in

Jó úton halad Gödöllő

Beszélgetés dr. Gémesi György polgármesterrel

Két héttel az önkormányzati választások előtt dr. Gémesi György polgármesterrel beszélgettünk a jelenlegi kampányról, az elmúlt öt évről és természetesen szóba került a Lokálpatrióta Klub programja is.

Hogyan látja a kampányt, mennyiben más, mennyiben hasonló a korábbi évekhez képest?

Az eddigi legkeményebb kampány, amit itt Gödöllőn életemben láttam. Olyan eszközökkel, amik mindenre lehetőséget biztosítanak. Országos médiaháttérrel, rengeteg pénzzel. A kampány fókuszában az én lejáratásom van. Igazán nem foglalkozik a várossal és annak lakóival, hanem az van a középpontban, hogy hogyan és mint lehet minél rosszabb színben feltüntetni a várost, vagy adott esetben a személyemet, vagy azt a csapatot, amelyikkel végigcsináltuk az elmúlt öt esztendőt.

Olvashattunk a Facebook-oldalán is az úgynevezett telefonos lejárató kampányról, még Önt is felhívták. Mit szólt ehhez?

Izgalmas dolog, amikor az ember saját magáról mond véleményt. Mondhatnám vicces is volt egy kicsit. Azt érzékeltem, hogy a kérdések második, harmadik harmadában egyre inkább velem foglalkoznak. A legdurvább kérdés az volt, hogy: „Akkor is szavazna-e Gémesi Györgyre, hogyha hűtlenkezelési botrányba keveredne?” Ez gyakorlatilag azt sugallta, hogy mit szeretnének hallani és mit akarnak elérni a kampánnyal.

Ha már a lejárató kampányt és a hűtlen kezelést szóba hozta, akkor említsük meg azt az ügyészségi feljelentést, ami a Zöld Híd kapcsán a napokban került nyilvánosságra.

Itt „érnek össze” a dolgok. Maga a kérdés is ebben a telefonos közvélemény kutatásban erre célzott és ez összecseng azzal, amit Vécsey László országgyűlési képviselő az önkormányzati testületi ülésen mondott a Zöld Híd kapcsán. Nevezetesen, hogy feljelentenek majd valamikor. Nyilván ez is a lejárató kampány része. Viszont nem tudtak engem feljelenteni, így aztán ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést. Az egyik országos médiumban aztán utaltak rá, hogy ki lehet ez az ismeretlen tettes. Világosan rám céloztak, sőt meg is említették a nevemet. Azt tudni kell, hogy 5 millió forintért csináltunk egy nemzetközileg akkreditált céggel egy átvilágítást, mielőtt befejeztem volna az ottani munkám. Volt egy ombudsmani jelentés is, sőt, a felügyelő bizottság jelentésében is az állt, hogy nem volt semmiféle szabálytalanság, ami miatt gond merülhetne fel. Ezt az ügyészségi feljelentés megelőzte egy 17 millió forintért, azaz több mint háromszoros áron, végzett átvilágítás, amit egy magyar cég végzett. Ez a jelentés képezte a feljelentés alapját. Biztos vagyok benne, hogy a feljelentés nem fogja megállni a helyét az ügyészségen. Ígértek mindenféle szakértői vizsgálatokat, ezeknek természetesen állok elébe. Átadtunk egy 50 000 oldalnyi anyagot, abban minden benne van, semmit nem rejtettünk el és semmit nem titkoltunk el.

Sokan azzal vádolják, hogy Gödöllő nem fejlődik eléggé és akkor fejlődhetne igazán, hogyha fideszes polgármestere lenne. Mi erről a véleménye?

Ez nem fideszes polgármesterfüggő és nem is politikai pártfüggő, hanem elképzelés, stratégia, megfelelő program és természetesen forrásfüggő. Ha valaki azt mondja, hogy nem fejlődik igazán a város, akkor nem járt Gödöllőn. Bármerre megyünk, mindenütt építkezések, felújítások vannak. Jelenleg is zajlik az évszázad legnagyobb beruházása, a vasútiberuházás. Azt gondolom, hogy ha van elképzelés, stratégia, akkor a forrásokat is elő lehet teremteni hozzá. Az elmúlt időszakban beruházásaink egy részét saját forrásból, másik részét pedig pályázati pénzből valósítottuk meg. Az elmúlt öt esztendő során mintegy 800 millió forintot nyertünk pályázatokon. Nagy európai uniós pályázat maga a vasútépítés is. A gödöllői rész megvalósítása, mint egy tízmilliárd forintot jelent a városnak. De említhetném az uszoda beruházást is, ami körülbelül 8 milliárd forintból épül. Vagy a Premontrei Rendnek az 2,3 milliárd forintja, ami szintén az itt lévő oktatást segíti.

