in

Leontin atya örökében – beszélgetés dr. Sztankó Attila, máriabesnyői plébánossal

Dr. Beer Miklós püspök  a korábban Zebegényben szogáltatot teljesítő dr. Sztankó Attilát bízta meg a Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos ház igazgatásával és Máriabenyői Nagyboldogasszony Bazilika vezetésével. Az új lelkipásztor Kárpátalján, Ungváron nevelkedett, tanulmányait szülővárosában, majd Gyulafehérváron, Budapesten és Essen-Werdenben végezte.

 • Amikor megkezdődött Leontin atya utódjának a keresése, néhányan már pedzegeték, hogy  mivel egyszer már követtem őt a szolgálatban Vácon a Hétkápolnánál, ismét sor kerülhet arra, hogy én folytathatom az általa megkezdett munkát – meséli beszélgetésünk kezdetekor Sztankó Attila – Így már másodszor vagyok Leontin atya örökében.
 • Mennyiben más és több az itteni feladat, mint korábbi szolgálati helyein?
 • – Inkább azt mondanám, más, hiszen a Hétkápolna is búcsújáróhely volt, csak kisebb. Máriabesnyő több évszázados búcsújárói hagyománya nagyobb kihívás, de egy nagy, és nagyon szeretetteljes apparátussal dolgozunk együtt. Ebbe beletartoznak a máriabesnyői és gödöllői hívek, akik szolgálatot teljesítenek a zarándokok és a búcsújárók érdeké Ez egy kiváló közösség, ami az elődeimnek köszönhető, többek között Gáspár Istvánnak, Turai Jánosnak és Leontin atyának, akik nem csak megszervezték, hanem megtartották és gazdagították is.
 • – Sikerült már a feladatokat átvenni és megismerni a közösséget?
 • – A gazdasági területet nagyon gyorsan át lehet venni, a precíz könyvelőnek köszönhetően egy nap alatt átláthatóvá vált a közösség gazdasági helyzete, a tulajdonjogi kérdéseket is át tudtuk venni, ami pedig a közösséget illeti, a tanácsadó testülettel néhány napja találkoztam.  Sokakat már név szerint is ismerek, látom, hogy milyen közösségek vannak jelen az egyházközségben, látom  a  motivációkat és az elképzelé Ez egy folyamat, ahol mindig lesznek új feladatok. Én egy bizonyos szegmensét tudom vezetni az itt  folyó munáknak, de örömmel tapasztalom, hogy  nagyon jó segítőim vannak.
 • – Máriabesnyőn nagyon sok program várja híveket. A korábbi évekhez képest lesznek-e változások? Tervez-e új közösségi alkalmakat?
 • – Hogy milyen közösségi programok legyenek, az mindig megbeszélés kérdé Most az egyházközség testületi ülésen is az volt az egyik téma, hogy melyek azok a programok, amelyek így jók és továbbra is szükségesek, és melyek azok, amik átgondolást igényelnek. Nagyon sok minden a folyamatában derül ki. A legtöbb programnak, ami eddig be lett tervezve a 2019-2020-as évre, a terveknek megefelelően zajlik az előkészítése. Ha lesz változás, az a közösséggel való megbeszélés és együttműködés révén dől el.
 • – Máriabesnyőn nagyon sokan megfordulnak. Mit tart fontosnak, kiket szeretne leginkább megszólítani?
 • – A társadalom egész palettáját igyekszem megszólítani. Az időseknek megvan egy jóértelemben vett vallásossága, a középgenerációnak is van egy Egyház- és Krisztusképe, a fiataloké pedig alakul. Mindegyikünké alakul, de a kisgyermeké sokban függ a szülőétől. Befogadó, elfogadó, a saját gyermeki lelkének megfelelően alakítja ezt a ké Amikor kamaszodik, majd felnőtté válik, akkor ez a kép sajátos módon tisztul, meghatározóak lesznek azok a benyomások, amelyek érték őt az életben. Idős korban pedig úgy mondjuk, letisztul és egy nagyon szép egyházkép lesz ideális esetben, egy ideális társadalomban. Magyarországon és a környező országokban a múlt század második felének ideológiája rajta hagyta a lenyomatát a világszemléleten, az istenképen, az egyházképen. Ezek nagyon súlyosan hatnak ma is. Az pedig  már más kérdés, hogy az egyházi közösség ellensúlyozni tudja-e  ezeket a hatásokat. Nekünk erre kell törekednünk.  Hadd mondjak egy példát: Ha egy TV műsorban beszélnek Krisztusról tudósok,  magukat tudósoknak nevező kutatók, az egészen más mint  amikor egy szakavatott teológuskutató tart előadást! Fontos, hogy az emberekhez az utóbbi is eljusson. De legfontosabb a Krisztussal való személyes kapcsolat és az erről való tanúságtétel.
