in

Idén is helyszíne volt Gödöllő az Idegenvezetők Világnapjának

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara 1985 óta rendezi meg minden év február utolsó hétvégéjén az Idegenvezetők Világnapját, amire idén február 20-23-ig került sor fővárosunkban és néhány vidéki városban. Budapesten a program központja a Bálna rendezvényközpont, ahol a folyamatosan vetített idegenforgalmi filmek között bemutatásra kerülnek a Nyugdíjas Egyesület kirándulásairól készített filmek is.

A vidéki városok közül először Gödöllő csatlakozott 2017-ben a rangos, turisztikai évadot megnyitó programsorozathoz Hajnal Irén – a Gödöllői Városi Nyugdíjas Egyesület turisztikai vezetőjének – kezdeményezésére.

 

Idén a gödöllői program fő szervezését Sebő Györgyné, a Gödöllői Kertbarátkör elnöke vállalta. Hosszas előkészítő, alapos szervezési munkáját nagyban segítették a Nyugdíjas Egyesület önkéntesei és Gödöllő Város Önkormányzata is, így február 22-én, szombaton városunkban idén is színvonalas programokkal várták a látogatókat. Az eseményt az elmúlt évekhez hasonlóan most is nagyfokú érdeklődést övezte, több jelentkezőt már nem is tudtak fogadni, számukra – és természetesen további érdeklődőknek – tavasszal külön bemutatják virágzó történelmi parkjainkat.

 

Főképpen Budapestről és a környékbeli településekről érkeztek az érdeklődők, de jöttek egészen messziről, Debrecenből is. A közel 70 vendéget a Királyi Váróban fogadta Kecskés Judit civil referens és Pataki Pál,  a Nyugdíjas Egyesület elnöke az egyesület és a  társszervezetek – a Gödöllői Kertbarát Kör és Gödöllői Cukorbetegek Egyesületének  – önkénteseivel együtt. Az ünnepélyes megnyitó során Sebő Györgyné és Dr. Gémesi György Polgármester köszöntötte a vendégeket, aki kifejezte köszönetét a szervezésért és mesélt a turisztika, az idegenforgalom jelentőségéről városunkban, a fejlesztésekről és a hosszútávú célkitűzésekről.

 

A melegszívű fogadtatás után – amit fokoztak még a Polgármesteri Hivatal által összeállított kedves ajándékcsomagok is – a résztvevők két csoportban ismerkedhettek Gödöllő nevezetességeivel. A Királyi Váróban dr. Lacza Gabriella idegenvezető mesélt a műemlék történetéről, érdekességeiről. Ezt követően a vendégek egyik csoportja ellátogatott a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikába, amit Six Edit, a Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület elnöke mutatott be színes érzékletességgel, a látogatást Kája Sándor gyönyörű énekével kísért orgonajátéka tette emlékezetessé. A személyes odafordulás szép példája, hogy ide a vendégeket a Nyugdíjas Egyesület tagjai saját személygépkocsijaikkal  szállították el, majd vissza  a városközpontba, hogy időt és fáradtságot spóroljanak számukra.

 

A résztvevők másik csoportját Sebő Györgyné kalauzolta végig a városközpont nevezetességei mentén, amit a Városi Múzeumban tett látogatásukkal zártak, itt Czeglédi Noémi muzeológus mutatta be “A magyar cserkészmozgalom” c. kiállítást. Mindkét túra a Királyi Kastélyban ért véget, amit a résztvevők a Világnap alkalmából díjmentesen  látogathattak. Itt megtekinthető volt valamennyi kiállítóterem a “Rejtett kincsek” c. időszaki kiállítással együtt, melyeket Juhász Mária, Marfics Erzsébet és Sebő Györgyné mutattak be, a Kastély előkertjeit pedig Szlávik Jánosné, a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesület elnöke. Sokan olyan lelkesek voltak, hogy a program zárása után a Kastélyparkban tett közös sétán is ott maradtak. Többen is elcsodálkoztak azon, hogy Gödöllőn mennyi látnivaló van még a Királyi Kastélyon túl!

 

A vendégek között voltak a fiatalabb és az idősebb korosztályból egyaránt, akik ez alkalommal is nagyon méltatták az alaposan megszervezett programot, a melegszívű fogadtatást, otthonos légkört és viszik tovább városunk jó hírét, az itt lakók szívélyes vendégszeretetét.

 

Az eseményről az előző évekhez hasonlóan az egyesület fotósa,

Temesvári Gabriella készített fótókat és videofelvételt, amit a szervezők minden résztvevőnek megelküldenek a jól sikerült nap emlékéül, mely ismét szép példája a civil kezdeményezésnek és erőnek. Nagy köszönet érte Sebő Györgynének és minden önkéntesnek, akik segítették a sikeres lebonyolítást! A sok pozitív visszajelzésnek köszönhetően – mind a résztvevők, mind a szervezők részéről – a programot is szeretnék folytatni, új tervekkel és látnivalókkal.

 

Kecskés Judit, civil referens

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Remekművek Gödöllőn – Szimfonikus körkép

Valós képet adni Fedák Sáriról – Beszélgetés Szűcs Nellivel