in , , ,

Szent István-napi városi ünnepség

Hagyományosan a Gödöllői Városi Fúvószenekar térzenéjével kezdődött a Szent István napi városi ünnepség a főtéren. A Himnusz hangjai alatt a 802. sz. Szent Korona Cserkészcsapat tagjai hozták be nemzeti zászlónkat, majd Kája Sándor, a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika kántora adta elő az Oh Szent István dícsértessél és az Ima hazánkért című énekeket.

Ezt követően Albert Gábor evangélikus lelkész, Balogh Tamás református lelkész és Sivadó János görögkatolikus parókus áldották és szentelték meg az új kenyeret, amit a szertartást követően Gémesi György polgármester vágott fel, és az ünnepi műsor alatt a Gödöllő Táncegyüttes tagjai osztottak szét.

Az ünnepi beszédet idén dr. Stella Leontin kanonok, címzetes prépost, a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika plébánosa mondta, aki a búzából készült új kenyeret, és a kereszténységben a hit által kapott lelki táplálékot helyezte a középpontba. Gyermekkorának emlékeit felelevenítve úgy fogalmazott: a kenyér több volt, mint étek, a szívet is táplálta, megerősítette összetartozásunkat.
Mint mondta, fontos, hogy ma is azt keressük, ami összeköt bennünket.
Beszédében méltatta Szent István érdemeit, melyek között kiemelte a kolostorok alapítását és a szerzetesek munkáját, akik nem csak keresztet, hanem búzát vetni is tanították a népet. Stella Leontin nem csak a hit, hanem a remény, és a szeretet fontosságára is felhívta a figyelmet.

Az ünnepi beszédet követően, „…megfogyva bár, de törve nem…” címmel a Gödöllői Fiatal Művészek Egyesülete előadásában magyar költők, gödöllői zeneszerzők – Fodor László, Géczi András, Gémesi Gergő, Grünvald László, Györe Zoltán, Lencsés Balázs, Neumann Balázs, Szitha Miklós, Tömpe Gábor – által megzenésített versei hangoztak el.
Babits Mihály: A második ének, Szabó Lőrinc: Ima a gyermekekért, József Attila: Mama, Óda, valamint Reménytelenül, Balassi Bálint: Borivóknak való, Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger, Pilinszky János: Örökkön örökké, Áprily Lajos: Március, Ady Endre: Őrizem a szemedet és Vörösmarty Mihály: Szózat című versét hallhatta a közönség. Közreműködtek a Gödöllő Táncszínház tagjai.
Az ünnepi programot tűzijáték, majd Darányi László tárogató játéka zárta.
Az ünnepségen megszegett új kenyeret a Lipóti Pékségben készítették.

Fotó: Tatár Attila

 

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Szekeres Erzsébet textilművész Gödöllő új díszpolgára

Dr. Stella Leontin beszéde a gödöllői Szent István-napi ünnepségen