in ,

„Mi játsszuk a legszebb futballt a megyei elsőosztályban”

Beszélgetés Hevesi Tamással

Júniusban új időszámítás kezdődött a gödöllői labdarúgók életében. Hevesi Tamás váltotta Pozder Nenadot a vezetőedzői poszton. Az új szakvezető szerint a kinevezése óta eltelt 6 hónapban sokat fejlődött a társaság, a leállás pedig kifejezetten rosszkor jött a csapatnak. Városunk futballistáinak november 8-án, a Felsőpakony elleni 2-1-es hazai győzelemmel ért véget a csonka őszi szezon. A gödöllői bikák ezzel a 7. helyen zárták az évet, de a tréner úgy gondolja a tabella nem tükrözi a reális erőviszonyokat. A téli szünetet követően Hevesi Tamás gárdája tavasszal már az átkeresztelt, ezentúl Szűcs Lajos nevét viselő sportcentrumban folytathatja a bajnokságot. Az elmúlt félév tapasztalatairól a vezetőedzőt, Hevesi Tamást kérdeztük.

Mennyire elégedett a csapat őszi teljesítményével a játék, illetve az eredmények tekintetében?

Úgy vélem összességében jól dolgoztunk, egy jó szellemiségű társaságot ismertem meg. A játékban mindenképpen fejlődtünk, szerintem a legszebb futballt játsszuk a Pest megyei I. osztályban. Bár ez sajnos nem mindig párosult szerencsével és eredménnyel. Amikor nyáron bemutattak Gödöllőn, mint az új vezetőedzőt, azt ígértem, egy kezdeményező, támadó futballt játszó csapatot fogok építeni. Ez a meccseken már maximálisan visszaköszönt. A játékosok megértették az elvárásaimat, megtanítottam nekik több játékrendszert. Sikerült átadnom nekik az egyes posztok feladatköreit, azokat pedig álmukból felkeltve is tudniuk kell. Támadásban, védekezésben és az átmenetekben is. Ha szükséges, így mérkőzésen belül is tudunk játékrendszert váltani, csere nélkül.

Kép: Gödöllői SK Facebook-oldal

Mennyire tükrözi a realitást az együttes bajnoki tabellán elfoglalt pozíciója?

A sok döntetlenünk miatt jelen pillanatban a 7. helyen állunk, ez nem a realitás. Ennél lényegesen feljebb kellene tartózkodnunk. Ha figyelembe veszem például, hogy az őszi szezon végén milyen meccseink maradtak el, szinte biztosan előrébb zártunk volna.

Még úgy is, hogy a hátralévő 4 meccsből 3 idegenbeli lett volna?

Egyértelműen. Játszottunk volna a sereghajtó Törtellel, a 16 fős mezőnyben 13. helyen lévő Pilissel, a leszálló ágban lévő Dunaharasztival, illetve az éllovas Vecséssel. Most viszont a halasztások után nem tudjuk mi lesz télen. A gyengébb csapatok lehet addigra erősíteni fognak, nem lesznek ugyanazok a keretek. Emiatt nagyon rosszkor jött nekünk a leállás, szerettük volna befejezni az őszi idényt rendesen. Kezdtem megtalálni végre az egyes játékosok melyik posztokon működnek a legjobban, a társaság kezdett formába lendülni.

Az őszi idényből még hátralévő ellenfelek a koronavírusra hivatkozva kértek halasztást?

A csapatoknak nem is kellett konkrétan megindokolniuk. Ez volt számomra legbosszantóbb. Elegendő volt jelezni a szövetség felé, ha valaki nem akarta folytatni. A halasztáshoz pedig nem is volt szükség az ellenfél beleegyezésére. De ez nem a klubok hibája, rossz volt az MLSZ kiírása. Igazolt covidos játékosok esetén jogos, érthető a lemondás, viszont így nem érzem igazságosnak a döntést.

Kép: Hevesi Tamás Facebook-oldala

A kapott gólok (12) szempontjából jól áll a csapat, a Gödöllőnek van a negyedik legjobb védelme. Ezzel szemben a rúgott gólok tekintetében 16-nál tart az együttes jelenleg, amivel a mezőny hátsó fertályába tartozik. Ennek mi lehet az oka?

