in

Profi szintre lép a gödöllői asztalitenisz

Vágják a centit. A gödöllői asztalitenisz-élet tagjainak már csak néhány hetet kell várni. Még idén, decemberben átadhatják az új asztalitenisz-csarnokot. Januártól pedig a tehetséges gödöllői fiatalok itt, a Dózsa György úti komplexumban kezdhetik meg a szakmai munkát. A helyi pingpongos közösség már nagyon régóta áhított egy ehhez hasonló létesítményre. Most az álom megvalósul. De ez nem minden. A szakosztály szakmai vezetés frontján is erősített. Az új vezetőedző, Szappanos Csaba személye garancia a minőségi munkára. Ezek alapján hatalmas szintet léphet előre a közel jövőben a gödöllői pingpong.

 

Méltó otthont kap az asztalitenisz

Tavaly novemberben ünnepélyes keretek között rakták le az új asztalitenisz-csarnok alapkövét. Azóta eltelt egy év, a munka révbe érni látszik, és a létesítmény kivitelezése a finisében jár. A koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére városunk pingpongozó társulata decemberben beköltözhet új otthonába. Bartha Tibor, a Gödöllői SK alelnöke és szakosztályvezetője szerint ez egy óriási mérföldkő.

„38 éve pingpongozom itt Gödöllőn, több mint 10 éve vagyok már vezetője ennek az egyesületnek. Hosszú évek óta vágytunk már egy saját otthonra. Az edzéslehetőségek állandó problémát jelentettek. Rengeteg a sportszakosztály Gödöllőn, a termek kapacitása viszont véges. Most azonban ez a nehézség végérvényesen megoldódik. Évek óta szerettük volna szakmailag magasabb szintre emelni a helyi asztaliteniszt, de mindig belebotlottunk abba az akadályba: amíg nincs saját csarnokunk, ez nem megvalósítható. Az infrastruktúra háttér létrejötte után mostantól a magunk urai leszünk.”

Idén 70 éves a gödöllői asztalitenisz. Ezen hagyományokhoz illő, méltó új otthon kap a sportág. A közel 1200 m2 alapterületű csarnok egy minden igényt kielégítő létesítmény lesz. 12 versenyasztal fog helyet kapni, amelyek nemcsak a minőségi edzésmunkához nyújtanak első osztályú körülményeket, hanem jövőbeni rangos, országos és nemzetközi versenyek megrendezésére is tökéletesen alkalmas. Ennek köszönhetően Gödöllő kiemelt központtá válhat a hazai asztalitenisz életében.

„A versenyasztalok mellett a csarnokban megtalálható lesz még Butterfly Magyarország bemutatóterme, illetve egy kondicionáló részleg is. Az új csarnok alkalmas mind hazai, mind nemzetközi partnereink számára edzőtáborok helyszínének. A csarnok saját kerthelyiséggel, terasszal fog rendelkezni, amely a klubélet és a közösségépítő összejövetelek elsődleges helyszínéül fog szolgálni.”nyilatkozta Papp Adrienn, aki egyben az egyesület utánpótlás szakágvezető és a Butterfly Magyarország általános igazgatója.

A Butterfly szerepvállalása nem véletlen. A világ legnagyobb asztalitenisz sportszergyártó márkájának hazai székhelye Gödöllő. A japán cég jelenlétének az egyik megkerülhetetlen alakja Lukács Csaba, aki a világ legjobb adogatógépét gyártja Gödöllőn az Ipari Parkban. A történetesen gödöllői szakember Bartha Tiborral közösen 2010-ben úgy döntött, hogy megszervezi a márka magyarországi képviseletét. Azóta ők látják el Butterfly sportszerekkel itthon a pingpongozni vágyó társadalmat.

A szakmai irányítás egy igazi profi kezébe kerül

Szappanos Csaba Gödöllőre csábítása óriási igazolás. A szakvezető több mint 25 évet dolgozott már külföldön, több mint tíz éve Németországban, mikor elfogadta Bartha Tibor hívását. Szappanos korábban irányította az ifjúsági női válogatottat is.

„Ezt még is hogyan sikerült elérni? Ilyen és ehhez hasonló reakciókat váltott ki az ország több, jónevű klubjánál is, hogy Szappanos Csabát sikerült Gödöllőre hoznunk. A tréner hosszú ideje élt már külföldön, távol a családjától. Mindenképpen haza szeretett volna jönni. Csaba személye, felkészültsége versenyzői és edzői eredményei önmagukért beszélnek és tökéletesen illeszkednek ahhoz, amit szeretnénk itthon megvalósítani. Látva a fejlődést és a távlati célokat Gödöllőn, sikerült meggyőznünk, hogy hosszútávra egyesületünkhöz igazoljon.”mesélte lapunknak Bartha Tibor.

Szappanos Csaba

Szappanos Csaba mellett még Kovács Máté felügyeli a gödöllői fiatalok fejlődését. Kettejük szakmai munkáját Ravasz Máté, erőnléti edző egészíti ki. Ő felel a játékosok állóképességének és gyorsaságának fejlesztéséért, valamint a regenerációs edzésmunka megtervezésében kap komoly szerepet.

Az edzők mellett Zwickl Dániel, korábbi olimpikon is segíti Bartha Tiborék munkáját. A felnőtt férfi asztalitenisz-válogatott menedzsereként tevékenykedő Zwickl fontos tanácsokkal látja el az egyesületet. Az egykori nemzetközi szintű játékos Gödöllőn él, így a felbukkanása nem meglepő. A sokat látott sportvezető a csarnok megtervezése és kialakítása (pl. a terek kialakítása, sportpadló kiválasztása) kapcsán osztotta meg hasznos, szakmai észrevételeit.

A felsorolt fejlesztések és invesztíciók nyomán Gödöllő idővel fontos, megkerülhetetlen szereplőjévé válhat a magyar asztalitenisz életnek. Reméljük addigra városunk büszkeségét, Tóth Krisztinát is sikerül esetleg haza csábítani.

Zwickl Dániel (Fotó: MTI)

A tehetségek már sorban állnak

A vadonatúj infrastruktúra és a felfrissített edzői állomány bizonyára idővel sok új gyereket fog vonzani. Legyen szó akár a szabadidő sportról vagy a versenysportról. Netán idővel megszületik – Tóth Krisztina után – az újabb gödöllői pingpongos legenda. Ámde nemcsak a jövő, hanem jelen is tartogat reménységeket. A klub háza táján már jelenleg is találunk néhány csiszolatlan gyémántnak számító tehetséget. Jelen állás szerint 25 gyerek koptatja az egyesület asztalait és ütőit, köztük több igazolt játékossal.

„Közülük is érdemes kiemelni Györfi Tibort, Schleer Andrást, Babó Vilmost, akik már a felnőttek között NB II-ben eredményesen helytállnak és Kubatov Mátét, aki az újonc országos ranglista 16. helyezettje. A gödöllői fiatalok az idén nyáron teljesítettek egy kemény 6 hetes felkészítést, melyet Tóth Krisztina és Szappanos Csaba irányított. A 6. héten az ifjak részt vettek Oberhachingban egy utánpótlás edzőtáborban, és olyan jól sikerült a felkészítésük, hogy az országos idény nyitó versenyen valamennyien a főtáblára kerültek.” – zárta szavait a fiatal játékosokról Papp Adrienn.

Mindezek alapján, azt hiszem teljes joggal kijelenthető: a gödöllői pingpong jó úton jár!

-Hornyák Balázs-

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Diabétesz Világnap rendhagyó módon

Megérkezett a város karácsonyfája