in

“Nem elég gödölleinek lenni, annak is kell látszani!”

Beszélgetés dr. Révész T. Mihállyal

Ön a díjátadón azt mondta, hogy teljesen gödölleivé vált. Mit jelent ez pontosan?

Kellett hozzá néhány évtized, hogy belakjam a várost. A gödölleiség azt a múltat jelenti, amit magáénak mondhat a település. Jelenti az azonosulást a jobbágysorssal, a Grassalkovich-időszakkal, azzal a Grassalkovichcsal, aki igazi szociális érzékenységgel bíró, alacsony sorból származó főúr volt, aki nem felejtette el, hogy honnan jött. A vele való értékteremtéssel való azonosulást jelenti. A gödölleiség a szívélyességet, a barátságosságot, a szolidaritást és az értékek megbecsülését jelenti.

A kastéllyal kapcsolatos munkája sokkal hamarabb megkezdődött, mint ahogy igazgató lett, hiszen benne volt annal felügyelőbizottságában is. Hogyan lett a tagja ennek a szervezetnek?

Városi képviselőként voltam a felügyelőbizottságban, polgármester úr volt, aki rám talált. Bár nem volt olyan nehéz dolga, korábbról ismertük egymást. Tudta, hogy jogász vagyok és azt is, hogy a kastély iránt elkötelezett ember lévén el fogom vállalni, hogy amiben tudok, segítsek az ügyvezetésnek. Az akkori ügyvezetőt is régről ismertem, ráadásul a feladat sem járt túl nagy teherrel, így aztán semmi okom nem volt, hogy elhárítsam a megbízatást.

Mi motiválta, amikor elvállalta a kastély vezetését?

Ezt már én is kérdeztem magamtól. Láttam a kastély sanyarú állapotát, azt gondoltam, hogy talán tudok segíteni abban, hogy a megkezdett felújítás, amely az én vezetésem előtt már két ütemen átesett, folytatódjék. Voltak álmaim, amelyek részben megvalósultak, részben pedig máig sem. Azt gondoltam, hogy ezekért érdemes elvállalni a feladatot.

A díjátadón sokakat megemlített, akikkel együtt dolgozott a kastélyban. A méltatásban pedig külön kiemelték, hogy nagy hangsúlyt fektetett a gödöllői értékek, kapcsolatok erősítésére. Mit emelne ki ezek közül?

Saját kútfőből ritkán merítettem kulturális és örökségvédelmi kérdésekben. Először egy átfogó koncepció készült arról, hogy a kastély kulturális építkezése hogyan induljon el. Ördög Szilveszter író barátom készítette el a kulturális programot és aztán szövetségesek is lettek rögtön. Petrovics Emil és Hegedűs D. Géza látott el hasznos tanácsokkal. Az építkezés úgy indult el, hogy a magyar hagyományokon és értékeken alapult. Aztán megismerkedtem a gödöllői helyi kulturális értékekkel. A kastélyban is volt néhány program, aminek a továbbvitele feladatommá vált. Az értékek tehát már eleve jelen voltak, amiket néhány ponton gazdagítottam. Sikerült megnyernem Bogányi Gergely világhírű zongoraművészt, hogy a zenei programok felügyelője legyen. Felkértem F. Dózsa Katalint a múzeológusi feladatok tanácsadójának, aki minden múzeumi titkok tudója volt. Amikor a kulturális életet szerveztem, akkor nemcsak a gödöllői értékekre támaszkodtam, hanem a tágabb környezet értékeire és örökségeire is figyelemmel tekintettem.

Az ön vezetése alatt nagyon sok fejlesztés történt. Ekkor készült el a Horthy-bunker, a kastélypark, a Gizella- és Rudolf-szárny, az Erzsébet-veranda és a lovarda. Ezek közül melyik áll a legközelebb a szívéhez?

Ha rangsort állítanék fel, akkor holtverseny alakulna ki a gyerekek szárnyai és a Horthy-bunker közt. A hadsereget obsitos hadnagyként hagytam el, innen talán a bunker iránti elköteleződés. Nagy kaland volt lemenni és nagy kaland volt látni a felújítás folyamatát. A bunkert egzotikusnak és romantikusnak tartom. Milyen jó, hogy nem kellett igénybe venni és remélem, hogy a jövőben sem lesz rá szüksége senkinek sem.

Bár Gödöllőn a neve a kastéllyal kapcsolódik össze, de sokaknak inkább az ön által megalkotott médiatörvény jut először az eszükbe…

Hatpárti tárgyaláson kialakított szövegről van szó. Érdemem, ha van, az az, hogy a pártokat sikerült egy asztalhoz ültetni és aztán jobb belátásra bírni őket, hogy jobb egy médiatörvénnyel megáldott állapot, mint egy médiaháborúval kísért, szabályozatlan környezet. Ha lenne az életemnek fő műve, azok a gyerekeim egyébiránt, akkor biztos, hogy a tanárságom mellett a médiatörvényt emelhetném ki, hogy sikerült tető alá hozni.

Mit tesz hozzá az ön gödölleiségéhez a díszpolgári cím?

Amióta díszpolgár vagyok, a szomszéd csak díszpintynek hív, azóta még valami párosult az eddigi gödölleiségemhez. Ez a cím még inkább kötelezi az embert, hogy olyannak mutassa magát, amilyen. Nem elég gödölleinek lenni, annak is kell látszódni! Gödölleinek lenni számomra azt jelenti, hogy hordozni azokat az értékeket, amelyekkel születtem, amelyekre neveltek, amelyek ösztönvilágomból származtathatóak. Valamint azt jelenti, hogy becsületben élni, másokat nem sérteni és kinek-kinek a jussát megadni.

Ha jól tudjuk, az ezzel járó pénzt jótékony célra ajánlja fel…

Ez csak természetes! A Lumniczer Sándor Alapítvány fogja megkapni. Annyira evidens volt számomra azok után, amin a családom keresztülment. Úgy gondoltam, hogy az a szeretet, ami 2017-ben a családom iránt megnyilvánult, úgy diktálja, hogy azoknak jusson ez a pénz, akiknek a gyermekei ilyen-olyan betegség miatt támogatásra szorulnak.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Gödöllői siker az V. Balaton Mountainbike Maraton versenyen

“Ha belehalok, akkor is végigcsinálom!”