in ,

Méltóbb környezetet alakít ki a Teleki Pál Egyesület az egykori miniszterelnök sírjánál

Gróf Teleki Pál egykori miniszterelnök,főcserkész máriabesnyői temetőben lévő sírjánál gyűltek össze tisztelői, hogy megemlékezzenek halálának évfordulójáról.

A rendezvényen dr. Jeney László, a Teleki Pál Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket és örömmel számolt be a sír környékére tervezett fejlesztésekről.

Mint elmondta, a Teleki Egyesület, amely már évek óta gondozza és szépíti a sír közvetlen környékét, további területet kapcsol az emlékhelyhez. A sír közelében egy haranglábat emelnek, a körülötte levő területet igényesen alakítják ki padokkal, növényekkel. Mindez egy nagyobb fejlesztés része, aminek során többek között a temető bejáratától egy szép és jól járható ösvény vezet majd a Teleki család sírjához.
Mindezek a fejlesztések annak köszönhetően valósulhatnak meg, hogy Gödöllő Város Önkormányzata a kezdeményezés mellé állt és 25 millió forinttal támogatja az egyesület kezdeményezését.
Jeney László örömmel szólt arról, hogy a Nemzeti Örökség Intézete is a kezdeményezés mellé állt és támogatja a projektet.
Nagyjaink tisztelete és emlékének ápolása mellett az is feladatunk, hogy erre megtanítsuk a bennünket követő generációkat is – erre hívta fel a figyelmet beszédében Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója.
Móczár Gábor elmondta, a Teleki sír része a Nemzeti Sírkertnek, s örömét fejezte ki, hogy ilyen összefogás jött létre az emlékhely fejlesztéséért. Beszédében méltatta a Teleki Pál Egyesület tevékenységét.
A megemlékezésen Szabó Eszter és Szentgáli-Varga Villő Árnika és Jaczkovics Vincze ( a Török Ignác Gimnázium diákjai) és Kája Sándor, a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika kántora közreműködött. Imát mondott Virth József, a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika plébánosa.
A rendezvény zárásaként a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait a síron. Gödöllő Város Önkormányzata nevében Bárdy Péter alpolgármester koszorúzott. (KJ)

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Fotó: facebook.com/WMACI2023

Szekeres Zsolt negyedik lett a szenior vb-n

Megáldották az új premontrei templom tornyának keresztjeit