in

Mindenkit vár a Karácsonyház!

Beszélgetés Kruták Zsófiával

A hét végén megnyitotta kapuját a Karácsonyház. A Várkapitányi-lak , közismertebb nevén a Testőrlaktanya környezete már ünnepi hangulatot áraszt, a látogatók pedig egy elvarázsolt világban érezhetik magukat, amint áthaladnak a hatalmas diótörő figurák között. Az elmúlt években rendkívül népszerűvé és országos hírűvé vált Karácsonyház megálmodójával és megvalósítójával, Kruták Zsófiával az idei programokról és a karácsonyi trendekről beszélgettünk.

 • Úgy tűnik, egyre tágul az a mesés birodalom, amit a Karácsonyház jelent, hiszen idén már az előtte lévő területen is egyre több a látnivaló. A bejáratnál idén két hatalmas diótörő várja a látogatókat, ami már messziről megadja a ház mesehangulatát. Szeretném, hogy ez egy olyan kapu legyen, hogy akik hozzánk érkeznek, ezen kívül hagyják a mindennapok problémáit, feladatait. Alatta áthaladva a karácsony varázslatos, mesés világa vár mindenkit.
 • És újra itt a karusszel is, ami a Monarchia korát idézi. Ennyire népszerű volt tavaly?
 • Nagyon szerették, a gyerekek és az idősebbek körében egyaránt nagy sikert aratott. Rengeteg nagyszülőt vonzott ide nosztalgiázni, ők pedig hozták a gyerekeiket, unokáikat, s bevallom, nem tudom kinek szereztünk vele nagyobb örömet.
 • Akik már jártak itt, jól tudják, hogy igyekeznek valamennyi ünnepi dekorációs stílust bemutatni a hagyományostól a legújabb trendig. Emlékeink szerint volt már rénszarvas, jegesmedve és diótörő korszak. Idén mi lesz a sláger, ami meghatározó elem a nemzetközi karácsonyi dekorációban?
 • Nálunk inkább a tradicionális díszek és stílusok dominálnak: az angyalok, a betlehem, a diótörők, a rénszarvasok, de természetesen az idei évnek is jellemző figurája itt is megjelenik, igaz, ezt mi visszafogottabban próbáljuk bemutatni. 2017-ben jelentek meg a divatban, a kiegészítőkben és akár a kozmetikumok csomagolásán is az unikornisok, másnéven az egyszarvúak. Na, most, tudni kell, hogy a karácsony trendjei általában követik a ruházati és kiegészítőkét kis időbeli eltolódással. Amikor elkezdtünk ismerkedni az idei dizájnnal, egyértelmű volt, hogy muszáj lesz ezt a figurát is behozni a Karácsonyházba.  Bevallom ezzel kapcsolatban én szkeptikus voltam és vagyok, mert a magyar otthonok zömében nem az unikornis a jellemző karácsonyi figura, és nem is hiszem, hogy a jövőben az lenne. De ettől függetlenül, nálunk is megtalálható lesz, ha valaki ilyet szeretne. A másik európai méretű trend az idén, a tenger világának a karácsonnyal való kombinálása. Na, ez sem igazán jellemző nálunk, de azért ebből is lesznek elemek, amiket itt is megtalálhatnak majd, épp úgy, mint a szintén divatosnak számító flamingókat. Bevallom, én inkább a tradicionális kellékeket kedvelem és a tapasztalataim szerint a magyar lakosság is inkább hagyománytisztelő ebből a szempontból. De igyekszünk kiegyensúlyozni a mérleget, és mindent bemutatni.
 • Az állatos díszek már a múlt évben is megjelente. Mekkora az igény ezekre?
 • Nagy sikert arattak, leginkább azokat a díszeket keresik, amiken a saját kedvenchez hasonló ábrázolás van. Idén a házi kis kedvenceink külön tematikus sarkot is kaptak, ahol a ‘kutya fája’ is megtekinthető.
 • Az elmúlt években különleges programok, kézműves foglalkozások is várták az érdeklődőket. Idén mivel készülnek?
 • Vannak visszatérő és nagy népszerűségnek örvendő programjaink, amelyek idén is megrendezésre fognak kerülni. Ezek közé tartozik a Mikulás napi gyermek programok, a családi fotózások, a tavaly fantasztikus hangulatotban zajlott kültéri acapella koncertünk. Minden programról még nem szeretnék nyilatkozni, biztosan lesznek idén is meglepetések, amelyeket a Karácsonyház facebook oldalán időben közzé fogunk tenni.
 • Az elmúlt év nagy slágere volt a fotópont. Úgy tudom, idén több is van.
 • A ház előtt és bent is alakítunk ki fotózási helyeket. Tulajdonképpen a Karácsonyház meseországa egy nagy fotópont, ami a három és fél méter magas diótörős kapuval kezdődik és folytatódik mind a ház előtt, mind pedig a házban elhelyezett különleges és hangulatos figurákkal és dekorációval.
 • Évről-évre nő a látogatottság. A múlt évben hányan fordultak meg itt?
 • Pontos kimutatásunk nincs, de a látogatók száma messze meghaladta a ház befogadóképességét. Épp ezért idén még nagyobb hangsúlyt helyezünk a házba való bejutásra vagyis a beléptetésre, ami egy-egy zsúfolt hétvégén segít abban, hogy mindenki kényelmesen körül tudjon nézni.
 • Hányan dolgoznak és fogadják a vendégeket itt a Karácsonyházban?
 • Több, mint tíz fős csapat serénykedik a Karácsonyház körül, aminek a tagjaira nagyon büszke vagyok. Mert egy dolog az, hogy én megálmodok valamit, de egyedül nem tudnám azokat mind megvalósítani. Nem győzök elég hálás lenni a csapatom tagjainak, hiszen nagyon sok dolgot tesznek hozzá az elképzeléseimhez és a közös munkánk gyümölcs az a Karácsonyház ami idén is október vége óta látogatható.
 • Hány karácsonyfát díszít fel egy évben?
 • Soha nem számoltam, de nagyon sokat!
 • Otthon mikor díszíti fel a saját karácsonyfáját? Hiszen nyitástól zárásig szinte folyamatosan itt van!
 • Hagyomány, hogy december 24-én délben én zárom az üzletet, az utolsó vendéget én kísérem ki. Épp ezért, mivel ilyenkor nagyon fáradtan érkezem haza, az előző napokban díszítem fel az otthoni fánkat. Ezt sem egyszerű megoldani, de fontosnak tartom, hogy, ha még az utolsó pillanatban beesik valaki, akinek hiányzik valami a karácsonyi dekorációjához, akkor annak még tudjak segítek. Szeretném, hogy mindenkinek olyan legyen a karácsonya, amilyet szeretne.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elindultak a hulladékgyűjtő járművek

Gödöllői zeneszerző művei a Nemzeti Filharmonikusok műsorán