in

Nemzetközi Nőnap: Egy tüntetéssel kezdődött

Március 8-án a nőket köszöntik szerte a világon. Az ünneplésnek számtalan formája van, nálunk leginkább egy-egy kis csokor ibolyát, vagy egy szál virágot kapnak a hölgyek, akik közül talán csak kevesen tudják, hogy a nemzetközi nőnap annak állít emléket, hogy 1857-ben ezen a napon New Yorkban mintegy negyvenezer textilipari munkásnő tüntetett egyenlő bérért, munkaidő-csökkentésért.
A nők jogai és a nemzetközi béke napját 1977-ben tette hivatalos ünneppé az ENSZ-közgyűlés.
A nemzetközi nőnap gondolata a német Clara Zetkin ötlete volt, aki az 1910-ben Koppenhágában megtartott II. Nemzetközi Szocialista Nőkongresszuson tett javaslatot arra, hogy évente egy napot szenteljenek a nőknek. A Nemzetközi Nőnapot 1914- ben tették március 8-ra a New York-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkjának – más források szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett tűzben elpusztult 129 munkásnő – emlékére.
Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek.
Az ünnep mára elvesztette politikai tartalmát és jelentőségét, ugyanakkor az 1980-as évektől a nőszervezetek új jelenségekre, problémákra hívják fel a figyelmet. Egyre több olyam programot rendeznek ezen a napon, amelyeken, a nőknek a társadalomban viselt óriási szerepére, ugyanakkor kiszolgáltatottságára, védtelenségére hívják fel a figyelmet, arra, hogy hiába biztosít az állam számukra jogegyenlőséget, ha ez továbbra sem jelenti az esélyek egyenlőségét.
Sok helyütt e napon civil szervezetek a nők elleni erőszakkal szemben emelik fel szavukat: a családon belüli erőszak, a munkahelyi szexuális zaklatás, a prostitúció és az erőszak egyéb formáinak áldozataiért.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Gyermekfelügyeletet április 7-ig: Gödöllői Fenyőliget Óvoda

Bronzérem és értékes helyezések a Téli Dobó Bajnokságokon