in ,

Maraton: A táv, amit tisztelni kell

Beszélgetés Erdélyi Zsófia olimpikonnal

A GEAC-nevelésű Erdélyi Zsófia ma már az UTE hosszútávfutója, többszörös magyar bajnok. 2009-ben ezüstérmet nyert a kaunasi utánpótlás Európa-bajnokságon 10.000 méteren, 2011-ben megnyerte a Las Vegas Maratont, 2012-ben Houstonban lett ötödik. Zsófi 2017 májusa óta kétgyermekes anyuka, ám ennek ellenére tervei között szerepel a tokiói olimpiára való kijutás. A gödöllői futóval a felkészülés nehézségeiről, a maratonfutás rejtelmeiről, illetve az idei szezonjáról beszélgettünk.

 

Hány éves korodban kezdtél el atletizálni, egyáltalán, hogy jött az atlétika?

Hat éves koromban kezdtem el futkározni, de már öt évesen is a pálya széléről lestem a nővéreim, ahogy Kirchhofer Jóska bácsi utasításait követve rótták a köröket. Szóval a nővéreim hatására kerültem az atlétikapályára.

Érettségi után Los Angelesben jártál egyetemre. Miben különböztek a kinti edzések az itthoniaktól?

Talán a legfontosabb különbségként a csapatot említeném, mivel voltunk vagy 10-15-en egy edzésen. Csak lányok, és csak közép- és hosszútávfutók. Bár a könnyű futásokon kívül nem sokat tudtunk együtt edzeni, mert más szinten voltunk.

Edzésmunkában nem sok különbségre emlékszem, mivel nekem szerencsém volt, és a kinti edzőm (Tom Walsh) vevő volt rá, hogy az itthoni munkámhoz hasonló edzéseket végezhessek kint is. A hosszú futásokat viszont ő vezette be a munkámba, pedig akkor még a maraton messze elkerülte a gondolataimat.

Indultál már junior vb-n, Eb-n, utánpótlás Európa-bajnokságon ezüstérmes voltál, versenyeztél olimpián. Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Az olimpia fergeteges érzéseket váltott ki belőlem, és felejthetetlen élményekkel gazdagított, de mégis az U23-as ezüstérmemre vagyok a legbüszkébb. Sosem felejtem el, mennyire remegett a lábam, amikor a dobogón álltam.

Hogy lesz egy 3000 méteres akadályfutóból maratonfutó?

Akadályfutásban megálltam a fejlődésben és egyre rosszabb élmények fűztek hozzá. Nem kedveltem már annyira. De nem egyből a maratonhoz nyúltunk, hanem először az 5000-hez és a 10 000 méterhez. Csoma Ferenc azonban a maratoniban látta az esélyt arra, hogy kijuthassak a londoni olimpiára. Szófogadó tanítványként nem ellenkeztem, hisz régi vágyam volt az olimpiai részvétel. Azóta pedig beleszerettem a maratonba. Furcsa, de imádom. Különleges táv, amit tisztelni kell.

Mi kell egy jó maratonfutáshoz?

Kitartás, türelem és magas fájdalomtűrő küszöb. A maratonfutás egy titokzatos, meglepetésekkel teli pár óra. Lehetsz a legjobb formádban, de még akkor sem lehetsz benne biztos, hogy jól fog elsülni. Egy rossz frissítés, vagy csak picivel gyorsabb kilométerek a tervezettnél és már bajba kerülhetsz. Persze ennek az ellenkezője is előfordulhat.

Anyaként mennyiben változott a felkészülésed? Hogy lehet összeegyeztetni az anyaságot és az élsportot?

Az esetek többségében már fáradtan és kialvatlanul megyek edzésre, majd még fáradtabban térek haza. Nem tudok napi kettőt edzeni, mivel jelenleg nem tartom lehetségesnek, hogy a két edzés közötti időben regenerálódni tudjak. Még a másnapra való regenerálódás is nehezen megy. De nagyon sok segítséggel a napi egy edzést meg tudom oldani.

Szóval az anyaság és az élsport csak rengeteg segítséggel oldható meg. A férjem, a férjem szülei, az én szüleim, és a nagyszüleim, akiknek nagyon sokat köszönhetek. Nélkülük nem tudnám megoldani.

Hogy néz ki egy heti edzésed?

Napi egy edzés, minden nap. Általában kéthetente van egy pihenőnapom, de a testem jelzéseitől tesszük ezt függővé. A heti kilométerszámom változó, 90-től 150-ig bármi lehet. A testem még nem bírja el a régi edzésmunkám, mivel egészen új dolgokkal is meg kell küzdenem az edzések mellet, mint például az alváshiány. Szóval nincs két ugyanolyan hét. Egy biztos dolog van a hétben, az pedig a hétvégi hosszú futás.

