in

Találkozás Ferdinandy Györggyel

Különleges beszélgetés részesei lehettek kora este az érdeklődők a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban, ahol Ferdinandy György íróval találkozhattak két legutóbb megjelent könyve, a Vadnyugati origó és a Fájó holnapok gödöllői bemutatóján.
A találkozón Gémesi György polgármester köszöntötte a városunkhoz erősen kötődő írót, aki sok írásában örökítette meg gödöllői emlékeit.
Ferdinandy György írásaival jelentősen hozzájárul Gödöllő ismertségének növeléséhez és az irodalmi életben való jelenlétéhez, ezért Gémesi György Polgármesteri Ezüstérem kitüntetéssel ismerte el munkásságát.
A találkozón természetesen nem csak a könyvekről, hanem az író gödöllői emlékeiről is szó esett. Bár mindössze néhány évet töltött itt, mégis a hajdani diákévek egy életre meghatározták személyiségét. Az egykori premontrei diák ma is sok szeretettel emlegeti tanárait, az est folyamán többek között szó esett Kirchhofer Józsefről (Csoszáról), Ötvös Károlyról (Pupákról) és Gémesi Józsefről (Bajsziról), akik valamennyien a hadifogságból tértek vissza és a tantárgyak mellett kitartásra és tisztességre is tanították.
De szóba kerültek az egykori szerelmek is, valamint a ’40 es évek második felében Gödöllőn jelenlévő irók és költők, mint például Ottlik Géza (Cipi), akivel gyakran találkozott, és Sík Sándor.
A beszélgetés során felelevenítették a külhonban eltöltött éveket, a tanítást, az írást és mindaz, ami papírra került az elmúlt évtizedekben.
Ferdinandy György szociográfiai írásai kapcsán úgy fogalmazott: El kell mondani az utókornak, hogy mi történt, mindazt, amire emlékezünk, amit megéltünk. Ezért kezdett el írni, s mindig ezt tartotta fontosnak. A beszélgetést Mészáros Márton kulturális újságíró vezette.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

1.700.000 forintos támogatás a Dr. Lumniczer Sándor Alapítványnak

Már a képviselő-testületet is megrágalmazta Vécsey László