in , ,

Nagy Sándor 150 – teljes képet adó konferencia

Nagy Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát szervezett a Gödöllői Városi Múzeum. Az Erzsébet Királyné Szálloda dísztermében megtartott rendezvényen, amelyen Gémesi György polgármester és Kerényiné Bakonyi Eszter, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatója mondott köszöntőt, a Gödöllői Művésztelep alapítói közé tartozó képző- és iparművész életéről és munkásságáról átfogó képet kaphattak az érdeklődők.

A konferencián Nagy Sándor ismertebb alkotásai – mint például a pesterzsébeti Árpád-házi Szent Erzsébet főplébániatemplom és Magyarok Nagyasszonya plébániatemplom üvegablakai, vagy a szabadkai városháza üvegablakai – mellett kevésbé a köztudatban lévő alkotásairól is szó esett. De a résztvevők bepillanthattak a  művész életszemléletébe, a cserkészettel való kapcsolatába, és megtudhatják milyen néprajzi gyűjtéseket végzett.
A tanácskozás más művészeti területekre való kalandozásra is lehetőséget adott. Ennek során Mészáros Márton PhD, irodalomtörténész, a Károli Gáspár Református Egyetem, Általános Irodalomtudományi Kutatócsoportjának tagja Nagy Sándor Ady Endre verseihez készített illusztrációit mutatta be, Mészáros Judit, Gödöllő város főépítésze pedig Nagy Sándor és Kriesch Laura műteremházának érdekességeivel, annak építészeti erényeivel, műszaki problémáival ismertette meg a hallgatóságot. Természetesen szó esett arról is, mire van/lenne szükség ahhoz, hogy a mind építészetileg, mind képző- és iparművészetileg jelentős épületet meg tudjuk őrizni az utókornak.
Izgalmas előadást hallhattak az érdeklődők Ninkov K. Olgától, a Szabadkai Városi Múzeum művészettörténész–főmuzeológusától, aki arra kereste a választ, miért nem szerepel Nagy Sándor, a szabadkai városháza üvegablak tervezőjének neve sem az építéskor készült kiadványban sem az annak falán lévő emléktáblán.
Mindezek mellett az érdeklődők megismerhették az egykori gödöllői művésztelep szellemiségét és hagyományait továbbvivő Gödöllői Iparművészeti Műhely történtetét és az ott folyó munkát, valamint a Gödöllői Városi Múzeum Nagy Sándorhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásait.
A konferencián a már említett Mészáros Judit főépítész, Mészáros Márton irodalomtörténész és Ninkov K. Olga művészettörténész mellett Őriné Nagy Cecília, a Gödöllői Városi Múzeum művészettörténész–főmuzeológusa, Gellér Katalin kandidátus, művészettörténész, MTA BTK MI nyugalmazott főmunkatársa, Prékopa Ágnes PhD, művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum főosztályvezetője, Fábián Balázs, a Gödöllői Városi Múzeum néprajzkutató–főmuzeológusa, Gál–Gönczi Krisztina, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ helytörténeti könyvtárosa, Hársvölgyi Virág, művészettörténész,a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum munkatársa, Udvary Ildikó, művészettörténész–főmuzeológus, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatója, Rainer Pál, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum történész–főmuzeológusa, Dr. Merva Mária, irodalomtörténész, a Gödöllői Városi Múzeum nyugalmazott igazgatója, Gödölle Márton, a Budapest-Mátyásföldi Szent József plébánia plébánosa, Katona Szabó Erzsébet, textilművész és Kovács Noémi, a Gödöllői Városi Múzeum múzeumpedagógusa tartottak előadást.
A konferencia résztvevői a rendezvényhez kapcsolódóan megtekintették a Gödöllői Városi Múzeum és a GIM-ház Nagy Sándor emlékkiállítását is.

What do you think?

-1 points
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Képviselő-testületi döntések

Jubileumi Erzsébet királyné vers- és prózamondó verseny