Nagyon fontos még a privát tőke. Fontos, hogy egy városban legyen befektetői kedv. Ha ez hiányzik, akkor folyamatosan függővé válik az adott település egy költségvetéstől, a politikától. Egy városnak saját bevételekkel is kell rendelkeznie, és kell, hogy legyen befektetői kedv is. Ilyen befektetésekből számos megvalósult Gödöllőn. Legutóbb például elkezdték építeni a McDonald’s-ot, de említhetném a főtér fejlesztése kapcsán az ottani vállalkozók szolgáltatásaiknak a bővítését. Ezzel pedig nem csak a minőség javult, hanem a bevételeink is nőni fognak, hiszen ők adófizetők.

Mint ismert, Gödöllő a saját kategóriájában, vagyis a 20 és 50 ezer fő közti települések között a legeredményesebb. Természetesen vannak, akik ezt nem fogadják el és szeretnék megmásítani. Gödöllőt nem egy megyei jogú várossal kell összehasonlítani, hanem azokkal a településekkel, amelyek a mi kategóriánkba tartoznak. Nézzék meg az ingatlanárakat, nem véletlen, hogy magasak. Ez magyarul azt jelenti, hogy Gödöllő egy jól működő település. Ha rosszak lennének a mutatóink, ha annyira elmaradottak lennénk, mint azt jelenleg mondják, akkor nem mi volnánk a legkeresettebb település a régióban. Az Origo cikke szintén kiemeli, hogy Gödöllő egyfajta kulturális centrummá vált. Sajnálom, hogy vannak, akik ezt máshogy látják. Főleg olyan személyek, akik eddig maguk is sokat tettek a város kulturális életéért. A különböző elismerések is azt bizonyítják, hogy jó úton jár a város. Legutóbb például Arany Virág-díjjal jutalmazták a Virágos Magyarország 2019 versenyen. A Nagykőrösön megrendezett területi átadón Gödöllő a természeti örökség védelme, kiemelt zöldfelület-védelem, valamint a kiváló levegőminőség miatt részesült elismerésben. A zsűri külön kiemelte az évi 200 fa elültetése programot. Településünk a Magyar Turisztikai Ügynökség elismerését is elnyerte, a környezettudatos zöld város megvalósításáért.

Egy településnek önálló gazdasággal kell rendelkeznie, hogy az elképzeléseit meg tudja valósítani. Ez Gödöllő esetében egy erős helyi gazdaságot jelent, befektetői kedvvel. Nem könyöradományokra van szükség, nem eltartottnak kell lenni egy településnek, nem függőségi viszonyt kell kialakítani az aktuális politikától, hanem a saját lábán kell megállnia. Ez nem azt jelenti, hogy nem fontos a kormányzattal való korrekt szakmai kapcsolat, nem azt jelenti, hogy nem kell pályázni elérhető forrásokra, de ezek a pályázatok és források csak kiegészítik a saját gazdaság által termelt bevételt. Az ebből való fejlesztéseknek pedig nagyon lényeges, hogy fenntarthatónak kell lenni.

Nyár elején beszéltünk utoljára, de azóta sok beruházás történt. Értékelné ezeket?

Mentünk tovább annak a programnak a mentén, amit öt évvel ezelőtt úgy fogalmaztunk meg, hogy: „Gödöllő a mi otthonunk”. Maradtak még erre az esztendőre elvégzendő feladatok. Összességében azonban büszke vagyok arra, hogy azokat a terveket, elképzeléseket meg tudtuk valósítani, amiket elterveztünk, sőt esetenként többet is.

A nyár végén, ősz elején két beruházás is befejeződött. Az egyik a körforgalom a János utca – Röges utca kapcsán, a másik pedig a most nemrég átadott Várkapitányi Lak, ami fantasztikusan szép lett és hatalmas örömet okozott mindannyiunknak. De természetesen járdákat, vízelvezetést, utakat is folyamatosan építettünk és még most is, hiszen ez a mindennapi életnek a része. Még vannak befejezetlen munkák, de ezek az elkövetkezendő két, két és fél hétben nagyrészt készen lesznek.

Összességében azt mondhatjuk, hogy az előző öt évet tisztességgel és becsülettel zártuk és elvégeztük a kitűzött feladatokat.

Mik a tervei a következő öt évre?

Nem tervezek, hanem tervezünk. A lokálpatrióta csapattal indulok. A csapattal együtt dolgoztunk ki egy olyan programot, aminek van az egyéni választókerületekre lebontott és van egy városi program része. A programunkkal kapcsolatban a legfontosabb tudnivaló, hogy megvalósítható. Nem ötletbörze, nem ígérethalmaz, nem is egy elképzeléssorozat, hanem konkrétumokra alapozott, mögöttes számításokkal kidolgozott program. Akár a lokális, kisebb körzetekben lévő program, akár a városi program megvalósítható.

