in

Saját jármű a gödöllői élelmiszermentéshez

A közelmúltban újabb mérföldkőhöz érkezett az Élelmiszerbank Egyesület express árumentés programja keretében zajló gödöllői élelmiszermentés: a Bayer Hungária Kft. nagymértékű támogatásának köszönhetően sikerült a Megújult Nemzedékért Alapítványnak egy olyan Toyota Hiace járművet vásárolnia, mely a hét minden napján rendelkezésre áll az üzletekben felhalmozott élelmiszerfelesleg elszállításához. A vásárlást egy nagyobb összeggel támogatja Gödöllő város Önkormányzata is, amely a tervek szerint segíti majd a jármű üzemeltetési és fenntartási költségeit is.

A gödöllői élelmiszermentők régi álma vált ezzel valóra, mivel egy állandó jármű nagyban megkönnyíti a logisztikát, valamint lehetővé teszi, hogy a jövőben az Élelmiszerbank Egyesület programja keretében további üzletek esetében is pályázzanak az élelmiszermentésre. Az Élelmiszerbank az áruházi feleslegek mellett esetenként a központi raktárából felajánlott tartós élelmiszeradományok elszállítását is biztosítja. Mindezidáig a feleslegek mentésében komoly segítséget nyújtott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gödöllői Csoportja, valamint több magánszemély is járművével, az üzletek – főképpen a TESCO – kérése azonban, hogy lehetőleg egy nagyobb jármű egyszerre szállítsa el az adományt, így az állandó jármű biztosításával ez most már lehetővé válik.

Az élelmiszermentés jól megszervezett keretek között zajlik Gödöllőn 2017. áprilisától szorosan együttműködve a Magyar Élelmiszerbankkal és Gödöllő Város Önkormányzatával, mely egy helyiség rendelkezésre bocsátásával csekély bérleti díj ellenében, a központhoz közel, jól megközelíthető helyen kardinális fontosságú kezdettől fogva. A Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület két oszlopos tagszervezetének, a Megújult Nemzedékért Alapítványnak – mely mögött a Szeretet Lángja Gyülekezet áll – és a Gödöllői Fészek Nagycsaládosok Egyesületének vezetésével indult és működik azóta is sikeresen a projekt, a közelmúltban pedig csatlakozott a Gödöllői Görögkatolikus Egyházközség is. A projekt az Élelmiszerbank Egyesület élelmiszermentő programja keretében zajlik, melyben az élelmiszert osztó szervezetek az Élelmiszerbank partnerszervezeteiként működnek. Az Élelmiszerbank több nagy kereskedelmi láncot vont be az élelmiszermentő programjába, melyek közül Gödöllőn a TESCO, 2018 decemberétől pedig az ALDI és gyorsétteremként a KFC is átadja élelmiszerfeleslegét az Élelmiszerbank helyi partnerszervezetén keresztül a nélkülözőknek. A hét minden napján sikerül elhozni az élelmiszerfelesleget – főképpen pékárut, zöldség-gyümölcsöt, illetve kisebb mennyiségben vegyes élelmiszert is.

Külön szervezésben a kezdetek óta még a JÓkenyér pékségből is elszállításra és szétosztásra kerül a megmaradt pékáru, ugyancsak napi rendszerességgel.

A két éve sikeresen működő élelmiszermentést széleskörű civil összefogás hívta életre és működteti városunkban, olyan lelkes önkéntesekkel, akik fontosnak tartják, hogy nehezebb sorsú embertársaikat megsegítsék és megóvják környezetüket. Önzetlen munkájuknak köszönhetően így a még fogyasztható, de a különböző szabályzatok miatt már nem értékesíthető élelmiszer nem kerül megsemmisítésre és eljut azokhoz, akiknek szükségük van rá. 2018-ban az Élelmiszerbank Egyesület programja keretében több, mint 61 tonna élelmiszert sikerült megmenteni és szétosztani a rászorulók között (javarészt csak a TESCO-ból!). Naponta átlag 20-30 család – kb. 120 fő – részesül élelmiszeradományokban, amit a fent említett helyiségben vehetnek át személyesen. Ezen túl több lelkes önkéntes is vállalkozott arra – a Nyugdíjas-, a Cukorbetegek- és az Ózonpajzs Polgárőr Egyesületből –, hogy számos családnak – a sokgyerekesektől kezdve a kisnyugdíjasokig – személyesen juttassa el a szigorúan ellenőrzött, az előírásoknak megfelelően szállított és tárolt élelmiszereket.

A mennyiség azonban naponta nagyon változó, amit előre nehezen lehet megbecsülni. Az viszont látszik a havi kimutatásban visszamenőleg, hogy egyre kevesebb áru érkezik, ami mindenképpen pozitív tendencia az élelmiszer-túltermelést illetően.

A rászorulók listája is széleskörű egyeztetés alapján jött létre, de ez személyes megkeresések hatására is folyamatosan bővül. Ugyanakkor bárki elmegy személyesen az osztásra, nem távozik üres kézzel.

A sort kivárni nem mindig könnyű, így esetenként a rend fenntartása céljából szükséges a polgárőrök bevonása is, akik ugyancsak önkéntesen teljesítenek szolgálatot.

A projekt összefogását, az Élelmiszerbank felé való rendszeres elszámolást Bocsor Krisztina, az MNA tagja végzi, aki – bár sikerült közfoglalkoztatottsági státuszba helyezni – sokáig önkéntesen vállalta önzetlen feladata teljesítését.

Az élelmiszermentés az emberi erőforrásokon, adminisztratív kötelezettségeken túl komoly költségekkel is jár. A jármű fenntartása és üzemeltetése is jelentős anyagi terhet von maga után, ezentúl vannak egyéb folyamatos kiadások is (az áruházakból például előírásoknak megfelelő zacskóban kell szállítani az árut, posta- és telefonköltség, stb.) Mindehhez jelentős segítséget nyújt a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai, az önkormányzat és vannak szerencsére még egyéni felajánlások is, amik segítik a sikeres működést. A szervezéshez szükséges telefon költségeit egy nagyvonalú család állja, az autó egyszerű szervízelését pedig Oláh Ferenc, dányi autószerelő vállalta önkéntesen. Az egyéb felmerülő költségek fedezéséhez a Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület – amely kezdettől fogva mellé állt és segíti a projektet – hamarosan, áprilistól szeretné elindítani az ún. követes adománygyűjtő kampányt a Jóügyekért.hu oldalon, amit a gödöllői Civil Iránytű Alapítvány működtet. Így előre is köszönettel fogadjuk, ha a “követeken” keresztül – akik remélhetőleg elérik a legtöbb gödöllői polgárt – adományokkal segítik majd, hogy ne kerüljön Gödöllőn megsemmisítésre a még fogyasztható élelmiszer és eljuthasson mindazokhoz, akiknek szüksége van rá!

Kecskés Judit

civil referens

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

One Comment

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Nagy hangsúly van a mentális felkészülésen

Tájékoztatás az ebek kötelező veszettség elleni oltásáról