in ,

Képviselő-testületi döntések

A képviselő – testület október 22-ei ülésén elfogadta a Gödöllői Rendőrkapitányság 2019. évi beszámolóját.
Mint azt Farkas Imre r. ezredes, a Gödöllői Rendőrkapitányság megbízott vezetője az ülésen elmondta, tovább csökkent a regisztrált elkövetett bűncselekmények száma. A múlt évben volt először, hogy városunkban az 1000 főre jutó bűncselekmények száma alacsonyabb volt, mint a kapitányság illetékességi területén. Ebben jelentős szerep jutott a városi közbiztonsági programoknak, fejlesztéseknek.
Ahol nem sikerült előrelépni, az a betöréses lopások száma. Ezek növekedésében fontos tényezőt jelentenek a büntetésvégrehajtából szabadult és ismét “munkába állt” elkövetők. Mint mondta, ezen a területen különösen fontos a rendőrség, a város és a lakosság összefogása. Külön kiemelte és megköszönte a közterületfelügyelet munkáját. Farkas Imre úgy fogalmazott: A közterületfelügyelet munkatársai szinte rendőri szemmel figyelik a térfigyelő-rendszer kameráit és azonnal jeleznek a rendőrségnek, ha azt szükségesnek látják. A munkatársakkal kiváló az együttműködés.
Mint az a dokumentumból kiderül, a rendőri eljárásokban összesen rögzített bűncselekmények száma a 2018-as 2 484 -ről 2019-ben 4 797 re emelkedett, mely 193,12 százalékpontos emelkedést jelent. Ez azonban nem a közbiztonság romlását jelenti, hanem annak az eredménye, hogy a múlt évben lezárásra került egy sorozat-ügy ( hamis magánokirat felhasználása és hivatali visszaélés bűncselekmények ), ami önmagában 2.660 eredményes ügylezárást jelent.
A korábbi évekhez hasonlóan a bűnözés struktúráján belül a vagyon elleni bűncselekmények változatlanul meghatározó szerepet töltenek be.
Az összes közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények száma a 2018, évben rögzített 707- röl 2019. évben 669-re mérséklődött.
Az egyes települések vonatkozásában a 2018. éves adatokhoz képest jelentős csökkenés mérhető az összes közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények számában 2019. évre nézve Galgamácsa, Gödöllő, Nagytarcsa, Szada, Vácegres, Vácszentlászló, Valkó, Zsámbok tekintetében. A 2018. éves adatokhoz képest 2019. évben az összes közterületen elkövetett regisztrált bűncselekmények számában nagyobb emelkedést Domony, Erdőkertes, Isaszeg, Kartal, Kerepes, Mogyoród településeken mutatnak a mérőszámok.
Az ülésen az idei esztendő kapcsán a kapitány elmondta, a karantén, és az, hogy a Covid miatt több időt töltenek otthon az emberek, kiéleződtek a személyek közötti konfliktusok. Szinte megduplázódott az önbíráskodás, a testi sértés, a családon belüli erőszak, valamint megnőtt az internetes családok, online zaklatások száma. Ezek korábban nem voltak jellemzőek. De megnőtt, és a megyei átlag felett van az ittas vezetések száma is. Emellett, az első félévben a COVID-dal kapcsolatos feladatok – így az ellenőrzések – voltak meghatározóak a rendőri munkában, a helyzetet nehezítettem hogy a létszám tekintetében nem sikerült előrelépni, a létszámhiány nagyobb mint az országos átlag.
Farkas Imre megköszönte a testület és a helyi média munkáját, mint mondtam ez különösen az idősek elleni bűnesetek megelőzésében fontos.
Leszögezte, a kiváló együttműködést nem csak helyben vették észre és értékelik nagyra, hanem országosan is. Farkas Imre elmondta a rendőrség idén ünnepli fennállásának 100 éves jubileumát, s ebből az alkalomból az országos rendőrfőkapitány megbízásából ajándékot adott át Gémesi György polgármesternek a kiváló együttműködésért.
A Gödöllői Rendőrkapitányság beszámolója teljes terjedelmében olvasható a www.godollo.hu oldalon a testületi ülések menüpontban.

***

November 1-jétől új vezetője lesz az Erzsébet Királyné Szálloda Kft-nek, miután a jelenlegi vezető, Laurán Csaba írásban kérte határozatlan idejű munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetését.
Az Accent Hotel Management Szolgáltató Kft-vel meglévő „Menedzsment szolgáltatásra vonatkozó együttműködési szerződés” alapján a cég új vezető személyére tett javaslatot Major István személyében, aki nem csak a szállodaiparban, hanem igazgatóként is jelentős tapasztalatokkal rendelkezik. 20 éve dolgozik a területen, ahol recepciósként kezdte a munkát, legutóbb pedig egy – az Erzsébet Királyné Szállodához hasonló – budapesti szállodát vezetett. Mivel a Társaság ügyvezető igazgatói álláshelyére nincs kötelező pályáztatási eljárás előírva, így a kérdésben elegendő volt a képviselő-testület döntése.

