in

Kénytelenek voltunk meghúzni a nadrágszíjat

Beszélgetés dr. Gémesi György polgármesterrel

A kormány elvonása miatt válságköltségvetést állított össze Gödöllő Város Önkormányzata. A rendkívül nehéz 2020-as évről, illetve a talán még nehezebb idei esztendőről beszélgettünk dr. Gémesi György polgármesterrel.

Nehéz éve volt és az idei is az lesz az önkormányzatnak a járvány, a válság és a kormányzati elvonások miatt. Mekkora veszteséget szenvedett el tavaly március óta Gödöllő városa?

Valóban, a kormányzat többszörösen hátrányos helyzetbe hozta az önkormányzatokat. Összességében egymilliárd forinttal tudunk kevesebből gazdálkodni idén. A kormánynak voltak olyan döntései, amik megnehezítették és megkeserítették az életünket a járvány elleni védekezésben. Az első ilyen döntés az áprilisban bejelentett gépjárműadó-elvétel volt, ráadásul visszamenőleg vették el. A másik a parkolási díjak felfüggesztése, ami nem csak azért probléma, mert bevétel-kiesést jelentett, hanem mert kaotikus helyzeteket eredményezett az utcákon. Elég, ha csak a karácsonyi időszakra gondolunk, de a mindennapokban is rengeteg gondot okoz. Ezeknek az elvonásoknak és döntéseknek nem sok értelme, csak nehezebb helyzetbe hozta az önkormányzatokat. Persze több más nehezítő körülmény is volt az elmúlt esztendőben. A COVID elleni védekezés költségeire sem kaptunk fedezetet, amit pedig a kormány megígért.

Akkor most hogyan lehet kompenzálni a 2021-es városi költségvetésben a súlyos kormányzati elvonásokat?

A legnehezebb kormányzati döntés a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának megfelezése. Ez körülbelül 500 millió forint bevétel kiesést jelent a városnak. A pontos összeget még nem lehet tudni. Ennek a kompenzálására ígéretet tett a kormány. Két részre osztották a településeket, a 25 ezer lélekszám alattiaknál elvileg mindent kompenzálnak, a 25 ezer fő feletti települések önkormányzataival pedig egyeztetnek a kompenzációról. Hetven ilyen település van Magyarországon, tehát több mint 4 millió embert – majdnem az ország felét – érinti ez a döntés. Már eltelt több mint egy hónap, de a mai napig nem kezdődtek el a tárgyalások. A kormány ráadásul karácsony előtt – diszkriminatív módon – tíz fideszes megyei jogú városnak adott egyenként, közel 1,4 milliárd forint működési támogatást.

Minden év február 15-ig kell beterjeszteni a költségvetést. Nincsenek most testületi ülések, hogy áll a költségvetés előkészítése?

A költségvetés elkészült, kiküldtük a képviselőknek, hiszen a veszélyhelyzet miatt továbbra sem lehet testületi ülést tartani. Ennek ellenére minden képviselővel felvettem a kapcsolatot, elmondhatták a véleményüket, lehetőségük volt módosító javaslatot beadni. Február 11-én fogom elfogadni és aláírni az idei költségvetést.

Mik a költségvetés főbb pontjai?

Sajnos nem tudtunk mást csinálni, mint a költségvetés minden eleménél meghúzni a nadrágszíjat. Természetesen magunkon spórolunk először, éppen ezért lefeleztük az önkormányzati képviselők és a bizottsági tagok tiszteletdíját. Ugyanígy megvontuk a cafeteriát is, kivéve persze ott, ahol a jogszabályok szerint kötelező adni. Kénytelenek voltunk a kultúra és a sport területén is takarékoskodni. Mintegy 100 millió forinttal csökkentettük a költségeket a városüzemeltetés területén, illetve a közétkeztetési cégnél is racionalizáltuk a működést. Sajnos ezek a megvonások a szolgáltatás minőségének a rovására mennek, de ne rám tessenek mutogatni, én abból a pénzből tudok gazdálkodni, ami van. Nem én vettem el a gépjárműadót, a parkolási bevételt vagy az iparűzési adót és nem én nem engedtem növelni a bevételeket, úgy, hogy az ne lakossági teher legyen. Az elkészült költségvetésnek köszönhetően viszont a város biztonsággal tud működni.

