in , ,

Megújult a Gödöllői Városi Múzeum cserkész kiállítása

Országosan is egyedülálló a Gödöllői Városi Múzeum megújult cserkészet történeti kiállítása, amit a gödöllői vadászatokat bemutató kiállítással együtt szombat óta ismét látogathat a nagyközönség. A számtalan különlegességet felvonultató tárlat valamennyi korosztály számára közel hozza a cserkész mozgalmat. Az ünnepélyes megnyitón dr. Gémesi György polgármester mondott köszöntőt, majd prof. Dr. Szakály Sándor, tanszékvezető egyetemi tanár nyitotta meg magyar és a nemzetközi cserkészet történetét bemutató kiállítást. Az összeállítás a Cserkésszövetség és a Gödöllői Városi Múzeum gyűjteményének ötvözetéből épült fel.
A Gödöllői Városi Múzeum 2018-ban, a Kubinyi Ágoston Program keretén belül felújított cserkész kiállítása elsősorban a hazai cserkészmozgalom fénykorát, a két világháború közötti időszakot kívánja bemutatni a látogatók számára, kiemelve az 1933-ban Gödöllőn megrendezett Jamboree-t és az 1939-es Pax-Ting-et, a cserkészleány világtalálkozót. De, emellett helyet kaptak itt a XX. század második felének cserkész emlékei is.
Gémesi György köszöntőjében a megújuló cserkészmozgalom egyik bástyájának nevezte Gödöllőt, hiszen a városban több mint háromszáz cserkész van, akik a hagyományok ápolása mellett rendszeres résztvevői a városi rendezvényeknek is. A polgármester megemlékezett az 1933-as világtalálkozó 60. évfordulójára megrendezett emléktáborról is, amelyet 1991.augusztus 1-jén Antall József egykori miniszterelnök nyitott meg, s amelyen az 1500 résztvevő között az 1933-as jamboree résztvevői is jelen voltak. Mint mondta, idén a 85. évfordulóra emlékezünk, de a kiállítás nem csak ehhez kapcsolódik, hanem az idei kulturális tematikus évhez, az Ifjúság évéhez is.


Az izgalmas és modern kiállítás
számtalan érdekességgel szólítja meg a fiatalokat. Így például a látogatók mobiltelefon applikáción keresztül kaphatnak tárlatvezetést, amelyet az intézmény falai között tölthetnek le, valamint a kiállítás részét képező informatikai eszközök segítségével számtalan érdekességet, többek között fotó és videó anyagot láthatnak.

A cserkészmozgalom meghatározó volt a magyar ifjúság életében a két világháború között. Olyan mozgalom volt, ami erkölcsi tartást adott tagjainak – mondta megnyitó beszédében Szakály Sándor, aki kiemelte: A jamboreere odafigyelt a világ, és Magyarország jóhírét vitte,hiszen országhatároktól függetlenül fogta összefogta az embereket.
Úgy fogalmazott, e
z a kisemmizett, területében 2/3-ától megfosztott ország, mintegy 15 évvel a világháborús vereség után, képes volt megrendezni és befogadni ezt a rendezvényt, összefogással, a nemzeti érzése előtérbe helyezésével, félretéve a társadalmi, vallási és egyéb különbségeket, fölmutatni valamit a világnak és példát adni.

Szerencsésnek nevezte, hogy a rendszerváltoztatás után újraindulhatott a mozgalom, és az egykori tagok örömmel segítették ezt a folyamatot. A cserkészet ma is erkölcsöt, tartást és magyarságot ad., s a kiállítás is ezt az üzenetet adja tovább. Mint mondtam jó lenne egy kisebb vándorkiállítást csinálni az itt látható anyagból, hogy megmutassuk azokat az értékeket, amik itt összegyűltek.

A tárlat egyik látványossága az a nagyméretű lego terepasztal, melyen a 1933-as jamboreet mutatják be a a város jellegzetes épületeivel és mozgó vasúti valamint HÉV modellel. A terepasztalra felkerült többek között a múzeum, az egykori községháza és a református templom épülete, valamint megjelenítették az Erzsébet parkot is.
A bemutatott anyagban számtalan különlegesség kapott helyet, így például gróf Teleki Pál, egykori miniszterelnök, főcserkész tábori ágya, és Sinkovits Imre színművész cserkészigazolványa.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A gyepmesteri telepnek segítettek a GSK dolgozói

3. “Igazmondó Országos Fagyiverseny” Gödöllőn