in

Költségmegosztás, elszámolás – a Gödöllői Távhő Kft. tájékoztatója

Az elmúlt 10 évben jelentős változás történtek a lakóépületek távhőszolgáltatás elszámolása terén. A lakások jelentős részét felújították, a távhőszolgáltatással ellátott épületekben bevezetésre került az épületenként történő mérés szerinti elszámolás, a radiátorokra a lakóközösségek döntése szerint költségmegosztó készülékek kerültek felszerelésre.
A költségmegosztók alkalmazásának és a költségek megosztásának általános szabályait 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet szabályozza.

A költségmegosztó készülékek az egyes fűtőtestek hőleadásáról szolgáltatnak információt. A költségmegosztó nem mértékegységben mér, mivel kizárólag a felhasználási arányok megállapítására alkalmas.
A költségmegosztók elszámolására a lakóközösség egy a költségosztást végző céggel köt szerződést, mely kiterjed a költségmegosztók évenkénti leolvasására, kiértékelésére, az egyes lakásokra jutó hőmennyiségek meghatározására.

Amennyiben a tulajdonosi közösség fűtési költségmegosztók alkalmazásáról döntött, akkor az elszámolási időszakban igénybe vett fűtési hőmennyiségnek legalább 30%-át, de legfeljebb 50%-át az épületrészek fűtött légtérfogata arányában, a fennmaradó részét fogyasztásarányosan, a fűtési költségmegosztók leolvasott adatainak alapulvételével és azoknak a korrekciós tényezőkkel történő módosításával számított értékei arányában kell az épületrészek között felosztani.

A költségmegosztást végző cégtől kapott adatszolgáltatás alapján a Kft. elkészíti az egyes felhasználási helyekre vonatkozóan a fűtési célú hődíj elszámolást.
A Kft. nem tud felvilágosítást adni a költségmegosztók kiértékeléséről, mivel nem áll rendelkezésére a felhasználási helyeken kiolvasott adat, csak a kiértékelés eredménye. Az ilyen irányú panaszokra minden esetben a lakóközösség képviselője, illetve a költségosztást végző cég tud felvilágosítást adni.
A kiértékelés alapján megállapított lakásokra jutó hőfelhasználási arányok (%) alapján történik a következő fűtési idényben a havi számlák fűtési célú költségek, hődíj sorának számlázása.

A fűtési díjmegosztási arányokat a tulajdonosi közösség egy elszámolási időszakra állapítja meg úgy, hogy a fűtési díjmegosztási arányok összege 100%. A fűtési díjmegosztási arányok egy elszámolási időszakon belül nem változtathatók.

Példa a költségosztók leolvasását követő elszámolásra:

A – fűtési idényben a kft. által „Fűtési célú költségek” Hődíj soron kiszámlázott mennyiségek összesítve (GJ)
B – a költségosztást végző cég által a fűtésre történt hőfelhasználás mennyisége (GJ)

  • amennyiben a B > mint A, úgy a különbözet kerül kiszámlázásra,
  • amennyiben a B < mint A, úgy jóváírás történik, mely visszautalásra, illetve beszámításra kerül a díjfizető igénye alapján

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Megszűnt a vízkorlátozás

Sisi nyár 2022 – Augusztusban is zenés programok a MATE udvarán