in

Kiállítás emlékezik Lengyelország függetlenségének 100. évfordulójára

Lengyelország és a világ lengyelsége 2018. november 11-én ünnepelte a függetlenség visszanyerésének 100. évfordulóját. A jubileumról a Gödöllői Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat kiállítással emlékezett meg.

A megnyitót 2019. január 18-án kora este tartották a Civil Házban – nyugodtan mondhatjuk, óriási érdeklődés mellett.

A résztvevők üdvözlése után Szabó László, a GLNÖ elnöke kiemelte, hogy míg az I. világháború Magyarország számára tragikus eredménnyel végződött, addig Lengyelország számára 123 éves felosztottság és nemlét után meghozta a függetlenséget, mivel Oroszország, illetve Németország és Ausztria egymás ellen harcoltak. A kiállított anyag kiegészítéseként ismertette a háború menetét lengyel szempontból, kiemelte Józef Pilsudski marsall és légióinak múlhatatlan érdemeit a függetlenség elnyerésében, az új állam keleti határainak kialakításában, a lengyel-bolsevik háború megnyerésében. Az utóbbi győzelemben – „visztulai csodában” – fontos szerepet játszott Teleki Pál, akkori magyar miniszterelnök támogatása is. Kitért a nálunk szinte ismeretlen sziléziai felkelésekre és arra, miért jött létre Gdansk Szabad Város.

Hozzászólásában Fábry Mihály a Teleki Pál Egyesület elnöke méltatta a magyar-lengyel barátságot és Teleki Pál bátor kiállását Lengyelország mellett 1920-ban, majd másodszor 1939-ben, amikor elutasította a német követelést, hogy a magyar vasutakat felhasználhassák Lengyelország hátbatámadásához.

Az estet szerény fogadás és fehér asztal melletti jó hangulatú beszélgetések zárták. Köszönjük mindenkinek a megjelenést, különösen azoknak, akik tevékenyen hozzájárultak a rendezvény sikeréhez és a lengyel-magyar barátság szorosabbra fűzéséhez.

A kiállítás január 31-ig tekinthető meg a Civil Ház nyitvatartási idejében.

(Szabó László, GLNÖ)

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elismeréseket adtak át a Magyar Kultúra Napján

A KATASZTRÓFAVÉDELEM TÁJÉKOZTATÓJA A KÉMÉNYSEPRŐIPARI KÖZSZOLGÁLTATÁSRÓL