Sokszor Veresegyházzal hasonlítják össze a várost, most született egy megállapodás a két polgármester között…

Pásztor Béla polgármester úrral remek szakmai és baráti kapcsolatunk van. Sokat segítünk egymásnak és figyeljük egymás fejlődését. Mind a két település dinamikusan fejlődő, felszálló ágban lévő gazdasággal rendelkezik. Az volt a kérdés, hogy hogyan tudunk továbblépni. Azt beszéltük meg, hogy a két település közös előnyök alapján kössön egy megállapodást, hogy a gazdasági fellendülést jobban ki tudjuk használni mindannyiunk előnyére. Veresegyházon indul egy fürdőfejlesztés, melynek az első üteme 2020-ban lesz kész. Gödöllőn pedig van egy kastély évi 200-250 ezer látogatóval, pezsgő kulturálisélettel. Azt gondolom, hogy az a vendégkör, amit Veres szeretne felépíteni és a mi vendégkörünk biztos, hogy megtalálja a közös célokat. Ezt hívjuk Gödöllő-Veresegyház térségi gazdaságfejlesztési tengelyének, amihez persze más települések is csatlakozhatnak. Térségben gondolkodva szeretnénk kialakítani a további gazdaságfejlesztést. Természetesen összehangolva a kormányzati szándékokkal. Ebből nem csak a településeinknek, hanem magyar költségvetésnek is komoly bevételei származnak. Ez tehát az együttműködési megállapodás kezdete. Ez megalapozza azt a további együttműködési felületrendszert, aminek kapcsán azt reméljük, hogy mind a két település jóval több bevételre tehet szert, önállóságát erősítheti és tovább fejlődhet.

Hat régi és négy új képviselővel indul a választásokon…

Gödöllőnek csapatra van szüksége. Egy nagyon jó szakmai csapatra, amit a hivatal képvisel. Ez az elmúlt időszakban megújult, sok fiatallal gazdagodtunk. Az egész városi menedzsment, az a korosztály, amelyik előre tud látni és fejlesztési-működési stratégiában tud gondolkodni és dolgozni. Ehhez a képviselő-testületnek kell adnia a hátszelet. Mi vagyunk a lakosság által választott döntéshozó testület. Ezt a testületet egy picit megcibálták az elmúlt időszakban bizonyos jellegű politikai szándékok, de újraépítettük együtt, a Lokálpatrióta Klub keretein belül. Valóban vannak régi rutinos képviselők, akik segítik a fiatalokat. Azt gondolom, hogy ez a testület versenyképes és alkalmas arra, hogy a következő öt évet a legmagasabb színvonalon tudja megvalósítani.

A női jelöltek száma is nőtt…

Mindig is fontosnak tartottam a nők szerepét a döntéshozásban. 28 évig dolgoztam együtt a jegyző asszonnyal. Kiváló munkakapcsolatban voltunk. Most is van női alpolgármester a városban, korábban is volt. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a nők szerepe nemcsak a konyhában van, hanem a család mellett és természetesen a város vezetésében is ott a helyük.

Térjünk vissza a Lokálpatrióta Klub terveire. Kifejtené bővebben a programot?

A program hét prioritáson alapszik. Az első a „Gödöllő, az erős helyi gazdasági befektetők városa címet” viseli. Említettem már a gazdaság fontosságát. Az önállóságot ez tudja megteremteni. Az a legfontosabb, hogy a gazdaság, amelyik megtermeli a város bevételeinek jelentős részét, az alapján hogyan tudunk a terveinek és a programjainak megfelelően haladni. Ennek a gazdasági fejlesztési programnak a része a Gödöllő-Veresegyház térségi gazdaságfejlesztési tengely kialakítása is.

Az egyik prioritás a programban a szolgáltató okosváros, mit ért ezalatt?

A szolgáltatásokban benne vannak a bölcsődei, óvodai, egészségügyi, szociális, kulturális szolgáltatások. Egy nagyon komoly szolgáltatáshalmaz, ami a kötelező feladatok, illetve a vállalt feladatok alapján alakul ki. A szolgáltatások színvonalát szeretnénk megőrizni, esetenként bővíteni. Ez manapság nagyon sok kihívást jelent, hiszen minden egyre drágább, nehéz a humánerőforrást biztosítani, nincsenek szakemberek, úgyhogy komoly feladatot jelent számunkra.

