in

Kézenfogó kézműves klubra gyűjt adományokat Diverzitás Alapítvány

A hátrányos helyzetű csoportos társadalmi és munkaerő-piaci beilleszkedésért tevékenykedő Diverzitás Alapítvány a jövő évben egy új programmal bővíti ki tevékenységét. Ingyenes kézműves foglalkozásokat terveznek fogyatékkal élőknek, demens időseknek, megváltozott munkaképességűeknek, akik a hagyományos kézműves szakkörökön lemaradnának, kimaradnának. Miért is van jelentősége egy ilyen „kézenfogó” klubnak?

A Diverzitás Alapítvány az elmúlt évek során több nemzetközi projektben együttműködött az angliai Ruskin Mill Trust speciális iskolahálózattal, ahol megismerkedett a „Gyakorlati Képességek Fejlesztésén Alapuló Terápiás Oktatás” módszerével (Practical Skills Therapeutic Education). Ez a Rudolf Steiner tanításaiból sokat merítő módszertan kiváló eredményekkel működik a hagyományos iskolarendszerből valamilyen ok miatt kieső fiatalok esetében. Az iskola diákjai között vannak fogyatékkal élők, autisták, emellett pszichés problémákkal, magatartási zavarokkal, szenvedélybetegséggel küzdők is.

Az iskola oktatási módszertana a hagyományos, kézműves mesterségek gyakorlására, elsajátítására épít, alapvetően az utánzásos tanulás módszerével, valójában újra-felfedezve, új keretek közé helyezve a több száz éves hagyományokat. Időközben számos bizonyíték született, amely alátámasztja, hogy a kézműves tevékenységek fejlesztik a kreativitást, függetlenséget, a problémamegoldó képességet és az akaraterőt, tehát számos olyan képességeket, amelyeket az élet más területein is jól használhatóak.

A kézműves mesterséges gyakorlása emellett fejlesztő hatással van az agyra: neurológiai kutatások támasztják alá, hogy a kéz tapintási és kinesztetikus receptoraiból származó információ pozitív hatást gyakorol az agykéreg működésére, a kézzel végzett tevékenységek az agy kognitív működését is fejlesztik. A módszertan fontos része ezen kívül, hogy a kézműves tevékenység során létrejövő esztétikus és hasznos tárgy önbizalmat ad a készítőjének.

A Gyakorlati Képességek Fejlesztésén Alapuló Terápiás Oktatás módszertanát alkalmazó „Kézenfogó kézműves klub” képzőművész irányításával, önkéntes segítőkkel indul a tervek szerint jövő februárban. A kézműves szakkör költségeinek fedezésére a Diverzitás Alapítvány adománygyűjtő kampányt indított, amelyhez a következő oldalon lehet csatlakozni:

https://adjukossze.hu/kampany/kezenfogo-kezmuves-klubot-godollore-2116

 

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Az Airbnb és a szálloda megfér egymás mellett

Végső búcsú Pécsi Ildikótól