in

Még nagyobb szükség van a mentett élelmiszerre!

ÉTELMENTÉS = ÉLETMENTÉS – így szólt a Megújult Nemzedékért Alapítvány (MNA) találó kampánycíme a követes adománygyűjtés során idén ősszel, akik a Szeretet Lángja Gyülekezethez kapcsolódóan a Magyar Élelmiszerbank élelmiszermentő programjának keretében, mint gödöllői partnerszervezet folytatják városunkban több mint öt éve rendületlenül az élelmiszermentést és osztják szét rászorulók között. Ezzel valóban életeket mentenek, hiszen napjainkban az energia- és az élelmiszerárak rohamos emelkedésével még nagyobb szükség van segítségre.

A még fogyasztható, de már nem értékesíthető élelmiszereket továbbra is a gödöllői TESCO, ALDI áruházakból és a KFC-ből mentik az Élelmiszerbank országos hálózatának tagjaként. Saját szervezésben érkeznek még termékek a Jókenyér és – új résztvevőként – a Liget pékségből, de időről időre kapnak felajánlásokat az Élelmiszerbank központi raktárából és a Kútház kávézóból is. Az elhozható mennyiség az elmúlt hónapokban csökkenő tendenciát mutatott, de most újra naponta kb. 30-40 kg zöldséget, gyümölcsöt és 50-60 kg pékárut sikerül szétosztani az egyre nagyobb számban érkező rászoruló családok között, akik most különösen hálásak érte, hiszen sokaknak ez biztosítja a napi betevő falatot.

Mindezt kezdettől fogva önkéntesek működtetik, akik nélkül elképzelhetetlen lenne az élelmiszermentés városunkban. A sok összetevős, nagy szervezéssel és logisztikával járó folyamatot továbbra is Bocsor Krisztina koordinálja komoly szakértelemmel és odafordulással, aki egyúttal a kapcsolatot is tartja a segítséget kérő családokkal. Hozzá lehet fordulni bizalommal a +36 70 325 8729-es számon vagy az elelmiszergyujtes.info@gmail.com email címen, ha tudnak környezetükben olyan embertársukról, aki nehéz helyzetbe jutott. Munkáját napi szinten segíti Lakatos Edit és Babós Irénke, de további lelkes önkéntesekre is számíthatnak, mint például Soós Katára, Saska Ildikóra, Szalai Tündére, Kun Viktóriára és Szakáll Anikóra, szombatonként pedig az MNA bagi csapata viszi el és osztja szét az adományokat Lakatos István vezetésével Bagon a rászorulók között. Mindazoknak pedig, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak eljutni az osztásra, Várhelyi Péterné, Pataki Pál és Fejéregyházi Péter szállítják el az adományokat – a Gödöllői Nyugdíjas és Cukorbetegek Egyesületének, valamint az Életmód klub részéről – saját üzemanyagköltségüket sem sajnálva. Új együttműködés alakult ki még a Gödöllői Tanyagondnoki Szolgálattal, melynek munkatársa Szentgáli Varga Szilárd is eljuttat adományokat olyan családoknak, akik Gödöllő körzetének kieső, elszegényedett területein élnek.

A sok önkéntes segítségen túl a projekt fenntartásának komoly költségei is vannak, amik az utóbbi hónapokban rendkívüli mértékben megemelkedtek. A szállításhoz szükséges jármű fenntartása, üzemeltetése, a kötelezően előírt eszközök megvásárlása stb. több mint 1,7 millió Ft-ba kerül, csak a kötelező beszámolók postaköltsége a négyszeresére emelkedett, nem beszélve az üzemanyag árak emelkedéséről! A kiadások fedezéséhez közel 300.000 Ft-ot sikerült összegyűjtenie az MNA „követeinek” a fent említett sikerrel folytatott őszi adománygyűjtés során, és szerencsére több vállalkozás is – a Falker-Gbbr Bt., a Plastexpressz Kft., a Józsa Kft. és az Autoscope Kft. – segíti a működést. De a fennmaradó közel 1 millió Ft-os kiadásokhoz további támogatásokra is szükség van. „Ha valaki ezt a programot (szolgálatot) támogatja, minimum ÖTVENSZERES HASZONNAL jár, ugyanis minden befektetett, ajándékozott 1.000 Ft 50.000 Ft értékű élelmiszer-adomány átadását teszi lehetővé!” – olvashattuk szintén az adománygyűjtő kampányukban. A legkisebb adomány is nagy segítséget jelent, amit köszönettel fogad a Megújult Nemzedékért Alapítvány (jogi vagy magánszemélyektől) a 11600006-00000000-32708972 számlaszámukra (a közleménybe kérjük feltűntetni, hogy “Élelmiszermentés”).

Igazi büszkeségünk, hogy városunkban ez a humanitárius – környezetvédelmi szempontból is jelentős – projekt széleskörű összefogáson alapul, nemcsak különböző civil szervezetek, hanem több intézmény és az Önkormányzat részvételével, amely kezdettől fogva biztosítja a központi helyen jól megközelíthetetlen elosztóhelyiséget, ami ugyancsak kardinális jelentőséggel bír. A rászorulókat illetően folyamatos a kapcsolattartás a Gödöllői Forrás Szociális Segítő és Gyermekjóléti Központtal, az Önkormányzat Szociális Irodájával és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, de szerencsére a „figyelő rendszer” magától is működik városunk polgárai között.

Szívből reméljük, sokan támogatják az élelmiszermentés folytatását városunkban, hogy minél több rászorulónak segíthessenek vele!

Kecskés Judit, civil referens

 

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Tájékoztatás polgármesteri fogadónapról

Ajándék készítés a Zöld Varrodával és a Keratív Nagyikkal