, ki röviden, ki hosszabban, s felidézzük, mit tanultunk, mitől lettünk olyan emberek amilyenek. Mely értéket kaptuk otthonról, mivel egészítettük ki azt. A tanítás, a tanulás azonban nem állhat meg itt, csak akkor van értelme, ha mi magunk is továbbadjuk a tanultakat. Higgyék el, ezek a pillanatok teszik szebbé az életet, összetartóvá a családot, és sikeressé a nemzetet. A sikeresség alapja a közös értékeinkben rejlik, a múlt ismeretében, az összefogás erejében, az együttműködés képességében.
S ha már Márai gondolatival kezdtem, azzal is fejezem be: „az élet különös jelbeszéde mindennel szól hozzánk ilyen napokon, minden figyelmeztet, minden jel és ábra, csak meg kell érteni.”
Ezt követően a jelenlévők koszorúzással tisztelegtek a két világháborúban elesett áldozatok emléke előtt.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elhunyt Marcel Hendrickx

Mikor, mit ünnepelünk – Halloween, mindenszentek és halottak napja