in

Harmincnégyezer gödöllői lakos polgármestere szeretnék lenni

Beszélgetés dr. Gémesi Györggyel

Nyolcadik alkalommal esküdhetett fel dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere a város szolgálatára. Ez alkalomból kérdeztük a közeli és távlati terveiről, valamint arról, hogyan értékeli a kampányt.

Milyen érzés volt nyolcadik alkalommal is elmondania polgármesteri esküjét?

Először is szeretném itt is megköszönni mindenkinek a támogatását, a leadott szavazatát. Felemelő érzés, hogy a következő öt évre is bizalmat szavaztak nekem. Természetesen tudom jól, hogy vannak, akik máshogyan gondolkodtak, mást személyt szerettek volna látni a polgármesteri székben, de én a teljes gödöllői lakosságot szeretném képviselni. A kampánynak vége, és most az elsődleges cél, hogy a biztonságos működést megteremtsük, mert Gödöllőnek működnie kell. Vége a lejárató kampánynak, most az építkezésé a szerep és én erre várok, erre hívok mindenkit.

Mondhatjuk azt, hogy az ünnepi alakuló ülés nem erről szólt?

Az első olyan ülés volt az életem során, ahol ilyesmi megtörtént. Tény az, hogy országosan is felfokozott hangulat uralkodik. Nagyon sajnálom, hogy ma Magyarországon kialakult ez a gyűlöletkampány. Az alakuló ülésen is ennek lehettünk tanúi. Nem azzal van a baj, hogy ha valaki kinyilvánítja a tetszését tapssal vagy éljenzéssel, de a bekiabálás, a fütyülés, a fújolás eddig ismeretlen volt ebben a városban. Inkább egy focimeccsre jellemző ez a fajta viselkedés. Én magam is megdöbbentem. Leginkább azon, hogy az egyik képviselőtársam gyermekei is így cselekedtek. Pontosan láttam őket, és azt, ahogy viselkednek. Több alkalommal is figyelmeztetnem kellett a közönségben ülőket, hogy tartsuk meg méltóságunkat. Remélem, hogy ez a fajta akció és viselkedés csak erre az egy napra korlátozódott és a jövőben nem fog megismétlődni. Mindig azt mondtam, hogy Gödöllő a béke szigete az országban, és szeretném, ha az is maradna. Jómagam ezen fogok dolgozni továbbra is.

Bár Önt is több alkalommal kifütyülték, a legnagyobb ellenszenvet, ha lehet így mondani, az váltotta ki, hogy a Hely az Érték Városvédő Egyesület listán bejutott képviselőjét javasolta alpolgármesternek.

Két alpolgármesterre tettem javaslatot, az egyik Bárdy Péter, a Gödöllői Lokálpatrióta Klub képviselője, illetve Bajkó Norbert. Nem titok, mindenkivel egyeztettem az alakuló ülés előtt és megkérdeztem, ki hogyan szeretne együttműködni. Kolozs Csabával két alkalommal találkoztam, egyszer Török Sándorral érkezett, egyszer pedig Kocsi Tamással. Bajkó Norbert listán bejutott képviselő, rajta kívül Kolozs Csaba jutott be a Fidesz-KDNP részéről, Molnár Gergely és Jeney László a Gödöllői Lokálpatrióta Klub részéről. Ugyanolyan mandátummal rendelkezik mind a négy fő. A Fidesz delegáltjai sajnálatosan még a jogi és ügyrendi bizottságba sem voltak hajlandóak delegálni azt a négy főt, amiben megegyeztünk. A polgármester hatásköre alpolgármestert javasolni. Lehet javasolni a képviselő-testület tagjai közül, de lehet külsős alpolgármester is, erre is volt már példa egyébként, és lehet társadalmi funkciós alpolgármester is. De, hogy mondjak egy példát erre, a magyar parlamentben számos olyan személy ül, aki nulla szavazatot kapott, hiszen nem indult a választáson, csak a pártlistán szerepelt a neve. A magyar kormány tagjai között is számos személy van, aki nem tagja az országgyűlésnek, mégis a miniszterelnök munkatársa. Erre a miniszterelnöknek van jogköre, hogy megválassza, kivel kíván együtt dolgozni. Én a képviselő-testület tagjai közül választottam meg a helyetteseimet. Mondhatni, egyfajta koalíciót hozott létre a két egyesület. Ez nem idegen a magyar politikában. Természetesen fontos számomra, hogy egy biztonságosan működő testületünk és egy biztonságosan működő városunk legyen.

A Gödöllői Lokálpatrióta Klub jelentősen veszített a képviselők számából. Hogy látja, működőképes lesz a testület?

Jelenleg négy területi képviselőnk, két listás képviselőnk, illetve személyemben a polgármester képviseli a Gödöllői Lokálpatrióta Klubot. Ez hét fő. A Fidesz-KDNP szintén hét képviselővel, és a Hely az Érték Városvédő Egyesület egy képviselővel van jelen. Azt gondolom, ha közös a cél, és valójában nem bomlasztani, rombolni szeretnének, hanem Gödöllő érdekét képviselni, akkor nem lesz gond. Természetesen több egyeztetést vesz ez majd igénybe. Azt is látni kell, hogy engem és a Lokálpatrióta képviselőjelöltjeimet négy oldalról érte támadás. Egyrészt a Fidesz-KDNP részéről, a baloldal részéről és egy egyesület részéről. Pluszban hozzá kell tennem, hogy a képviselőim közül, akik szeptemberig, mint még Lokálpatrióták ültek bent a testületben, májusban bejelentették, nem indulnak. Volt, aki ugyan beígérte, hogy segíteni fog és támogatja az új jelöltet, de aztán nagyon hirtelen a másik oldalon tűnt fel, és mindent megtett, hogy engem lejárasson. Azt gondolom, ezt magával kell rendeznie. Igaz, megtehette volna, hogy szemtől szembe elmondja a problémáját, de ezt soha nem tette meg, pedig többször is leültem vele. Megértettem, elfogadom a lépését. Nekem az a dolgom, hogy ne visszafelé menjek és ne visszafelé nézzek. Megkaptam a bizalmat és elkezdtem, illetve folytatom a munkát. Ehhez van most két új alpolgármesterem, illetve van egy testület, valamint egy hivatali apparátus, akiknek vezetője a jegyző. Mint mondtam, én 34.000 gödöllői lakos polgármestere szeretnék lenni. Bennem nincsen se harag, se gyűlölet, se bosszúvágy. Soha nem is volt. Nekem Gödöllő a fontos. Ennek a városnak és az itt élőknek szolgálok immár 29 éve, és nekik köszönhetően a következő öt évben is. Nekem nemcsak szlogen, hogy Gödöllő az életem.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ünnepi pompában várja a látogatókat a Karácsonyház

Felhívás: Keresik a város karácsonyfáját