in ,

Kecskés József, Czédly Mónika és a GlaxoSmithKline Biologicals Kft. gödöllői vakcinagyára a Gödöllő Városért díj idei kitüntetettjei

Gödöllő Város képviselő-testülete Gödöllő Városért kitüntetés adományoz azoknak a személyeknek, közösségeknek és szervezeteknek, akik munkájukkal közmegbecsülést érdemeltek ki, példás, magas színvonalú tevékenységükkel hozzájárultak Gödöllő város fejlődéséhez, jó híre növeléséhez. A testület idén Kecskés Józsefnek, Czédly Mónikának és a GlaxoSmithKline Biologicals Kft. gödöllői vakcinagyárnak ítélte oda az elismerést. A koronavirus miatti kihirdetett vészhelyzet miatt a díjátadásra idén március 15. helyett augusztus 20-án, a Gödöllő Díszpolgára kitüntetéssel együtt kerül sor.

Kecskés József több mint ötvenéves pályafutása során megszámlálhatatlan tárlatnak rendezője, kurátora. Gödöllő kulturális életének megkerülhetetlen személye.
Debrecenben szerzett diplomát majd Balmazújvárosban dolgozott, ahonnan 1979-ben pályázat útján került Gödöllőre, az akkor épülő művelődési központ vezetőjeként. Nevéhez nagysikerű színházi előadások, képző- és iparművészeti, népművészeti kiállítások kapcsolódnak. Hagyományőrző népi együttesek és a Gyermekszínjátszók találkozója, a Néptáncosok majálisa, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ által szervezett „Fa ága rügyével” Kárpát-medencei Magyar Népmesemondók Találkozója szervezése is az ő nevéhez fűződik.
Az ország minden pontjáról, sőt határon túlról is kapott meghívásokat művészeti, néprajzi, helytörténeti kiállítások rendezésére Budapesttől Dunaszerdahelyen át Kolozsvárig. Az ország számos főiskoláján tanított, valamint szakértői, kurátori feladatokat végzett a megyék, városok, községek önkormányzatainak felkérésére.
Ma is aktívan részt vesz városunk alapítványainak munkájában: kurátor a Körösfői-Kriesch Aladár Művészeti Alapítványban, a Gödöllői Új Művészet Közalapítvány titkára és kurátora.
2003 óta látja el a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány titkári, majd képviselői feladatait. Szakmai sikereit mindvégig elismerték. 1983-ban megkapta a „Kiváló népművelő” címet, egyéb kitüntetései közül kiemelkedő a „Bessenyi György – Díj” (1995) és a Magyar Népművelők Egyesületének „Fekete Dió Díja” (1997). Szűkebb pátriája, Gödöllő Város Önkormányzatától Kecskés József 1999-ben „Gödöllő Kultúrájáért Díj”-at kapott.

Czédly Mónika a D’Elia Esküvői Ruhaszalon tulajdonosa Erzsébet királyné, vagy más néven Sisi ruha rekonstrukciókkal egyre nagyobb hazai és nemzetközi hírnévre tesz szert. Az elmúlt években tizennégy ruhaköltemény hiteles másolatát készítette el, amihez kiemelkedő szakmai tudását alapos történelmi és ruhatörténeti kutatásokkal egészítette ki. A ruhák nem csak itthon szerepelnek, hanem az osztrák, szlovák, német és olasz közönség körében is. Jelenleg Abbáziában (Opatijában) mutatják be őket. Az egyes darabok folyamatosan gazdagítják a számos Erzsébet királynéval kapcsolatos bemutatót, s hírét viszik Gödöllőnek, és a Gödöllői Királyi Kastélynak is.
A ruhák megcsodálhatók különböző helyi rendezvényeken, így a Koronázási Hétvégén vagy a Vadásznapon. Czédly Mónika a világon egyedülálló különlegességet alkotott az Erzsébet királyné ruharekonstrukciókkal, és a város jó hírnevét is öregbítő, sikeres projektet hozott létre. Két alkalommal, Erzsébet királyné koronázási ruhájának, valamint első, 1854-es díszmagyar ruhájának rekonstrukciójáért megkapta a Magyar Kézműves Remek díjat. 2014-ben Gödöllő Vállalkozója elismerést, 2017-ben Erzsébet Királyné Ezüst Érmet vehetett át a városban végzett munkájáért.

GlaxoSmithKline Biologicals Kft. gödöllői vakcinagyár
A 2003-ban Gödöllőn megalakult GSK egy tudásközpontú, világszerte ismert és elismert egészségügyi termékeket gyártó vállalat, amely innovatív gyógyszerek, vakcinák és vény nélkül kapható termékek segítségével javít az emberek életminőségén.
Világszerte a legkülönfélébb betegségek gyógyítására alkalmas gyógyszerek és vakcinák széles választékával rendelkeznek. A vakcina portfóliójuk egyedülálló a világon, 170 országban teszik lehetővé gyermekek és felnőttek számára, hogy védettek legyenek a különböző fertőzésekkel szemben. A vény nélkül kapható termékek története több mint 160 évre nyúlik vissza. Ennek az örökségnek része a számos világszerte ismert és népszerű márka, többek között a Sensodyne, az Aquafresh, a Voltaren, a Parodontax, a Panadol, a Corega és a Cetebe. A Gödöllőn gyártott vakcinák világszerte öt percenként egy gyermek életét mentik meg.
Szakmai kiemelkedésükön túlmenően a múlt év végén fejeződött be egy 18 milliárd forintos fejlesztés, mely által Gödöllőn 100 új munkahely létesül. A két éves fejlesztés eredményeképpen a gödöllői gyár tevékenysége kiegészült és a korábbihoz képest újabb felhasználási területre állít majd elő (Diphtheria Toxoid és Tetanusz Toxoid) vakcina komponenseket.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Bárdy Péter, Gödöllő város alpolgármestere ünnepi gondolatai, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 172. évfordulója alkalmából

A kultúra őrzője