in ,

Távhő: Tizenötszörös ár!

 

Súlyos megszorításokra kényszeríti a kormány az önkormányzatokat, így Gödöllőt is azzal a távhő rendelettel, ami péntek éjjel jelent meg Magyar Közlönyben.  Ennek következtében Gödöllő önkormányzatának 1 gigajoule energia a korábbi 3605.- forintról 55.225.- forintra drágult. Az új ár október 1-jével lépett életbe.
A tizenötszörös drágulás felülírta az önkormányzat korábbi terveit, miszerint december 31-ig semmit sem szeretne bezárni. A képviselő-testület csütörtökön rendkívüli ülésen dönt a továbbiakról.

A rendelet a lakossági fogyasztókat nem érinti, az önkormányzati intézmények épületeinek távhővel történő fűtése azonban így év végéig mintegy 155 milliós többletet jelentene.  A most megszabott árak december 31-ig érvényesek, így senki sem tud tervezni a januártól várható költségekkel.
A távhő díjának emelkedése érinti a Művészetek Házát, a Polgármesteri Hivatal főtéri irodaházát (A játszótér alatti helyiségek – a szerk.) a Gödöllői Városi Múzeumot, a Városi Piacot, az Erzsébet Királyné Szállodát, a Gödöllői Városi Könyvtárat valamint a Palotakerti óvodát és a bölcsődét és a Tormay Károly Egészségügyi Központot.
Az Egyesített Szociális Intézmény esetében az egekbe emelkedő gázárak okoznak problémát.

Mint azt a képviselő-testület elé kerülő tervezetről megtudtuk, a korábbi tervekkel ellentétben több intézmény esetében átmenetileg korlátozott feladatellátásra vagy szünetre kell számítani.
Nézzük a legfontosabbakat: Az oktatási intézmények tantermeiben a  353/2022. (IX. 19.) Kormányrendeletben megadott hőfokok az irányadóak, a bölcsődékben és az óvodákban pedig 22 fokra lehet majd felfűteni. A szociális intézményekben a gondozottak számára szintén 22 fokot határoz meg a javaslat – ezek, valamint  az egészségügyi és a nevelési intézmények prioritást élveznek.  Az önkormányzat munkavégzésre kijelölt helyiségeiben a 20 fokra lehet majd fűteni.

A súlyos döntések tervei között szerepel a Művészetek Háza működésének átmeneti szüneteltetése október 31-től 2023. április 15-ig, az itt működő művészeti csoportoknak erre az időre  alternatív helyszíneket keresnek, erről még folynak az egyeztetések.  A könyvtárban és a múzeumban a jogszabályban meghatározott módon, biztosítani kell az állományvédelem, de a szolgáltatásokban és a nyitvatartásban lesznek változások.
November 1-jétől átmenetileg nem lesz múzeumként látogatható a Királyi Váró sem.
Az  Egyesített Szociális Intézmény Ady sétányon lévő épületében ( idősek otthona- a szerk.) kap majd helyet a Blahai Idősek Napközi Otthona – a szolgáltatást mindenképpen szeretné fenntartani az önkormányzat.

Lapzártánk idején még folynak az egyeztetések a további intézkedésekről, a végleges döntést pedig lapzártánk után csütörtökön, rendkívüli ülésen hozza meg a képviselő-testület.

***

–  A múlt héten megjelent tájékoztatásban még az szerepelt – nem terveznek bezárást december 31-ig. Ekkora érvágás volt a péntek éjjel megjelent rendelet?  – kérdeztük dr. Gémesi György polgármestert.

– Valóban szerettünk volna minden szolgáltatást fenntartani, de ezt felülírta a távhő árának tizenötszös emelése.

– Mennyi többletkiadást jelent ez az önkormányzatnak év végéi?

– A távő 155 milliót, de a gázzal együtt közel háromszázmillió forinttal nőtt meg a rezsink. A tervezett intézkedésekkel a teljes fűtési szezonban 250 millió forintot tudunk lefaragni, ha nem romlik tovább a helyzet.

– A döntés komoly nehézséget jelent a kulturális szférának. Mi lesz már meghirdetett előadásokkal?

– Igyekszünk mindenkinek segíteni és alternatív helyszíneket találni a a különböző kulturális csoportoknak és az előadásoknak, Már folynak a tárgyalások , hogy egyes előadások átkerüljenek a kastélyba. Fontosnak tartom, hogy legyenek kulturális programok, mert erre a lakosságnak is nagy szüksége van. De a prioritást a nevelési és szociális intézmények működése kell, hogy kapjon, akik a gyerekekkel, az idősekkel és a betegekkel foglalkoznak. Takarékoskodni kell, és csak azt a gázt nem kell kifizetni, amit nem használunk el.  Csak remélni tudjuk, hogy januártól nem lesz még rosszabb a helyzet.

– Milyen lehetőségeket lát?

– Az önkormányzatok jelenleg a túlélésért küzdenek. Sok településen – mint például Szolnok, vagy Szombathely, a XII. kerület – mindent bezárnak, mi szeretnénk ezt elkerülni, mint ahogy a közvilágításhoz sem szeretnénk hozzányúlni. Nem mi, nem az önkormányzatok hibájából kerültünk ebbe a helyzetbe, és nem is fogjuk tudni  kormányzati beavatkozás nélkül megoldani a problémákat.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Egészség- és Szűrőnap sok mosollyal

Rendkívüli testületi ülés dönt az energia árak miatti intézkedésekről