in

Talamba Ütőegyüttes: Imádlak, Afrika!

Beszélgetés Zombor Leventével

20 éves a Talamba ütőegyüttes. A zenekar a jubileumot egy nagyszabású koncerttel a MÜPA-ban ünnepelte. A november 8-ai koncertről és az elmúlt időszak eseményeiről Zombor Leventével, az együttes vezetőjével beszélgettünk.

Szeptemberben másodjára jártak Nigériában, hány koncertjük volt és mivel készültek számukra?

Először is szeretném elmondani, hogy óriási megtiszteltetés volt, hogy másodjára is meghívtak minket. Még mindig kicsit felfoghatatlan számunkra, hogy mit is kerestünk magyar ütőegyüttesként az ütőszene bölcsőjében. A tavalyi évben két koncertet adtunk Nigéria fővárosában, Abujában és annyira megtetszett a programunk a szervezőknek, illetve az ottani magyar nagykövetség dolgozóinak, hogy idén is meghívtak minket. Idén viszont egy egészen más tematikájú koncertet adtunk. Az egyik koncert egy amerikai iskolában volt, ahol egy magyar, illetve egy nigériai népmesét kellett feldolgoznunk. Segítségül hívtuk ehhez a Quartzboxot, a homok animátoros srácokat, akikkel még a Hungary’s Got Talentben ismerkedtünk meg. Emellett pedig volt egy nagy koncertünk is.

Ezek az utazások a fellépéseken kívül a tanulásról is szólnak.

Igen, ebben az évben is kikötésem volt, hogy a helyi African Theater dobosaival, táncosaival próbálhassunk együtt, hogy valamit el tudjunk lesni tőlük. Tavaly az igbo, joruba és hausa kultúrával ismerkedtünk, most pedig a Niger folyó déli torkolatából származó tradicionális zenéket sajátítottunk el. Mi pedig a népmeséinket magyar népdalokkal kísértük, ami természetesen újdonság volt számukra. Így aztán mondhatom, hogy a magyar kultúránk egy szeletét osztottuk meg velük.

Áprilisban járt nálunk utoljára, akkor azt mondta, hogy élete fénypontja lesz a november 8-ai, születésnapi MÜPA-koncert. Hogyan élték meg?

Az egyik Facebook-bejegyzésemben írtam, hogy életem eddigi legfontosabb és talán legnehezebb koncertje lesz ez a november 8-i. Nyilván nem az anyag miatt, amit meg kellett tanulnunk, hanem az egészet lelkileg volt nehéz feldolgozni. Mégiscsak Közép-Európa legnagyobb hangversenytermében tarthattuk a születésnapi koncertünket. Óriási dolog, hogy ilyen messzire jutottunk. Maga a fellépés egyébként fantasztikus élmény volt, már csak azért is, mert barátságot köthettünk Miklósa Erikával és már tervezgetünk egy jövőbeli közös fellépést. A koncerten teltház volt, az embereknek a sírástól a nevetésig igazi érzelmi hullámvasútban lehetett részük. Ezeket persze mi is megéltük a színpadon. Igazi nagy közös élmény volt ez a koncert nézőnek és zenésznek egyaránt.

Szeretnek kalandozni a különböző zenei műfajokban, és a jubileumi koncerten is egy különleges vendéggel, Miklósa Erikával zenéltek együtt. Milyen repertoárral készültek?

Erikával volt egy nagy tervem. Szerettem volna, hogy ha az egyik kedvenc operámat, Puccini: Gianni Schicchiéből a Lauretta áriáját kísérhetnénk, úgy, ahogy a szerző megírta, nyilván annyi különbséggel, hogy szimfonikus zenekar helyett ütős dallamhangszereken. A koncert egyébként a múltról, jelenről és jövőről szólt. Eljátszottuk a legsikeresebb szerzeményeiket a múltból. Ami a jelent illeti, október 15-én volt a MÜPA-ban a Budapesti Víz Világtalálkozó, melynek a gálaestjére felkértek minket, hogy készüljünk egy 15 perces műsorral. Persze szerettünk volna valami újat, mait, úgyhogy összedugtuk a fejünket és így született meg a Vízió. Azt gondoltuk, hogy ezt mindenképp bemutatjuk a szülinapi koncerten is. És a jövőből is mutattunk ezt-azt Miklósa Erika kapcsán.

A gödöllőieknek sem kell szomorkodniuk, ha lemaradtak erről az eseményről, hiszen december 15-én a MUZA-ban Talamba 20 címmel adnak koncertet…

Annyi különbség lesz, hogy Gödöllő nem lesz velünk Miklósa Erika, hanem a Quartzboxos fiúkat hívtuk el vendégségbe. A tematika viszont ugyanaz lesz, mint ami a MÜPA-ban is volt, tehát: múlt, jelen és jövő. Itt is el fogjuk játszani a „vizesblokkunkat”.

Múlt héten a Fővárosi Nagycirkuszban léptek fel a Kötéltánc című cirkuszi dalversenyen. Mi volt ez a verseny?

Van egy énekes kislány barátunk, Nejad Flóra, akivel sok közös koncertünk volt már. Láttuk ezt a dalversenyt és gondoltunk, hogy Flórikát elindítjuk, hogy minél többen megismerjék. Szitha Miklós írt neki egy számot, Benne a világ címmel. A hatvan beérkezett pályamű közül bekerült a zsűri által legjobbnak megítélt tizenkét dal közé. Ennek a versenynek volt a gálakoncertje a Fővárosi Nagycirkuszban, a dal pedig végül a negyedik helyen végzett.

November 27-én, szerdán volt a könyvtárban a 20 nagyon ütős év, a Talamba sztori című könyvük bemutatója…

Tavaly szilveszter délelőtt épp Rácz Barnabás nagybőgőkészítő mester műhelyében voltunk, amikor befutott Ráhel, Barna lánya, hogy hozott nekem egy dedikált példányt az új regényéből. Akkor ütött szöget a fejembe, hogy mi lenne, ha a 20 éves jubileumra nem lemezt adnánk ki, hanem az elmúlt 20 év történeteit röviden, tömören leírnánk, hiszen rengeteg sztorink van. Interaktív könyvet szerettünk volna, úgyhogy a 20 történethez 20 QR-kód tartozik. Szóval a mobiltelefon használatával zenék, videók, fotók nyílnak meg. Nos ennek a könyvnek a bemutatója volt a könyvtárban. Természetesen december 15-én is ott lesz velünk a könyv és ha valaki szeretné, hogy a Talamba tagjai dedikálják, akkor ezt is megteheti. Ahogy Rácz Ráhel a bevezetőben írta, „nyáron egy fröc – cs mellé, télen egy forraltbor mellé” ajánljuk mindenkinek, hogy egy kicsit jobban megismerje a Talambát.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Vasárnap indul a vasúti közlekedés

A karácsony főangyala