Rengeteg helyzetet dolgozunk ki. Erre a legékesebb példa, amely mindig is álmatlan éjszakákat fog okozni, a Maglód elleni meccsünk az 1. fordulóból. A stábom által vezetett statisztika szerint 28 nagy helyzetünk volt, míg a Maglódnak öt. Mégis kikaptunk hazai pályán 3-0-ra. Összességében a Tököl elleni mérkőzésen kívül mindig nyomás alá tudtuk helyezni az ellenfelünket. Azonban sokszor sajnos hiába. A játék nem párosult mindig eredménnyel. De én akkor sem fogok ezen változtatni, beállni védekezni, kontrajátékot játszani. Ezen az úton szeretnénk továbbra is haladni. A gödöllői hagyományokhoz egyszerűen nem illik a defenzív futball. Egyébként a kevés lőtt gól leginkább a rossz döntésekre vezethető vissza. Néha önzők voltunk, bizonyos esetekben túl nagy volt a becsvágy a támadóknál, hogy saját maguk szerezzenek gólt. Próbálunk ezen javítani, tudatosítani kell a játékosokban, hogy gólpasszt adni, a másikat kiszolgálni ugyanannyira értékes.

A 6 gólos Mudroch Mendel és az 5 gólos – nyáron Gödöllőre igazolt – Koziorowski Richárd mellett csak Nagy Barnabásnak van kétszámjegyű gólja a csapaton belül. Ezen hogyan lehet javítani tavaszra?

Ha a sérültjeink felépülnek, az már önmagában sokat lendíthet előre minket. Pancsuska Tamásnak rögtön a szezon elején kiújult a sérülése. Méhes Palival – aki egy igazán gólérzékeny támadó – sajnos még alig tudtam együtt dolgozni, ő is megsérült, koronavírusos is volt. Vele lehetne Koziorowski mellett egy másik igazi centerünk is. Taktikai szempontból is fontos lenne a játéka. Nagyobb lenne a repertoárom.

Új igazolásokkal is tervezik megerősíteni a keretet a téli szünet során?

Mindenképpen. A védő pozíciókban nem vagyunk túl sokan, a kapus poszton is szükséges erősíteni. A kezdő kapusunk, Hesz György mögött jelenleg a saját nevelésű, mindössze 16 éves Balogh Tamás ül a cserepadon. Sajnos létszámilag is szűken vagyunk, nyáron többen elmentek, vagy abbahagyták, emiatt szükségünk van új játékosokra. Három-négy új mezőnyjátékos, plusz egy kapus lenne az ideális.

És mikor folytatódhat az idény?

Sajnos jelen pillanatban semmit nem tudni. Hivatalosan február 20-án van a bajnoki rajt. De ez egy nagyon rossz döntés szerintem. Ez alapján május 20-áig, 3 hónap alatt közel 20 mérkőzést kellene lejátszanunk. Amatőr futballról beszélünk. Itt nem lehet hétközben meccseket játszani. Dolgoznak, iskolába járnak a srácok. Ráadásul most még tökéletes, játékra alkalmas idő lenne. Nincs hó, fagy. Totálisan érthetetlen ez a döntés számomra még mindig.

Kép: Gödöllői SK Facebook-oldal

Most hogyan, milyen intenzitással készül a csapat?

Jelen pillanatban az erőnléti edzővel, Bárdos Mónikával egy fizikálisan szintentartó edzésmunkát végeznek a fiúk. Heti 2-3 alkalommal vannak tréningek. De az a baj, hogy nem tudjuk mire és mikorra kell készülnünk. Konkrét cél nélkül viszont nehéz a játékosokban fenntartani a motivációt.

A bemutatkozó sajtótájékoztatón említette, hogy adott esetben segíteni fogja a gödöllői utánpótlás edzők munkáját is. Volt ideje az eddigiek során az utánpótlásban folyó szakmai munkába betekinteni, netán tanácsokkal ellátni a trénereket?

Abszolút. Többször is volt már rá példa. Nagy Dániellel, az U17-esek edzőjével – a klubnak az egyik fő ikonjával – több alkalommal is beszélgettünk már játékrendszerekről. Ezenkívül más utánpótlás edzők is kértek már tanácsokat tőlem pl. különböző edzésgyakorlatok kapcsán. Szóval kijelenthető, hogy szoros kapcsolatban vagyok az utánpótlás szakággal. Ugyanakkor senkinek nem szeretnék beleszólni a munkájába. Ha bárki megkeres, akkor szívesen, örömmel adok tanácsokat. Szerencsére erre már többször is volt példa. A klubon belül mindannyiunknak közös a célja. Saját nevelésű, tehetséges gödöllői játékosokkal feltölteni a felnőtt csapatot. Középtávú célunk pedig, hogy ezek a felnövő fiatalok 2-3 éven belül már egy NB III-as csapatban játszhassanak.

Hornyák Balázs

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elismerések azoknak, akik sokat tesznek Gödöllőért

Januárban ismét megnyílnak az általános és a középiskolák