***

Időszakos gyermekfelügyelettel bővült a Gödöllői Egyesített Palotakert Bölcsőde, valamint a Gödöllői Mesevilág Bölcsőde szolgáltatása. A képviselő-testület a lakossági igényekre reagálva döntött az új ellátási forma bevezetéséről, a szabad férőhely kapacitások kihasználása érdekében.
Az időszakos gyermekfelügyeletet azok a szülők vehetik igénybe november 1-jétől, akik részmunkaidőben dolgoznak, munkát keresnek, idegen nyelvet tanulnak, átképzésen, iskolarendszerű képzésen vesznek részt és gyermekük napközbeni felügyeletét nem tudják megoldani.
Az időszakos gyermekfelügyelet délelőtti félnapos, vagy egésznapos időtartamban igényelhető, külön térítés ellenében lehetőség van az étkezés igénybevételére is. Az ellátás nem kötelező jellegű többletszolgáltatás, amelyhez az intézmények nem kapnak normatív támogatást. Az időszakos gyermekfelügyelet hétköznapokon a bölcsődei nyitvatartási időben kérhető. Az ehhez tartozó térítési díjak november 1-jétől az alábbiak:
Időszakos gyermekfelügyelet:
beszoktatás: 500.- Ft/ alkalom, (maximum 5 alkalom);
beszoktatási időszak után szülő nélkül történő tartózkodás: délelőtti tartózkodás 1000.-Ft/alkalom, egésznapos tartózkodás 2000.- Ft/alkalom;
étkezési napi térítési díj: reggeli tízóraival 165.-Ft , ebéd 450.-Ft, uzsonna 135.-Ft, egésznapos tartózkodás esetén: 750.- Ft.
A képviselő testület az új szolgáltatás bevezetésének megfelelően módosította a Gödöllői Egyesített Palotakert Bölcsőde és a Gödöllői Mesevilág Bölcsőde Szakmai Programját, valamint Szervezeti és Működési Szabályzatát.
***
A módosítással az eddiginél tovább szélesedd azoknak a köre, akik számára ingyenes a bölcsődei ellátás. Ennek az értékhatárát a korábbi 39 000.- helyett 57 000.- Ft-ra emelték.
57 001 – 75 000.- Ft. között: 4200.- Ft /hó (200.- Ft/nap)
75 001 – 100 000.- Ft között: 8400.- Ft/hó (400.- Ft/nap)
100 001 – 150 000.- Ft között: 16 800.- Ft/hó (800.- Ft/nap)
150 001 – 200 000.- Ft között : 21 000.- Ft/hó (1200.- Ft/nap)
200.000.- Ft/fő nettó jövedelem felett 29 400.- Ft/hó (1400.- Ft/nap)
Nem árt tudni, még a legmagasabb kategória díja is alatta marad a törvény által meghatározott maximumnak.
A törvény által megengedett legmagasabb díjat, ami 38 850.- Ft/hó (1850.-Ft/nap) csak azoknak kell megfizetni, akik nem hajlandóak jövedelemigazolást benyújtani az intézménynek.
***
A képviselő-testület módosította a Tormay Károly Egészségügyi Központ eszközfejlesztésére adott 20 536 000 Ft. felhasználását. A testület még februárban hagyta jóvá az intézménynek a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kapott támogatást eszközfejlesztéshez. A módosításra azért volt szükség, mert a forint/ euró árfolyam jelentősen megemelkedett, így a cégek által adott árajánlatok módosultak/ módosulnak, ezért a szakrendelésenként meghatározott keretösszegek nem minden esetben bizonyultak elegendőnek a korábban meghatározott eszközök beszerzéséhez.
Dr. Dunai György, a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatója az ülésen elmondta, a beszerzések során áttekintették az eszközkeretet és ennek tükrében módosították, hogy mire van leginkább szükség. A rendelkezésre álló forrásokat a dr. Lumniczer Sándor Alapítvány segítségével kiegészítették, s így más fejlesztésekre – pl. festésre – is sor kerülhetett.
A képviselő-testület döntése alapján tehát 20, 4 millió forintból bőrgyógyászati, kardiológiai, sebészeti, nőgyógyászati, pszichiátriai, gyermek és felnőtt fül-orr-gégészeti, urológiai, tüdőgondozói, fizikoterápiai, belgyógyászati, szemészeti fejlesztés, valamint az ultrahang, a központi steril, a központi irányítás és az informatika korszerűsítésére kerülhetett sor, ezek néhány kivételtől eltekintve, szint teljes egészében megvalósultak.
***
Közbeszerzést ír ki Gödöllő Város Önkormányzata a “Gödöllő, Sík Sándor u. – Isaszegi út” kerékpárút megépítésére, ami az idén átadott alsóparki kerékpárút folytatása.
A “Kerékpárutak létesítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása Pest megye területén” című pályázati kiírás alapján aláírt támogatási szerződés keretében az önkormányzat 157 209 662 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, az Alsóparktól az Isaszegi útig tartó szakaszon a kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtése érdekében.
A most megvalósítandó beruházás két szakaszt foglal magába, melyekre nézve a közbeszerzési eljárásban a részajánlattétel lehetőségét biztosítani szükséges. Az egyik szakasz a Gödöllő, Sík Sándor u. – Alvég utcán kerékpáros nyom, valamint az Isaszegi úton az Arborétumig kerékpárút létesítésére vonatkozik, a kerékpárút befejező szakasza pedig az Arborétumnál kialakított átkelőtől tart a Génmegőrzési Központ teherbejárójáig, a tervezett kerékpárút végéig.
***

A testület mindezek mellett döntött több önkormányzati tulajdonú lakás bérleti szerződésének meghosszabbításáról, a városi óvodák alapító okiratainak adminisztratív okokból történő módosításáról, valamint a korábbi tagok lemondása miatt új tagot választottak a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. felügyelőbizottságába és a Gödöllő és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány kuratóriumába.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

1956-ra emlékeztek a gödöllőiek

Állandó megújulás