Hogy bírod a monotonitást, mit csinálsz futás közben?

Imádom a hosszúfutásokat, főleg a hétvégi hosszút, amikor 25 km-től 35 km-ig bármi előfordulhat. Ilyenkor a férjem velem tart, és bringával megy előttem. Csak annyi a dolgom, hogy kövessem, mivel tökéletesen tudja a kért tempót produkálni. Ilyenkor csak futok, és a futásra koncentrálok. Számolgatom a fejemben, hogy mennyi van még hátra, bíztatom magam, hogy még eddig vagy addig bírjam ki ezt a tempót, ilyesmik.

A könnyű futásaim (10-20 km) alkalmával van, hogy zenét hallgatok, van, hogy nem bírok zenét hallgatni, és olyankor csak kikapcsolok, vagy gondolkodom, vagy egyszerűen csak csendben szenvedek és harcolok magammal. Ez olyan, hogy a huncut kis gondolatok jönnek-mennek, arra csábítanak, hogy megálljak és hazasétáljak, vagy épp csak ne fussak annyit, amennyi tervezve van. Ezek szoktak a leghosszabb futások lenni, legyen szó bármennyiről is.

Verseny alatt, vagy akár edzésen hogyan tudsz átlendülni a holtpontokon?

Magamat bíztatom. Apró célokat tűzök ki magam elé. Ha résztávozunk, és kezdek fáradni, és megfordul a fejemben, hogy de jó lenne lassulni, akkor azt mondom magamnak, hogy “Még ezt az egy kört, ezt az egy kilit.”, vagy “csak csináld, amit kell, ezt akarod csinálni, akkor csináld, ne panaszkodj.”

A hosszú futások alkalmával pedig ugyanígy beszélek magamhoz, csak akkor helyhez kötöm, hogy eddig vagy addig bírjam ki.

Egy verseny alatt mennyi holtpont van?

Rövidebb távokon nem igazán van. A maraton alatt persze már igen, ott az elejétől kezdve bármikor jöhet. De olyankor csak a negatív gondolatokat próbálom elhessegetni és pozitív gondolatokkal helyettesíteni. Az, hogy mennyi van egy verseny alatt, változó. Van, hogy csak egy, de az akkor jó nagy. Van, hogy öt kilométerenként folyamatosan holtpontokba ütközöm. Azt hiszem, ez egyébként fejben dől el. Ha mentálisan gyenge vagyok, akkor sok holtponton kell magam keresztülverekedni.

Hétvégén hosszú idő után először pályán fogsz versenyezni, milyen távon fogsz indulni és milyen idővel lennél elégedett?

A csapatbajnokságon 5000 méteren állok rajthoz, de az idei főcélom a 10 000 méteres Európa Kupára a kijutás, ahova még teljesítenem kell a szintet. Érdekesség, hogy az EK-ra 5000 méteres idővel is kvalifikálhatja magát az ember, amihez 16 perc 15 másodperces időt kellene futnom, ami most hétvégén még biztos nem fog menni, de közel szeretnék azért ehhez futni.

Hogy néz ki a szezon hátralévő része számodra?

A 10 000 méteres Európa Kupára mindenképp szeretnék kijutni. Majd őszre tervben van egy maraton, valószínű a Budapest Maraton, ami országos bajnokság is egyben. A tokiói olimpiára a pontok gyűjtésével tudok kvalifikálni magam, szóval okosan kell a versenyeket megválasztanom.

A maratont viszonylag sokáig lehet csinálni, mik a jövőbeli tervek, mi lesz Tokió után?

Először jussak el Tokióig. De szeretném a futást folytatni, esetleg, ha még egy olimpia bele férne, annak nagyon örülnék. Illetve nagyon szeretném a 2:28:50-es országos csúcsot megdönteni. Talán ez a legnagyobb kihívás számomra.

Mit csinálsz szívesen a szabadidődben?

Ha esetleg van szabadidőm, akkor olvasok, vagy sorozatokat nézek. A kedvencem a Modern család. Most bejött a jóga is a képbe, mivel épp női jógaoktatói tanfolyamot végzek. Vagy épp a gördeszkámon bohóckodom, természetesen csak óvatosan. Nem vagyok azért annyira ügyes.

Rengeteg hobbifutó van, akik félmaratont, maratont futnak. Mit tudnál nekik tanácsolni életük első versenye előtt?

Legyenek türelmesek. Ne rohanják el az elejét. Az első 10-15 km szinte mindig könnyedén esik, ilyenkor hajlamosak vagyunk abba a hibába esni, hogy növeljük a tempót, de sajnos ez visszaüt később.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Fekvőrendőröket telepítenek a Szent János utcába

A gödöllői Csuja László filmjének bemutatója a Gödöllői Városi Moziban