A „Gödöllő okosváros” nem azt jelenti, hogy településkártyát vezetnénk be, ami már régen elavult dolog. Ezt már igazán sehol sem alkalmazzák. Elindult egy olyan informatikai fejlesztés, amely egy telefonos applikációval letöltve lehetőséget biztosít a telefonról való ügyintézésre és bizonyos kedvezményekre is feljogosít. Ez az előrelépés lehetősége. Ehhez szükséges egy jó informatikai háttér, aminek a kiépítését megkezdtük. Az okosváros koncepciónak ez az alapja és erre építenék rá nagyon sok olyan dolgot, amit eddig telefonról nem lehetett elérni. A városkártya alkalmatlan erre.

Gödöllővel kapcsolatban az egyik legnagyobb kritika, hogy nem lehet közlekedni. Hogy kíván ezen változtatni?

Számos esetben azzal támadnak bennünket, hogy Gödöllőn nem lehet közlekedni. Dolgozzunk azon, hogy a belső elkerülő úthálózat jobb legyen annak érdekében, hogy a csúcsidő minél elviselhetőbb legyen. Illetve nem kerülhetjük meg az elkerülőutat sem. Nagyon szeretnénk bekerülni a 2022 után megnyíló, közel ezer milliárdos fejlesztési keretbe, hogy abból a gödöllői elkerülőút megvalósulhasson.

A vasúti közlekedés fejújítása valószínűleg karácsony előtt fog véget érni.

A HÉV 2022 után esélyes arra, hogy megkapja fejlesztési forrásokat. Ennek a fejlesztésnek az a lényege, hogy a HÉV átkerülne a Művészetek Háza és a kastély oldalára. Ezzel felszabadulna a Budapest-Miskolc irány.

A buszközlekedést is szeretnénk tovább javítani, de itt nagyon sokban függünk a Volántól. Igyekszünk a lakosság igényeinek megfelelni a buszok sűrűségében, illetve a menetrend kialakításában.

Mit jelent a gyakorlatban, hogy „Gödöllő, a zöld város”?

Sokat tettünk az elmúlt időszakban annak érdekében, hogy Gödöllő zöld város legyen. Elég, ha csak a szelektív hulladékgyűjtésre, a csatornázás fejlesztésére vagy az elektromos járműveket áram „tankolási” lehetőségére gondolunk. A város több mint 50 százaléka zöldfelület, a továbbiakban is nagyon fontos, hogy a zöldfelület megmaradjon. Az „öt év alatt ezer fát” program is ezt erősíti.

Vannak, akik szerint Gödöllőn nem jó a közbiztonság…

Sokan azt mondják, hogy Gödöllő nem biztonságos. Én ezzel nem értek egyet. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne tovább javítható a közbiztonság. Nagyon sok olyan fejlesztés történt az elmúlt időszakban, ami a biztonságot javítja. Ilyen például a térfigyelő kamerarendszer kiépítése. Közel száz kamerával figyeljük már a különböző tereket. Javítani, bővíteni fogjuk ezt a programot. Nagyon fontos a civil lakosság erőteljesebb bevonása is a közbiztonság megteremtésében. És természetesen a közvilágítás fejlesztését is szeretnénk folytatni.

A programban szintén prioritás volt, hogy „Gödöllő, a kulturális főváros”. Mit ért ez alatt?

Pályáztunk az Európa Kulturális Fővárosa címre. Ezt ugyan nem sikerült elnyernünk, hiszen hatalmas városokkal versenyeztünk, de büszke vagyok arra, hogy versenyképesek voltunk, hogy egy nagyon jó programot tettünk le, ami alapoz a már meglévő gödöllői kulturális helyzetre. Számos kulturális műhelyben országos és nemzetközi színvonalat láthattunk az elmúlt időszakban. Nagyon jó a belső kulturális kínálat és természetesen befogadó kulturális város is vagyunk, hiszen szívesen jönnek ide országos színházak, zenekarok, művészek szerepelni. A kulturális életet tekintve ott vagyunk az ország élvonalában, ezt szeretnénk megtartani, sőt esetenként fejleszteni.

Mire számít Ön és mire számíthatnak a gödöllői lakosok az elkövetkezendő két hétben?

Arra számítok, hogy az utolsó két hétben is folytatódni fog a lejáratásom és még az utolsó napokra is tartogatnak meglepetést a számunkra, illetve a gödöllőiek számára. De mi nem ezzel szeretnék foglalkozni, mint ahogy eddig sem ezt tettük. Nyugodt, békés kampányt ígérhetek a mi részünkről, minél több találkozással, minél több beszélgetéssel. Itt élek ebben a városban, 29 éve vezetem Gödöllőt. Nyitott könyv az életem, nem bújok el a kérdések, az emberek elől. Ott vagyok az utcán, a piacon, a rendezvényeken. Így gondolom ezt a továbbiakban is. Azt szeretném, hogy ez a város a kampány után is nyugodt, békés, biztonságos, fenntarthatóan fejlődő kisváros maradjon. Nekem Gödöllő az életem!

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kisvasutas családi nap

Városi megemlékezés október 6-ra