in

Körösfői-Kriesch Aladárra emlékezünk

Június 16-án éppen száz esztendeje volt annak, hogy Körösfői-Kriesch Aladár, a jeles festő- és iparművész, a gödöllői művésztelep megalapítója meghalt.

Körösfői-Kriesch Aladár jelentős magyarországi és külföldi ismeretség és elismertség után, 1901-ben választotta Gödöllőt lakhelyéül. Már korábban is megfordult a településen. Dénes Jenő, Körösfői-Kriesch Aladár életrajzírója szerint a nyarakat a fiatal művész Székely Bertalanéknál, Szadán vagy egy jó ismerősüknél Gödöllőn, Szontághéknál töltötte. (Egyelőre a Szontagh családot még nem tudtuk azonosítani.) A visszaemlékezés szerint, a nyaralásokon sokat festett. A Gödöllői Városi Múzeum Élet a kastély vonzásában. Gödöllő, a nyaralóhely (1867–1945) című katalógusában közölhettünk egy magántulajdonban lévő akvarellt, ami 1889-es datálásával szép bizonyítéka a korai nyaralásoknak.

A művész, ismerve a települést, 1901-ben választott magának házat az akkori Erdő utcában, ami ma Körösfői-Kriesch Aladár nevét viseli. Leszármazottai ma is lakják a házat, amelyet emléktábla jelez. Az utca akkor még a község szélén helyezkedett el, ami mellett a végtelen erdők és mezők kedveztek a művész családról, művészetről és életről alkotott elképzelésének. Gödöllő gyönyörű fekvése, egészséges levegője és nem utolsósorban Budapesthez való közelsége, jó közlekedése is segítette Körösfői-Kriesch Aladár választását.

Körösfői-Kriesch Aladár jelentős szerepet töltött be a magyarországi művészeti életben. Festményeivel, iparművészeti műveivel minden rangos kiállításon részt vett hazánkban és külföldön egyaránt.

Gödöllőn gyakran látogatták művésztársai és barátai, akik hosszabb időt is eltöltöttek műtermében. Pár éven belül kialakult itt egy művésztelep. Körösfői-Kriesch Aladár idehívta Veszprémből barátját és sógorát, Nagy Sándort és Párizsból Belmonte Leót, akiknek házat tervezett művészbarátjuk Medgyaszay István. A házak a mai Körösfői-Kriesch Aladár utcában és lábszomszédként az Erkel utcában a mai napig láthatóak, azonosíthatóak. A többi idetelepült művész vásárolt illetve bérelt házat, szobát az akkori Erdő utcában vagy környékén. 1905-ben települt le Juhász Árpád, ekkortájt jött ide gróf Zichy István, Raáb Ervin, aki Máriabesnyőn élt egy nagyobb villában. Ezeket az épületeket sajnos nem tudjuk azonosítni. 1909-ben települt le Gödöllőn a fiatal Remsey Jenő. Feleségével, Frey Vilmával és gyermekeikkel 1929-ban költöztek be a ma is látható családi házukba, ami a Körösfői-Kriesch Aladár utca 6. szám alatt áll.

Körösfői-Kriesch Aladár szeretett Gödöllőn élni. Festményein találkozunk kertjeik, de távolabbi környezetük ábrázolásával. Ezek a képek helytörténeti érdeklődésre is igényt tarthatnak.

Gödöllő őrzi Körösfői-Kriesch Aladár emlékét. A Gödöllői Városi Múzeum a művész által alapított művésztelep alkotásait, a róluk szóló írott anyagot, fényképeket gyűjti és feldolgozza. Kiállításain, kiadványaiban kiemelten mutatja be a művész személyét és munkásságát.

Körösfői-Kriesch Aladár születésének 150. évfordulóját Gödöllő városa a szecesszió évének nyilvánította és kulturális intézményeiben a programok ennek szellemében zajlottak 2013-ban.

Őriné Nagy Cecília

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Zene Ünnep a könyvtárban

“Hazatér” a válogatott jobbátlövő