 • – Hogyan vezetett az útja Ungvárról Gödöllőre?
 • – Az általános és a középiskola tanulmányaimat otthon, a szemináriumit pedig a gyulafehérvári főiskolán végeztem, s mivel akkor csatolták a főiskolát a Lateráni Pápai Egyetemhez, lehetőséget kaptam arra, hogy ott folytassam a tanulást. Ezután zenei és biblikus tanulmányokat folytattam a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. Eközben kezdtem tanítani a Budapesti Kántorképzőben liturgikát, majd hittant és gregorián é A doktori képzéssel párhuzamosan végeztem az Országos Cecília Egyesület Karnagyképzőjét is. A gregorián iránti szeretet még az ungvári plébánosomhoz, Bohán Béla SJ atyához kötődik. Később megismerkedtem Béres György atyával, aki a Budapesti Gregorián Szkólát vezette, a vele való szakmai párbeszédnek köszönhetően lett a gregorián ének a szakterületem.
  Tanulmányaim alatt ismertem meg Verbényi István atyát, az ő ösztönzésére a biblikus területről átmentem a litrugikus területre, így a doktori disszertációmat már liturgikából írtam. Közben az Essen-Werdeni Folkwang Universität der Künste gregorián intézetében folytattam tanulmányimat Stefan Klöckner és Franco Ackermanns tanítványaké A múlt évben vettem át Béres György atyától a szkóla vezetését. Mivel a szkóla nyáron mindig tesz vidéki látogatásokat, idén Máriabesnyőn is hallhatják majd őket.
  Mindezek mellett tagja vagyok a három évente megrendezésre kerülő Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivál szervező bizottságának. Erre az eseményre legközelebb 2020-ban kerül sor, s az Eucharisztiktus Világkongresszus egyik szép ráhangoló alkalma lesz.
 • – Végül nézzünk egy olyan területet, ami úgy tudjuk, fontos az ön számára: ez a sport…
 • – Édeapám az ungvári Dinamónál dolgozott, ahol gyermekkoromban nagyon jó vívószakosztály volt, de a sportot igazából kamaszként szerettem meg. Ami a vágyam volt, az a kerékpározás, de nekünk sajnos nem volt pénzünk egy jó versenykerékpárra. Azután eljött ennek is az ideje. Ma ez a kedvenc sportom, leginkább az országúti kerékpározást szeretem, de az úszás és a futás is ott van a kedvenceim közö Gödöllő feltérképezését is megkezdetem már – kerékpáros szempontból – elmondhatom, szívemnek való terület.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

2 Comments

Leave a Reply
 1. Kedves Attila Atya! Szívből köszönöm, hogy megismerhettem az életútját. Püspök Úrnak is köszönöm, a választását, hogy Önt nevezte ki a mi közösségünk élébe. Ahogy Leontin Atyát is nagy szeretettel fogadtuk, és (én személy szerint) minden vasárnap érzem jelenlétét a szentmisén.
  Végtelen nagy a tiszteletem Ön iránt. Fiatal kora ellenére páratlan a megbecsülésem, és tiszteletem. Szívem minden szeretetével kívánom, hogy érezze jól magát nálunk. Isten, és a Szűzanya oltalmazza Önt! Üdvözlettel, Pecsovszky Imréné

 2. Kedves Attila Atya! Szívünk minden szeretetével fogadjuk Önt Máriabesnyőn, és egyben kérjük Isten áldását, a Szűz Anya oltalmazását az itteni feladatainak ellátáshoz. Szívélyes üdvüzlettel, Pecsovszky Imréné

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

1 könyv, 1 film, 1 kávé – A Weiss Manfréd család története papíron és vásznon

Április 7., vasárnap: Útlezárások