A kormány decemberben rendeletben tiltotta meg az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben emeljék az általuk nyújtott szolgáltatások díjait. Ezt azzal indokolták, hogy a járvány közepette nem emelkedhetnek az emberek terhei, miközben januártól több állami közszolgáltatás díja is emelkedett…

Azt tudom erre csak mondani, hogy amit szabad Jupiternek… A kormány nem engedte a bevételeinket vagy a bérleti díjainkat emelni, olyan esetekben sem, ami még kedvezményt is biztosított volna a rosszabb helyzetben lévő kis- és középvállalkozóknak. Egy arányos adóviselési koncepciót szerettünk volna bevezetni. Sajnálom, hogy ezeket a kormányzat nem engedte. Természetesen nem az lett volna a célja az önkormányzatnak, hogy a bevételeivel tönkre tegye a vállalkozásokat. Pont azokat szerettük volna helyzetbe hozni, akiket a kormány is preferál, a KKV-kat és az egyéni családokat.

Az idei év kapcsán már beszéltünk a város működéséről, mi a helyzet a fejlesztésekkel? Ebben a nehéz időszakban miért nem lehetett elhalasztani a városháza felújítását?

Új fejlesztések nem lesznek, de a meglévőek folytatódnak, amik az előző esztendőkből jönnek át. Egy beruházás nem egyik pillanatról a másikra indul el, több év előkészítő munka után kerül csak megvalósításra. Ilyen a városháza építése is. Hosszas tervezési, engedélyeztetési szakasz előzte meg, majd közbeszereztettük, végül pedig aláírtuk a szerződést, amiből ki lehetne hátrálni, de annak költségei lennének. Ráadásul miniszterelnök úr azt mondta, hogy minden már futó beruházást be kell fejezni, mert ezzel is erősítjük a gazdaságot. A városháza ráadásul célorientált beruházás, hiszen, ha kész lesz az épület, csökkenni fog a működési költség. Egyrészt azért, mert rendkívül energiahatékony lesz az új épület, másrészt megszűnnek azok a különböző helyszínek, ahol most bérleti díjat fizetünk.

Gödöllőn mindig kiemelten kezelték a sportot és a kultúrát, most mégis ezektől a területektől vonták el a legtöbbet. Miért itt kellett leginkább meghúzni a nadrágszíjat?

Nekem mindkét terület szívügyem. Az elmúlt időszakban Gödöllő kulturális bázissá vált Budapest mellett és a sport területén is olimpikonjaink vannak. Hogyha tavaly nem maradt volna el a tokiói olimpia, akkor minimum két sportolóval, Mészáros Eszter sportlövővel és Gémesi Csanád kardvívóval képviselte volna magát a város. Annyit tudok mondani, hogy ezek a feladatok csak részben kötelezőek, ellentétben például az óvodai ellátással, ahol megfelelő létszámban kell biztosítani a gyerekek ellátását. Ott nem lehet spórolni. Éppen ezért az összes többi helyről kellett elvenni ahhoz, hogy azt a több mint egymilliárd forintot, ami az elvonásokból és a bevételkiesésekből jött össze, a kötelező feladatainkat el tudjuk látni. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ezeket én, mint végrehajtó azon döntések után teszem, amiket a városra és több más önkormányzatra a kormányzati döntés kirótt. Nem tudok mit csinálni, azt látni kell, hogy magasabb szinten döntötték el, hogy nagyon sok településen kevesebb lesz az önkormányzatok által biztosított szolgáltatás, forrás, támogatás. Pedig Gödöllő térségi szerepet tölt be, ami azt jelenti, hogy nem csak az itt élőknek szolgáltatunk, hanem egy térségnek. Egy olyan járás vagyunk, ahol majdnem 200 ezer ember él, annyian, mint Nógrád megyében. Gödöllő ezeknek az embereknek szolgáltat kultúrát, biztosítja az egészségügyi ellátást, a katasztrófavédelmét, a rendőrségi, biztonsági szolgáltatásokat és még sorolhatnám. Rengeteg ember jön a városba a járási hivatalba vagy, hogy itt vegyen igénybe banki- és egy egyéb szolgáltatást. Amikor pénzeket vonnak el a várostól, akkor ennek az emberek lesznek az elszenvedői.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Emlékezés dr. Mélykúti Csabára

Tolvajt keresnek a gödöllői rendőrök